Nu stiu daca v-am scris sau nu sau daca va intereseaza sau nu, dar mi-am cumparat un ceaun de fonta care „bate” toate oalele din dotare. Cand ma plictisesc fac sport cu el, cred ca are vreo 3 kg gol :).
Reteta de mai jos e una deosebit de gustoasa, potrivita mai ales in sezonul rece.
Ingrediente:
- 800g carne de vita ( eu am cumparat cubulete pentru gulas, cred ca este pulpa )
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 2 linguri boia dulce de buna calitate
- 1 lingurita chimen, 1 frunza dafin
- sare
- 150 ml bulion
- 4-5 cartofi potriviti
Carnea daca o cumparam la kg, o taiem cubulete, morcovii ii spalam, ii curatam si ii taiem felii, ceapa o curatam, o spalam si o tocam marunt.
Incingem o lingura sanatoasa de untura de porc ( puteti folosi 2-3 linguri ulei ) si adaugam carnea. Dam focul mai tare, amestecam si lasam sa scada zeama lasata de carne.
Apoi adaugam ceapa, morcovii, amestecam sa se prajeasca putin si adaugam boiaua. Amestecam si adaugam chimenul, frunza de dafin si completam cu apa, cam 2-3 degete deasupra carnii.
Lasam sa dea in clocot, acoperim cu un capac si lasam sa sa faca la foc mic pana se fierbe carnea. Daca e cazul mai completam cu apa in timpul fierberii. Adaugam cartofii taiati cuburi mai mari , bulionul si sare.
Cand cartofii sunt fierti este gata si tocanita.
Servim cu muraturi si neaparat cu un pahar de vin rosu :).
Recomandari:
Daca va place sa mancati mai picant puteti pune si putin ardei iute tocat.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.

Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Vai, cum poate sa arate! Ma duc la piata chiar acum sa iau cuburi de vita desi mi-e cam frica de carnea asta pt ca de fiecare data cand am incercat sa o gatesc se transforma in ‘talpa de pantof’. O sa iti spun cum a iesit! :D
Catalina la noi mai greu cu carnea de vita, eu am cumparat de manzat si pot sa spun ca am nimerit-o buna, dar am cumparat si carne care s-a transformat in „talpa” …
Arata delicioooooos! Voi incerca si eu, cu siguranta!
Ce buna trebuie sa fie ,am sa o fac si eu dar cu soia ca este post.Pup!
Si maman a gatit tot cu soia sie a tine post :).
arata nemaipomenit! eu o voi pregati cu carne de vitel.Amalia,esti tare simpatica!!!Sper ca nu plictisesti prea des:)))
:)) sper si eu :)).
Foarte buna tocanita de vita cu cartofi ! Asa o fac si eu :) Dar acum, fiind post va fi cu soia .
De acum pana la Pasti da :).
bulionul se adauga dupa ce au fiert cartofii.Pentru ca nu ies pufosi .
Eu l-am adaugat impreuna cu cartofii pentru ca acestia sa prinda putin gust de la bulion.
Buna Amalia,
Quick question, la reteta asta, cat timp ti-a luat pana s-a fiert carnea? Eu am incercat cu pulpa de vita dar o durat destul de mult si bineinteles ca la final s-a transformat in „talpa de pantof”. Oare cu carne de manzat dureaza mai putin si se fierbe mai usor? Multumesc anticipat pentru raspuns.
cam o ora si jumatate…sincer cu carnea de manzat cred ca merge mai repede
Am facut tocanita de vita exact ca in reteta ta si a iesit foarte buna. Sotului meu i-a placut foarte mult. El e british, dar ii place mancarea romaneasca :D
Multumesc de reteta. :)
Numai bine!
O ce bine ! Mai am retete cu vita :)