Tocanita de pui facuta dupa o reteta este de la bunica mea si este mancarea preferata de cand ma stiu.
Bunica nu taia des pui, pentru ca stiti si voi, poate un pui dureaza sa-l cresti din primavara pana in toamna, dar cand taia era fericire pentru ca eram singura care se putea bucura de inima, ficatul si pipota din tocanita. Si nu aveam nevoie de altceva pentru ca sosul era atat de bun cu mamaliga si branza incat nu mai conta cantitatea de carne… erau vremuri frumoase cand stiam sa apreciem putinul care il aveam :)
Reteta de tocanita de pui, unii ii spun ciulama, este foarte simpla, o data preparata o sa o tineti minte toata viata pentru ca nu e ceva spectaculos doar super gustos!
Ingrediente pentru reteta de tocanita de pui:
- 1 pui (aprox. 1 kg)
- 2 cepe, 1 morcov
- 2-3 catei de usturoi
- 200 ml smantana sau lapte
- faina
- patrunjel verde
Cum preparam tocanita de pui?
Puiul se portioneaza: spatele, gatul, aripile se folosesc la supa iar organele, pulpele, pieptul la tocanita. Puteti sa puneti si aripile la tocanita nu e nicio problema.
Se toaca ceapa marunt, se caleste impreuna cu morcovul taiat bucatele mici (morcovul este optional, eu pun intotdeauna un morcov mic), se adauga puiul portionat (spatele l-am oprit pentru supa) se condimenteaza, se lasa pana carnea se albeste si scade zeama lasata.
Se adauga apa si se lasa sa fiarba cu capac la foc mic.
Cand carnea este fiarta , separat se amesteca 2 linguri de faina cu 2-3 linguri lapte, apoi se adauga smantana si se amesteca. Se adauga la tocanita.
(Ca sa fiu sigura ca nu se fac cocoloase, trag oala de pe foc, adaug amestecul de faina cu smantana, amestec usor sa se omogenizeze, apoi pun cratita pe foc mic si amestec paa se ingroasa).
La sfarsit adaug usturoi zdrobit si patrunjel verde tocat.
Se serveste cu mamaliga, branza si muraturi .
Si o fotografie din 2019 adica dupa 11 ani le la publicarea retetei de tocanita de pui :)
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Arata super bine,la fel ca si toate retetele tale.Sigur am s-o incerc.
Interesanta reteta asta…Am sa incerc sa o fac si eu.
Sper sa va reuseasca este foarte usor de facut !
vaaai.. papricas de pui cum se zice pe la noi :)). E delicios!
Anonim da asa e , mai ales cu pui de casa ….mmmm foarte bun !
…sau ..Topala de pui..cum se zice la bunica mea..undeva in Salaj
faina denumire :).
foarte buna retetele tale. am fost si eu in maroc saptamana trecuta si am gasit ceva interesant la chiftelutele noastre le zice chifta:).va recomand hotelul la care am stat daca veti ajunge pe acolo clik pe link:). multumim pentru retete.minunate
cata apa se pune ?
tinand cont ca o sa pun 200ml de smantana ?
Anonim nu pot sa-ti scriu exact… cratita in care am facut tocanita e de 3 litri. Am completat cu apa asa cum vezi in poza pana carnea aproape s-a acoperit. Apoi la sfarsit am adaugat smantana cu faina. Cred ca, 1 litru de apa sau un pic mai mult :).Poate te ajuta fotografiile, sper sa te descurci…vad ca reteta e destul de veche, promit sa o refac si sa scriu cantitatile exacte. Tin pumnii !
Arata minunat, fac si eu azi! Multumesc, Amalia!
Mie nu mi se pare gustos pentru ca am burta plina si momentan nu imi este foame!
Extraordinar!!!!
Am gasit aici retetele la toate bunatatile facute de bunica :)
Nu-mi vine sa cred
I love this blog :*
Inseamna ca esti ardeleanca si inseamna ca avem aceleasi gusturi :)).
am facut cu pui din curtea mea,am pus la fiert un cub knorr de gaina iar in loc de faina am folosit amidon de porumb,a iesit mai fina si am mincat cu mamaliga de am transpirat,e super
cea mai buna varianta :), sper sa mai incerci si alte retete , numai bine!
la noi se spune ciulama de pui.buna si gustoasa.
Da, aduce intr-un fel cu ciulamaua.
Mersi pentru reteta …..foarte buna, mi-a iesit foarte buna!
Printre preferatele mele mai ales daca e cu pui de casa :).
este f buna reteta ta de cind am citito o tot fac mai mereu. leam dat si vecinilor sa guste, iam dat pe spate cu ea. felicitari pt reteta
Multumesc mult, sper sa incerci si alte retete!
am incercat si eu sa o fac… la mine in cratita nu prea se incheaga treaba :D sunt mai novice,asa… nu stiu ce am gresit :))
Pai nu ai pus suficienta faina… sa inteleg ca nu s-a ingrosat sosul ?
La noi nu se pune usturoi – Cluj..
Cu adevarat asa este ! De curand am preparat si eu aceasta reteta si este o minunatie pe gustul nostru !
Vreau sa mai incerc si alte retete de ale tale Analia ;-).
Ma bucur! Sa-mi scrii daca ti-au placut :)
Scza ma Amalia … din graba am scris
Tocmai am terminat de mâncat o porţie fierbinte de mămăligă cu tocaniţă. Absolut minunată a ieşit reţeta :) Multumesc pentru inspiraţie!
preferata mea all times :)
Am intrat pe site-ul tau si mi-a atras atenția această rețetă dar nu știu dacă e de la mine dar anumite reclame se suprapun rețetei și nu reușesc să văd restul rețetei.
Mersi mult, un weekend plăcut!
Cătălina multumesc că mi-ai scris, o sa ma uit sa vad despre ce e vorba.
Azi încerc și eu tocăniță, pentru prima data!
singura reteta cam cum o facea bunica (pui de porumbel )felicitari
Multumesc