Tarta cu lamaie si bezea (Lemon meringue pie)


Celebra si cunoascuta tarta cu lamaie, nu am mancat niciodata doar am auzit de ea. Am dat un search pe google si m-am oprit la reteta asta. Rezultatul, o tarta cu crema acrisoara indulcita la fix de bezeaua de deasupra… daca va plac dulciurile cu lamaie sa o incercati neaparat !
Ingrediente:

Pentru crusta:
260g faina
1/2 lingurita sare
110g unt rece
60 ml apa foarte rece

Pentru crema:
200g zahar
coaja rasa de la o lamaie mare ( 14g coaja)
60g amidon alimentar
un vf cutit de sare
320 ml apa rece
70 ml suc de lamaie strecurat
4 galbenusuri

Pentru bezea:
4 albusuri
8 linguri de zahar

Prima data facem crusta. Punem intr-un castron faina si untul taiat bucatele. Frecam cu furculita pana amestecul devine nisipos. Adaugam cateo lingura de apa foarte rece si amestecam . Cand aluatul s-a legat il strangem in forma de minge, il acoperim cu o folie si-l punem la rece 30 de minute.

Preincalzim cuptorul la 160grade C.
Scoatem aluatul , il intindem pe o foaie de copt, apoi punem tava peste sa ne orientam cam cat de mare trebuie sa-l intindem. Aluatul trebuie sa depaseasca cu 2 cm marginea tavii. Intoarcem tava, apoi dezlipim foaia de copt si aranjam frumos aluatul.

Taiem ce este in plus. Intepam din loc in loc cu furculita.
Punem foaia inapoi peste aluat si in mijloc punem boabe de fasole pentru a nu creste aluatul la copt
Coacem 10 minute, apoi luam foaia si mai coacem inca 5 pentru a se rumeni frumos peste tot.

Lasam sa se raceasca si preparam crema.
Spalam bine lamaia cu apa fierbinte apoi o stergem si o radem. Trebuie sa avem 14g coaja rasa.
Punem intr-o cratita zaharul, amidonul si coaja de lamaie. Amestecam bine si adaugam galbenusurile. Amestecam, adaugam sucul de lamaie si apa. Punem cratita pe foc mic, amestecand incontinuu si in momentul cand incepe sa se ingroase , tinem crema pe foc exact 1 minut dupa care stingem focul si o lasam sa se raceasca un pic.

Preparam bezeaua. Intr-un castron uscat , batem albusurile spuma cu un pic de suc de lamaie . Adaugam putin cate putin zaharul si batem pana se topeste tot. Aici am aflat un secret important. Trebuie ca zaharul sa fie complet dizolvat, astfel mai tarziu bezeaua nu va face perle de lichid. De retinut :).
In crusta coapta, turnam crema de lamaie, nivelam frumos si apoi adaugam bezeaua. Atingem cu spatele lingurei bezeaua si tragem in sus pentru ai da o forma de mot.

Coacem in cuptor la foc mic aprox 10 minute , pana ce bezeaua se face maro deschis.
Scoatem pe un gratar la racit. Servim dupa ce a stat la frigider cel putin 2 ore.

Racoritoare , acrisoara… foarte buna !
Am scris cam mult dar am vrut sa fiu explicita,va rog sa respectati gramajul si pasii retetei :).
Reteta am preluat-o cu mici modificari de pe www.clubaltfel.com

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


31 de comentarii la „Tarta cu lamaie si bezea (Lemon meringue pie)”

  1. Am executat-o eu astazi, este delicioasa. Ce n-am stiut, a fost daca sa ung tava sub foaie cu ceva (am uns-o cu unt ca sa nu risc sa ramana acolo pe vecie).

    Sotul meu spune ca este cea mai buna prajitura care a mancat-o vreodata!

  2. pare extraordinara si as vrea sa incerc si eu reteta.o intrebare.din experientele trecute prajiturile cu bezea sunt excesiv de dulci.aceasta cum a fost? ma tenteaza crema de lamaie..sper sa contracareze gustul dulce.

  3. am facut si eu tarta, delicioasa!!! vroiam sa te intreb insa ce dimensiuni avea tava pe care ai folosit-o tu? eu am folosit o tava pentru tarte cu un diametru de circa 30 cm si nu mi-au iesit asa inalte straturile de crema si bezea. oricum, nota 10 si pentru prajitura asta :)

    1. Flori diametrul era de 24 cm, cred ca de aceea ti-a iesit mai joasa, imi cer scuze trebuia sa specific in reteta … important e ca ti-a iesit buna :).

  4. Buna. Eu nu prea le am cu gatitul, dar vreau sa invat si imi place cum suna aceasta reteta. Inainte sa o incerc, vreau sa intreb daca e musai sa folosesc amidonul. Si daca da, el la ce ajuta? Daca nu l-as folosi, ce as putea pune in locul lui ? Multumesc mult

  5. Excelenta tarta ! Am tot cautat pe net si tot la tine am ajuns :D Imi place ca ai explicatii clare si concise si foarte multe amanunte, amanunte care pe alte site-uri nu le gasesc….Urmeaza sa o fac ! Mersi Amalia pentru reteta aceasta ! :p

  6. am facut-o si eu.a iesit foarte dulce,contrar celor spuse despre ea.insa in reteta scrie clar 200g zahar la crema,plus bezeaua f dulce.daca ar fi sa o fac din nou,nu as mai pune zahar in crema deloc,eventual 50 -100g cel mult.cred ca cele 8 linguri de la bezea ajung.in rest,ca si gust,deosebita

  7. Pingback: Tarta cu lamaie si bezea | miremirc

  8. Salut! Am facut si eu tarta..in mometul asta nu stiu cum a iesit pentru ca e la racit, tocmai am scos-o din cuptor…Am o intrebare, si sper sa primesc si raspuns :D…cam cat se tine pe foc crema de lamaie? intreb pentru ca eu am tinut-o cam 30 min..poate si mai mult si nu mi se ingrosa deloc….sa fie de la amidon? (am folosit amidon fin de la ruf)..am mai adaugat un pic si iar am pus crema pe foc si am inceput sa mestec .. s-a legat un pic, dar parca nu asa cum e la tine in poza…sa vedem cum iese maine cand o voi testa….Multumesc!

  9. Salutare, cu ce as putea inlocui fasolea aia? :)) serios, nu am in casa si nu stiu ce altceva as putea folosi. Multam, maine o incerc si eu si revin cu feedback!

Dă-i un răspuns lui Amalia Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.