Tartele cu aluat fraged sunt foarte usor de preparat, secrete nu au decat unul important, sa folositi unt cu minim 80% grasime. In cazul prajiturilor cu aluat fraged cum sunt cornuletele de exemplu se aplica invers ceea ce e legat de silueta, adica cu cat mai multa grasime au ingredientele cu atat mai bine… da chiar , cine s-ar fi gandit la asta, pare a fi un paradox dar asta e adevarul.
Tarta cu gem mere si nuci este un preparat dedicat sezonului rece pentru ca are fructe ce se consuma mai des in acest sezon, eu m-am gandit sa adaug si niste felii de banane si sincera sa fiu nu a fost cea mai buna idee pentru aspect pentru ca da , pentru mine conteaza mult si aspectul. Dar gustul m-a convins va spunde pe acum, e o tarta gustoasa si aromata, puteti sa serviti o feliuta la cafea sau cu o cana de lapte, puteti sa o puneti la pachet la scoala sau la servici, ce mai e buna oricand si oriunde.
Daca nu aveti nuci le puteti omite pentru ca ingreidientele principale sunt merele si gemul. Gemul musai sa fie unul mai tare si putin acrisor, recomandat este cel de prune dar acum gandindu-ma la doamnele care nu sunt in tara probabil nu au de unde as achizitioneze acest produs traditional, asa ca puteti merge pe orice gem mai acrisor.
Mai aveti nevoie doar de clasicele ingrediente pentru tarta faina, unt, ou, zahar si da putin praf de copt.
Ma opresc aici cu introducerea, nu inainte de a va spune ca aluatul este universal – valabil pentru orice tip de tarta cu aluat fraged chiar si sarata daca omiteti zaharul.
Altfel toate bune si usor de cumparat :)
Tartă cu gem, mere și nuci
Ingrediente 8 portii:
Aluat tarta:
- 350g faina
- 5g praf de copt ( o lingurita )
- 180g unt de minim 80% grasime
- 4 linguri zahar
- 1 plic zahar vaniliat
- 1 ou
- 1 albus de ou
- 2 linguri lapte
Umplutura:
- 600g mere cantarite fara coaja si samburi
- 2-3 linguri de gem
- 2 linguri zahar
- 80g nuci tocate mai mare
- 50g unt
Mai aveti nevoie de:
- 1 galbenus de ou pentru uns deasupra
- jumatati de nuca pentru decor
Mod de preparare:
Puneti intr-un bol faina, praful de copt, putina sare, zaharul, zaharul vaniliat, untul la temperatura camerei, oul, albusul si laptele.
Framantati rapid un aluat care nu s eliperste si il inveliti intr-o folie apoi il bagati in congelator.
Merele le radeti pe razatoarea cu gauri mari.
Intr-o tigaie topiti untul adaugati merele rase si zaharul si le caliti pana se evapora lichidul lasat de ele.
Lasati compozitia de mere sa se raceasca.
Preincalziti cuptorul la 175 de grade Celsius.
Tarta se poate face si in forma dreptunghiulara de 20×30 cm.
Pe masa de lucru puneti o hartie de copt.
Peste ea intindeti aluatul intr-un cerc cu diametrul de 30cm.
Puneti in mijloc o farfurie mai mica cu 2 cm si taiati marginile asa ca in poza.
Apoi fiecare fasie o uniti la capete.
Transferati tarta cu tot cu hartie pe o tava mai mare
Ungeti interiorul tartei cu gem.
Intindeti umplutura cu mere peste gem si apoi presarati nuca
Daca doriti decorati cu jumatati de nuca.Eu am pus si felii de banane.
Ungeti tarta cu galbenusul de ou batut cu 2 linguri de lapte.
Coaceti timp de 35 de minute.
Lasati sa se raceasca si apoi taiati tarta felii. Este delicioasa!
Reteta este preluata de pe un forum sarbesc.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]