Daca nu ati incercat pana acum supa crema de linte v-o recomand cu caldura pentru ca este absolut gustoasa si da, foarte sanatoasa, plus ca se prepara rapid.
Lintea este un aliment utilizat foarte putin la noi avand in vedere valoarea lui, fiind la mare concurenta cu fasolea in preferintele noastre. Nu e de mirare pentru ca bucataria romaneasca este una traditionala unde alimentele de acest gen isi fac loc cu greu. Ea are multe proprietati si este folosita cu succes in bucataria vegetariana. Eu am descoperit-o acum cativa ani si pot sa spun ca desi deocamdata o folosesc doar la supa imi place foarte mult. Am incercat o reteta de linte cu orez la cuptor si a iesti foarte buna dar cam atat.
Pe piata se gasesc mai multe tipuri de linte dintre care cele mai cunoscute sunt cea verde si cea rosie. Despre cea verde nu pot sa scriu decat ce-am citit pentru ca inca nu am incercat-o, contine proteine, fier, fosfor, potasiu si da fierbe putin mai greu decat cea rosie.
Lintea rosie, se foloseste in general la supe sau piure-uri, si daca tot vorbim despre ele, curand o sa incerc o varianta de piure de linte pe care ma gandesc sa-l prepar la fel ca si fasolea batuta.
Spre deosesbire de fasole fierbe mult mai repede si nu trebuie hidratata inainte.
Reteta de supa crema de linte cu cartofi este o reteta usoara, rapida si daca va plac cartofii dulci puteti inlocui cartoful clasic cu ei, supa va avea un gust mai dulceag, dar la fel de bun.
Ingrediente pentru rețeta de supă cremă de linte roșie cu cartofi
Cantități pentru 4 porții
- 150g linte rosie
- 1 ceapa mica
- 2 catei de usturoi
- 2 morcovi potrivit ( aprox 150g )
- 1 felie de ghimbir
- 2 cartofi potriviti
- 2-3 linguri ulei sau 70g unt
- supa de pui sau apa cat sa acopere legumele ( aproximativ 1 litru)
- 100ml smantana pentru gatit sau iaurt grecesc
- sare
- piper
- 1 lingurita mica de curry ( optional )
- 1/2 lingurita de boia dulce
- un praf de chilli
Mod de preparare pentru reteta de supa crema de linte cu cartofi
Ceapa o curatam si o tocam marunt, usturoiul si ghimbirul le dam pe razatoarea fina.
Incingem uleiul sau untul si apoi calim rapid ceapa impreuna cu usturoiul si ghimbirul. Adaugam curry, boia si amestecam bine.
Pentru ca toate legumele au aproximativ acelasi timp de fierbere, adaugam morcovii curatati taiatii felii mai groase, cartofii la fel curatati si taiati cuburu si lintea spalata bine si scursa de apa. Amestecam si lasam un minut apoi adaugam supa de pui sau apa.
Daca puneti apa adaugati si 1 lingurita condiment universal de legume, recomand cel bio.
Adaugati putina sare si lasati sa fiarba acoperit la foc mic aproximativ 35 minute.
Scurgeti putin din zeama si mixati bine adaugand putin cate putin din zeama fierbinte pana obtineti textura dorita.
Adaugati si smantana pentru gatit sau iaurtul.
Condimentati cu sare, piper si chilli.
Aceasta supa poate fi un preparat de post daca renuntati la smantana sau iaurt.
Serviti supa fierbinte cu crutoane.
Daca va intrebati cum am facut inimioarele de decor, va scriu: am picurat sos picant din loc in loc si apoi cu o scobitoare am „tras” de picatura formand o inimioara.
Pofta buna!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.

Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]