Spirale cu mere


Cum sa ma exprim? Mmm sunt atat de bune … sau off, iar am mancat seara, cred ca aleg prima varianta :). Azi nu am facut nimic de mancare, asa ca mai spre seara am incercat aceste spirale dulci si pufoase.

Ingrediente:
500 g faina
25 g drojdie proaspata
1 ou
50 ml ulei
100 g zahar
200 ml iaurt
150 ml lapte
1 plic zahar vaniliat
Pentru umplutura:
250 g mere
100 g zahar
1 lingurita suc de lamaie
1 plic budinca de vanilie
Fac o paranteza si precizez ca aceasta reteta se poate face aproape cu orice fruct… reteta initiala era cu cirese.
Pentru deasupra:
zahar pudra

Frecam drojdia cu putin zahar, 1 lingurita  si 3-4 linguri de lapte si o lasam sa creasca. Amestecam restul ingredientelor, adaugam drojdia si framantam 5 minute pana obtinem un aluat omogen. In reteta originala erau doar 200 ml iaurt… eu am pus atat si aluatul era foarte tare asa ca am adaugat lapte.

Acoperim si lasam sa dospeasca 45 de minute.
Intre timp pregatim umplutura; curatam merele de coaja si samburi si le dam prin razatoarea mica ( dupa curatare trebuie sa aiba 250 g). Adaugam zaharul si sucul de lamaie si fierbe,m 5 minute. Separat dizolvam budinca in 4 linguri de apa rece si o adaugam la mere . Amestecam repede, atentie se intareste imediat. Lasam sa se raceasca.

Intre timp aluatul a dospit frumos.

Il intindem pe o planseta unsa cu ulei ( lucram cu mainile unse cu ulei) intr-o foaie dreptunghiulara cu grosimea de 6-8 mm. Punem umplutura si o intindem cu un cutit cu lama lata. Il impaturam ; il impartim vizual in 3 , luam 1/3 si o aducem peste a 2-a , apoi cea de-a 3-a o aducem peste prima. Taiem cu miscari ferme :), felii de 2-3 cm latime. Le rasucim frumos si le punem in tava tapetata cu hartie de copt.


Coacem in cuptorul preincalzit timp de 15 minute la foc mic.

Presaram deasupra zahar pudra si servim. 

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


31 de comentarii la „Spirale cu mere”

  1. N-ai mila de unii care incearca sa slabeasca,uofuofuof!:)))
    bestial arata,Amalia!Zilele astea nu am vreme,insa am retinut si poate incerc si eu!:)

  2. O bunatate, am facut nu una compozitie, ci trei, fiica mea cerea mereu, dar s-au mancat foarte repede cu familia si cativa prieteni.

  3. Am facut in seara asta spirale,am pus prea multe mere zic io si abia le-am rasucit ca dadeau pe dinafara dar chiar si asa a iesit o minunatie de spirale si fff delicioase.Te pup,Amalia!

  4. Amalia, am observat, si din alte retete nu numai din aceasta, ca ai un cuptor care cam parleste. O mica investitie intr-un termometru de cuptor ar putea rezolva problema – pentru ca desi tu setezi cuptorul din butoane la o anumita temperatura s-ar putea ca temperatura reala in interior sa fie mai mare. Termometrul te va ajuta sa evaluezi aceasta si sa calibrezi cuptorul – de ex. seteaza cuptorul pentru 200 grade, pune termometrul in interior, astepta 15-20 minute (din momentul cand crezi ca s-a atins temperatura) si verifica cat arata acesta. S-ar putea sa descoperi ca ai de fapt 210 sau chiar 220 in interior. De asemenea, cuptoarele pot avea puncte mai reci si mai calde – daca muti termomentrul in cele patru colturi unul dupa altul si apoi in mijloc iti vei putea da seama de aceasta. Stiu, iti va lua vreo ora-doua sa faci asta insa se merita, crede-ma.

    Daca insa nu vrei sa-ti bati capul cu asa ceva, poti pune o folie de aluminiu peste bunatatile care se coc in ultimele 10-15 minute – se vor coace bine dar folia va proteja suprafata.

  5. Sa stii ca am o problema cu termostatul care trebuie reparat… la orice temperatura il fixez cuptorul coace aproape la maxim. Cat despre folie asa procedez altfel se ard toate deasupra. Multumesc pentru ideea cu termometrul !

  6. de cateva zile ti am descoperit blogul si asta e a doua reteta pe care o incerc si mi a iesit super…prima a fost tavalita si baietii mei au devorat o. ma bucur mult ca te am gasit. spiralele cu mere sunt incredibil de pufoase si chiar rapid de facut. iti doresc numai bine si multa inspiratie in continuare, sunt cu ochii pe tine…:))

  7. te am descoperit doar de cateva zile dar am fost harnica si asta e deja a doua reteta pe care o incerc si care mi a iesit la fel ca prima(tavalita,)incredibil de bine… esti o comoara la casa omului cu retetele tale!sunt si eu tot clujeanca si te felicit din suflet! multa inspiratie pe mai departe, sunt cu ochii pe tine…:))

  8. buna am incercat si eu reteta dar mia iesit moale aluatul si ele au crescut mult poti sa mi spui unde am gresit multumesc sau daca e moale mai pot completa cu faina nu e problema ca depaseste 500 g

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.