Tort brăduleț

Tort-bradulet-amalia-1

Torturile de sarbatori sunt intotdeauna spectaculoase, dar mereu pastreaza culoarea si aroma specifica de turta dulce, miere, ciocolata. Cel putin eu asa percep dulciurile de sarbatori si mereu le impart in cele traditionale de Craciun, unde prepar prajituri din copilarie si cozonaci si cele contemporane, daca pot sa spun asa, de Anul Nou, unde incerc sa prepar dulciuri mai delicate, mai fine și mai interesnate ca aspect.

Acest tort bradulet este unul foarte usor de preparat, foile sunt din compozitia pentru turta dulce iar crema este de ricotta cu mascarpone, dar puteti oricand sa o inlocuiti cu alta daca doriti desi eu zic ca aceatsa se potriveste perfect.

Nu aveti nevoie de forme speciale pentru a-l coace puteti sa decupati sabloane din hartie de copt pe care le puneti pe aluat si decupati formele de bradulet. O sa va ramana o parte din aluat cu care puteti decupa brazi mai mici sau stelute cu care sa ornati tortul.

Acest tort trebuie preparat cu o zi inainte de a-l servi pentru ca foile au nevoie de timp sa se inmoaie, eu as recomanda sa le ungeti chiar cu un sirop din apa in care ati adaugat putina esenta de rom.

Iar ca ornamente puteti folosi fructe de padure sau crengule mici de brad, eu l-am ornat ca pentru copii, cu multe bombonele, pentru ca ei asta si-au dorit si inca isi doresc de Craciun.

Formele nu au o dimensiune prestabilita, puteti coace doua asa ca mine intr-o tava mare de aragaz sau una in fiecare tava mai mare, inaltimea bradului este undeva de 30 cm. Si puteti sa le coaceti cu cateva zile inainte si crema o faceti cu o zi inainte de servire.

Ingrediente pentru reteta de tort bradulet

Pentru foile de turta dulce si ornamente:

  • 200 g unt minim 80% grasime
  • 1 galbenus de ou
  • 350 g făină de tip 000
  • 10 g praf de scorțișoară
  • 150 g zahăr pudra

Pentru crema:

  • 500 g mascarpone
  • 125 g ricotta
  • 150g frisca
  • 150 g zahăr pudră

Cum preparam reteta de tort brăduleț?

Pentru inceput preparam foile care sunt 3 la numar. Untul taiat bucatele il punem intr-un vas impreuna cu zaharul pudra, adaugam galbenusul de ou si amestecam rapid pana se omogenizeaza. Adaugam treptat faina, scortisoara si framantam rapid un aluat care il infoliem si il punem la rece 30 de minute.

Din acest aluat puteti prepara si biscuiti de turta dulce.

Aluatul puteti sa-l pastrati la rece maxim 3 zile.

Tort-bradulet-amalia-2

Preincalziti cuptorul la 175 de grade Celsius.

Pana se incalzeste cuptorul desenati un sablon in forma de brad pe o foaie de hartie simpla sau hartie de copt. Il decupati si acesta il veti folosi pentru modelul de brad la aluat.

Intindeti aluatul intr-o foaie cu grosimea de aproximativ 0.5 cm puneti sablonul deasupra si decupati forma de brad pe care o coaceti in tava tapetata cu hartie de copt timp de aproximativ 15 minute. O sa vedeti ca incepe sa se rumeneasca la varfuri si asta inseamna ca este gata.

Tort-bradulet-amalia-3

Tort-bradulet-amalia-4

Tort-bradulet-amalia-5

Scoateti foile usor si le lasati sa se raceasca la temperatura camerei.

Din aluatul ramas decupati forme si le coaceti si pe acestea.

Pentru crema mixati usor mascarpone, adaugati ricotta si zaharul si mixati usor pana se omogenizeaza apoi adaugati frisca. In reteta originala nu se punea frisca insa mie mi s a parut prea putina crema asa ca am adaugat si frisca. Atentie sa nu mixati prea mult , crema se va inmuia.

Tort-bradulet-amalia-6

Puneti crema intr-un pos si ornati prima foaie, apoi puenti cea de a doua, crema, cea de a treia foaie si deasupra tot crema.

Tort-bradulet-amalia-7

Ornati tortul dupa imaginatia fiecaruia cu dulciuri, crengute de brad, fructe.

Tort-bradulet-amalia-8

Eu am lasat tortul sa stea o zi si totusi l-am taiat destul de greu de aceea recomand sa ungeti foile inainte de a le umple, cu o pensula inmuiata in apa cu putina esenta de rom.

Reteta este preluata de pe giallozafferano.it.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Un comentariu la „Tort brăduleț”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.