Tarta rustica ( galette) cu mere


Cand e in cuptor toata casa miroase a mar si scortisoara, cand e pe farfurie iti fura privirea cu rumeneala ei …  nu stiu de unde am scos fraza de mai sus vroiam sa scriu ca serile friguroase aduc kilograme in plus si uite ce-a iesit :)). De mult mi-am propus sa incerc reteta de galette,  o tarta normala doar ca arata un pic mai altfel. 

Ingrediente:

  • 250g faina
  • 3 linguri zahar
  • 120g unt sau margarina taiate in cuburi mici 
  • 1 ou
  • 2 linguri de apa rece

pentru umplutura:

  • 4-5 mere mai mari sau pere sau 1/2 kg prune
  • 3 linguri de zahar
  • putina coaja rasa de lamaie
  • putina scortisoara
  • 1 1/2 lingurita de amidon ( important )

pentru uns

  • 1 galbenus de ou

Punem faina intr-un bol , zaharul putina sare le amestecam si adaugam margarina taiata bucatele. Faramitam cu mainile , apoi facem o adancitura in mijloc si adaugam oul. Amestecam cu o furculita si mai adaugam 2 linguri de apa rece. Facem o bila din aluat , o infasuram in folie si o punem la rece.

Curatam merele, le taiem bucatele ( nu prea mici ) si le punem intr-un bol. Adaugam zaharul, scortisoara, coaja rasa de lamaie si amidonul. Amestecam usor. 

Punem pe masa o foaie de copt , apoi aluatul si-l intindem pana ajungem al grosimea de 3-4 mm. Daca cumva vi se prinde de sucitor puneti putina faina pe el . Presaram in mijloc putin gris ( absoarbe sucul lasat de mere) . Punem merele in mijlocul aluatului  si lasam o margine de vreo 2-3 cm. Indoim ca in imagine si apoi ungem marginile cu galbenus de ou. 

Coacem in cuptor la foc mic timp de 45 de minute. Daca marginile se rumenesc prea tare acoperiti cu o folie . La sfarsit presaram putin zahar .

Servim calduta .

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


9 comentarii la „Tarta rustica ( galette) cu mere”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.