Sarmalute in foi de vita

Sarmalute in foi de vita
Sarmalute in foi de vita

Stau si ma gandesc: vine weekendul ce sa gatesc ceva bun, ia sa intru la Amalia pe blog sa vad ce retete mai are, ei ia uite, sarmalute in foi de vita, bune bune, da’ de unde tu fata sa iau frunze de vita de vie la ora si la timpul asta ca uite se coc strugurii imediat, frunzele sunt batrane si nu-s bune de nimic… stiu ca asa va ganditi daca cititi blogul si reteta asta, raspunsul in cazul meu e destul de simplu: din congelator. Am congelat cateva pungi si atunci cand avem pofta de niste sarmalute asa mai acrisoare si nu cu afumatura rapid executam cateva (chiar mai multe).

Reteta stiam ca este greceasca sau turceasca, dar am citit ca ar avea originea in mama Rusia, asa ca ce stiam nu mai este, dar nu ne deranjeaza chestia asta si ne punem la treaba sa preparam sarmalutele. Chiar daca nu va vine sa credeti reteta este simpla, sarmalele se impaturesc mult mai usor decat cele cu varza si se fac si mai repede.

Ingrediente pentru reteta de sarmalute in foi de vita:

  • 1kg carne amestec vita-porc sau numai porc
  • aprox. 40 frunze de vie ( daca sunt mai mici atunci mai multe)
  • 1 ceapa
  • 4-5 linguri orez
  • 1 legatura mica marar verde
  • sare, piper
  • 200ml bulion
  • ulei

Cum preparam sarmalele in foi de vita?

1. Frunzele le oparim putin cat sa se inmoaie apoi le punem intr-o strecuratoare.

2. Ceapa o tocam marunt, o calim putin si adaugam orezul. Amestecam 1 minut apoi lasam sa se raceasca si adaugam la compozitia de carne. Condimentam cu sare, piper. Adaugam mararul verde tocat si amestecam bine.

Sarmalute in foi de vita

Sarmalute in foi de vita

3. Pregatim sarmalele; punem cate o lingura de umplutura pe frunza apoi impaturim nu foarte strans (vezi foto).

Sarmalute in foi de vita
Sarmalute in foi de vita

Sarmalute in foi de vita

Sarmalute in foi de vita

Pe fundul unei oale groase punem putin ulei asezam cu grija sarmalutele  circular si deasupra punem frunze de vie astfel incat sa le acoperimca si cu un capac. Turnam bulionul si cam 200ml apa ( cat sa fie pe la jumatatea oalei ) apoi lasam sa fiarba la foc mic cu capac cam 1-2 ore functie de cat de tinere sunt frunzele.

Sarmale in foi de vita
Sarmale in foi de vita

Servim cu smantana.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.