Supă ușoară cu măcriș și dovlecel

supa-usoara-amalia-1

Din categoria supelor usoare cu multe legume, va recomand sa incercati aceasta reteta de supa cu macris si dovlecel. In mod normal as fi acrit-o cu suc de lamaie dar pentru ca acum e sezonul verdeturilor am ales sa folosesc macris.

Daca nu-l cunoasteti e musai sa-l cumparati si sa l folositi , măcrișul este o plantă ideală pentru orice dietă echilibrată, iar asta datorită conținutului său scăzut în carbohidrați și calorii. La fel ca si la spanac este de preferat sa cumparati macris tanar, frunzele sunt foarte crude, cel matur are frunzele mai tari.

Cum să depozitati măcrișul?

Simplu ! Pentru a păstra măcrișul proaspăt, înfășoară-l într-un prosop de hârtie, apoi pune-l într-o pungă de plastic etanșă și păstrează-l în frigider până îl vei folosi.  În felul acesta, măcrișul rămâne de obicei proaspăt timp de până la două săptămâni. La fel ca majoritatea ierburilor proaspete, măcrișul poate fi înghețat, deși textura se poate schimba. Există câteva metode diferite de îngheț. Poți tăia planta și așeza-o în secțiunile unei tăvi pentru cuburi de gheață, apoi o umpli cu apă și o pui la congelator.  Sau poți pune frunzele de măcris într-o pungă vidată, astfel încât să fie sigilat sub vid înainte de a le îngheța.

supa-usoara-amalia-2

La supa am folosit si cativa cartofi pentru textura si consistenta si am ales o smantana de gatit cu continut redus de grasimi. Daca preparari supa in varianta de post omiteti smantana sau folositi varianta vegetala.

Supă ușoară cu măcriș și dovlecel

Ingrediente:

  • 400g macris
  • 400g dovlecei ( 2buc de zucchini au fost la mine)
  • 2-3 cartofi mici
  • 1 bucata de praz ( 300g)
  • 1 morcov mic
  • 1 ardei verde
  • 2 fire ceapa verde
  • 200ml smantana pentru gatit cu 10% grasime
  • sare, piper
  • 1 lingurita condiment universal pentru legume
  • 2 linguri ulei de masline

Pentru inceput taiem prazul in sferturi pe lung si apoi il taiem felii. Eu am folosit o bucata mare de praz dar puteti folosi o legatura de praz . Ce sa faci la Cluj, mai greu cu prazul din gradina :)

Intr-o oala de 4 litri incingem uleiul d emasline si adaugam prazul. Il calim bine pana se inmoaie si adaugam 2 litri de apa.

Pana fierbe apa, taiem ardeiul si dovlecelul cubulete, la fel si  cartofii si morcovul ( curatati desigur) , macrisul il spalam bine si il taiem fasii. Ceapa verde o taiem felii subtiri.

Cand apa a inceput sa fiarba adaugam cartofii, ardeiul, ceapa si dovlecelul, condimentul universal si lasam supa sa fiarba la foc mic. Cand legumele sunt fierte adaugam macrisul, acesta fierbe foarte repede, lasam doar cateva minute.

Stingem focul si mai lasam supa sa stea 5 minute.

Adaugam smantana pentru gatit si daca e cazul mai adaugam sare si putin piper proaspat macinat. Asa cum am scris si in introducere daca tineti post omiteti smantana de gatit sau o inlocuiti cu cea vegetala.

Supa este gata

Servim fierbinte. Desi am pozat-o cu paine cred ca cel mai bine ar merge cu o mamaliguta :)

supa-usoara-amalia-3

Pofta buna!

 

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.