Am scris tarta , nu stiu daca denumirea este cea mai corecta dar asa arata ca si o tarta si oarecum respecta asamblarea. Bază de mamaliga, o branza buna ce se topeste si un „topping” de ciuperci, o bunatate va spun de pe acum! No bine, hai sa o zicem pe aia corecta, ii o mamaliga cu branza mai fancy :))
Tarta cu mamaliga si ciuperci este un preparat traditional ce se face foarte usor, un fel de varianta a mamaligii in paturi aici vorbim de un singur strat de branza. Se poate servi la pranz sau la cina cu smantana sau iaurt, noi am ales varianta cu smantana, ca sa stim o treaba.
As fi insistat sa folositi malai din cel negrisat insa acum nu se prea gaseste decat varianta de malai grisat, asa ca folositi ce gasiti, sigur cel grisat se face si mai repede in cateva minute, nu la fel ca si cel traditional care musai sa fiarba jumate de ora. Facand o paranteza cred ca bunica s-ar rasuci in mormant sa stie ca prepar mamaliga in 5 minute. Desi sunt mereu pe graba as prefera varianta traditionala, cu malai de la moara proaspat cernut.
Branza folosita? Eu aveti liber la orice branza care se topeste, curgatoare cum ii spun eu, insa fiind o reteta traditionala sper sa nu va departati de branza de burduf sau cas framantat. Eu am folosit cas, dar puteti folosi cascaval, mozarella, gouda, edam, masdam depinde ce va place.
Altceva nu mai am a va spune decat sa va scriu reteta.
Tartă cu mămăligă, brânză și ciuperci
Ingrediente 4 portii:
- 250g malai
- 1l apa
- 1 lingurita sare
- 500g ciuperci de tip champignon
- aprox 400g branza de burduf sau cas
- sare, piper
- putin ulei
Prima data preparam mamaliga: punem apa la fiert si cand clocoteste adaugam sarea si rapid malaiul amestecand cu un tel pana se ingroasa. Cred ca maxim 5 minute si mamaliga e gata. O lasam deoparte sa se raceasca putin.
Princalzim cuptorul la 200 de grade Celsius.
Ciupercile le stergem cu un prosop de impuritati daca e cazul, eu nu le curat niciodata si le taiem felii mai mari, daca ciupercile sunt mai mici le lasam intregi. De data asta am aruncat coditele pentru ca nu mi-a placut cum aratau dar voi le folositi si pe acestea.
Incingem putin ulei intr-o tigaie si adaugam ciupercile, le lasam sa se faca la foc potrivit pana scad si incep sa se rumeneasca. Condimentam cu sare si piper si le lasam deoparte.
Intr-o tava de 25x35cm punem hartie de copt, ungem hartia cu putin ulei si cu o lingura punem mamaliga, intinzand-o usor ca si un blat de prajitura. Deasupra punem branza lasand 1 cm din margine neacoperit.
Peste branza ciupercile, la fel lasand 1 cm din branza neacoperita.
Bagam tava la cuptor pana ce se topeste branza si incepe sa se rumeneasca , aproximativ 10 minute a durat la mine.
Servim fierbinte cu smantana sau iaurt. Eu am pus si patrunjel verde deasupra dar cred ca mergea putin cimbru proaspat.
Pofta buna!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.

Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]