În familia noastră supa de tăieței e sfântă și obligatorie la fel ca slujba de duminică. De când mă știu în fiecare dumincă bunica și mama făceau supă de găină sau rață cu tăieței făcuți în casă. Probabil și voi cunoașteți ritualul de duminică cu mersul la biserică și apoi prânzul bogat, un somn bun și o zi petrecută cu familia, o adevărată zi de sărbătoare. Supa de rață era și este o delicatesă pentru mine mai ales acum când cu greu mai găsesc rață crescută la țară. Nu demult am avut bucuria de a primi o măcănitoare de la o mătușă, grăsună dar nu îndopată ( rața nu mătușa :)) așa că am transformat-o rapid în supă și rață pe varză. Supă nu e complicat să fac dar tăiețeii de casă sunt piatra mea de încercare, deobicei cumpăr gata făcuți dar când am mai mult timp liber mă străduiesc să-i fac acasă. Nu am înțeles niciodată cum bunica la 80 de ani întindea o pătură de aluat subțire de vedeai prin ea ( din care rupeam bucăți pe ascuns și le prăjeam pe sobă) și cu dioptrii foarte mari la ochelari tăia tăiței subțiri ca firul de păr. Poate vârsta și ochelarii sunt explicația, oricum eu până acum nu am reușit să-i fac așa ca ea, dar mai încerc am timp destul înainte.
Rețeta de supă de rață este una tradițională, preparată cu suflet pentru familie, se aseamănă cu cea de găină dar mie sincer mi se pare mult mai bună, mai dulce puțin. O scriu cu drag pentru voi și dacă sunteți interesați și de alte rețete tradiționale căutați-le cu încredere pe blogul meu, aveți de unde alege.
Supă de rață cu tăiței de casă
Ingrediente:
Așa cum am scris eu am avut o rață de aproximativ 1,5 kg pe care am tăiat-o bucăți. Pentru supă am folosit aripile, spatele, coșul pieptului, gâtul, labele și grăsimea adunată știți voi unde J
- 4-5 morcovi
- 2 rădăcini pătrunjel
- 1 păstârnac
- 1 ceapă albă
- sare
- câteva boabe de piper
Pentru tăiței:
- 2 ouă
- 200g făină albă
- sare
Carnea de rață se spală bine și se pune la fiert în apă rece să zicem cam 6 litri împreună cu puțină sare și boabele de piper. Când dă în clocot, facem focul mai încet și luăm spuma de deasupra. Despre spumă părerile sunt împărțite, unii spuncă acolo sunt toate proteinele și e păcat să o aruncăm, alții că fără ea supa este limpede. Eu am spumat fără frică că nu-mi place să o văd în supă. Lăsăm supa să fiarbă la foc mic timp în care ne apucăm de preparat tăițeii.
E, aici dacă aveți mașină de frământat și întins e foarte simplu. Dacă nu , vă faceți curaj cu o cafeluță bună înainte, așa ca să aveți energie și vă apucați de treabă.
Rețeta este simplă; la un ou se folosește apoximativ 100g făină si un praf de sare (nu am înțeles niciodată cum îi nimerea bunica, vă dați seama că nu cântărea niciodată făina, dar trecem cu vederea chestiunea asta pentru că avem de lucru). Aveți nevoie de un sucitor lung și o masă mai mare pentru a întinde pătura de tăiței.
Cernem făina pe masă, punem sarea iar în mijloc facem o mică adâncitură în care spargem ouăle.
Le batem puțin cu furculița luând puțină făină de jur împrejur. Când aluatul devine destul de tare, îl frământăm rapid până obținem o cocă elastică. O lăsăm să se odihnească 10-15 minute și apoi întindem o foaie de aluat cât mai subțire. Încerc să vă explic deși la cât de amănunțit explic eu mi-ar fi fost de ajutor un filmuleț.
Prima dată presărăm puțină făină pe masă, apoi întindem aluatul în toate părțile cu sucitorul. La un moment dat o să se lipească de el așa că presărați făină, rulați, întindeți și tot așa până obțineți o foaie subțire de aluat. Eu vă spun sincer că am rupt-o în câteva locuri dar am reușit să o întinde destul de subțire.
Lăsăm foaia să se usuce puțin apoi o rulăm strâns și cu gândul la filmulețele cu bucătarii chinezi de pe youtube tăiem tăițeii cât mai fin. Pe mine m-a ajutat cuțitul de la Selgros, oțel japonez ce mai, taie ca și săbiile de samurai.
Răsfirăm tăițeii pe masă ajutându-ne de făină și îi lăsăm să se usuce. Dacă îi folosiți imediat ca în cazul meu, îi fierbeți la fel ca pastele, 100 g de tăiței într-un litru de apă cu puțină sare. Dacă doriți să-i păstrați îi lăsați să se usuce bine apoi îi depozitați într-o cutie de carton. Se pot păstra și la frigider dar trebuie consumați în 2-3 zile.
Deja a trecut mai bine de o jumătate de oră și dacă nu ați nimerit pe mama rațelor supa e pe jumătate fiartă. E timpul să adăugăm zarzavatul curățat și spălat bine. Ceapa ca să nu se desfacă în supă o crestați în forma de x la capătul unde cresc rădăcinile. Mai lăsăm să fiarbă aproximativ 30-40 de minute.
Când carnea și zarzavatul sunt fierte strecurăm supa și adăugăm tăițeii fierți în prealabil și clătiți bine cu apă rece. Potrivim de sare și servim fierbinte să ne ardă pe grumaz, cu pătrunjel verde tocat deasupra și cui îi place ( la toți bănuiesc) cu piper proaspăt râșnit.
Poftă bună!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]