Una dintre cele mai simple, practice și de ce să nu recunoaștem ieftine mâncăruri este tocănița de cartofi. Se prepară în maxim 20 de minute și o puteți adapta după preferințe. Puteți să o preparați simplă de post ( mie îmi place cel mai mult în varianta asta) să adăugați bacon sau carne afumată, sau jumeri, bunicul așa o făcea iarna era o bunătate!
Eu o prepar în funcție de anotimp sau de dispoziție, pe blog am mai multe variante; tocăniță de cartofi cu ciuperci , tocăniță de cartofi cu lapte ( aceasta o preferă copiii) sau variantele cu carne, toate la fel de bune.
Secretul acestei mâncări sunt așa cum cred ca v-ati dat seama, cartofii. Pentru tocnita se folosesc cartofi cu coaja rosie care sunt putin mai tari si nu se zdrobesc. Partea grea este ca nu prea mai gasim cartofi asa cum erau mai demult, eu cumpar de la piata si mai gasesc pe la babute cartofii cu gust dulce fara iz de pesticid sau mai te miri ce. Daca aveti ocazia cumparati din piata daca nu alegeti varianta bio din magazine.
Reteta este extrem de simpla si rapida si va scoate din orice incurcatura asa cum scriam mai sus si financiara :) Pentru că am preparat-o irna am folosit bulion dar vara puteți pune roșii proaspete.
Tocăniță de cartofi: rețeta simplă
Ingrediente pentru 4 porții de tocăniță de cartofi
- 1 kg cartofi
- 2 cepe potrivite
- 1 frunza de dafin
- 1,5 lingurite boia
- 150ml bulion
- sare
- piper
- ulei
Cum preparăm tocănița de cartofi?
Curatam cartofii de coaja si ii taiem cubulete. Ceapa o curatam si o tocam marunt.
Intr-o cratita sau tigaie mai mare incingem putin ulei si adaugam ceapa. O calim putin apoi adaugam cartofii si mai lasam 2-3 minute timp in care amestecam din cand in cand. Adaugam boia, amestecam bine si apoi adaugam apa cam 150 ml pana cand cartofii sa fie acoperiti de trei sferturi. Ideea este sa nu puneti foarte multa apa. Condimentam cu sare, adaugam si frunza de dafin si lasam sa fiarba la foc mic cu capac 10 minute. Adaugam si bulionul si mai lasam inca 10 minute in functie de cartofi.
Cand sunt fierti condimentam cu piper proaspat, eu pun si putin oregano.
Daca aveti prea mult sos, zdrobiti o mica parte din cartofi cu furculita, ei contin amidon si sosul o sa se ingroase. Bunicul asa facea, asa fac si eu acum. Desigur mai este varianta sosului cu faina dar mie nu-mi place.
Serviti fierbinte!
Cel mai bine merge cu muraturi dupa parerea mea dar daca este vara puteti sa faceti alaturi o salata de legume.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]