Sarmale


Sarmalele sunt poate cea mai cunoscuta mancare romaneasca si cea mai apreciata. Reteta de mai jos este cea pe care o fac de ani de zile, am invatat-o de la bunica mea si va asigur ca este foarte gustoasa. Se pot face atat cu varza murata cat si cu varza dulce. Personal le prefer pe cele cu varza murata dar de data asta le-am facut cu varza dulce.

Ingrediente:

  • 1 varza mai mare indesata
  • aprox 1 kg de carne tocata amestec porc – vita
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 4-5 linguri de orez ( in mod normal se pune o cana de orez la 1 kg de carne dar eu prefer mai putin orez si mai multa carne )
  • 400 gr costita afumata
  • 200 ml bulion
  • sare, piper, boia, cimbru, foi de dafin, ulei

Se da morcovul prin razatoare si ceapa se toaca marunt. Se calesc la foc mic in cateva linguri de ulei si apoi se adauga orezul amestecand continuu pana acesta incepe sa se umfle. Se pune amestecul peste carnea tocata se adauga sare , piper, boia si o frunza de dafin zdrobita. Se amesteca si se lasa sa stea putin.

Se pune o oala mare la fiert si cand apa clocoteste se adauga putina sare si o lingura de otet. Se baga varza si se lasa sa se opareasca.

O sa vedeti ca frunzele incep sa se desfaca una cate una, le scoateti intr-o strecuratoare si le lasati sa se scurga. Apoi le taiati in doua sau trei , le scoateti nervura de pe mijloc si pe o jumatate de frunza puneti compozitia de carne, rulati strans iar capetele le apasati usor cu degetul aratator ( pun si poze sper sa va fie mai usor de inteles).


Varza care a ramas o tocam marunt. Dupa ce-am terminat de facut sarmalelele punem putin ulei pe fundul oalei in care urmeaza sa le fierbem si un strat de varza tocata.
Asezam frumos sarmalelele una langa alta punem putin cimbru apoi cateva felii de costita si iar un strat de sarmale .

Mai adaugam si 2-3  frunze de dafin. Repetam operatia pana se umple oala.

Eu am pus la mijlocul oalei cativa ardei umpluti deoarece nu am mai avut frunze de varza. Daca ramaneti in pana si de ardei, congelati carnea si o folositi ulterior la alte preparate cum ar fi perisoarele.


Cand am ajuns la ultimul strat de sarmale, punem un rand de varza tocata si apoi adaugam apa pana la jumatatea oalei. Eu am pus felii de rosii deasu pra si 2 ardei iuti.

Punem la fiert la foc mic , aproximativ o ora si jumatate.Focul trebuie sa fie la minim. Apoi adaugam bulionul si le bagam la cuptor fara capac timp de o ora. Atentie la foc, trebuie sa fie la minim.

Gustam sa vedem daca sunt gata si le servim fierbinti cu smantana si ardei iute.

33 de comentarii la „Sarmale”

  1. Am trecut sa vad ce retete delicioase ai mai preparat. Cred ca avem cam aceleasi preferinte culinare. In ultima vreme, am gatit: chiftele, sarmale, ardei umpluti, pizza, pui pane, tarte cu prune, galuste cu prune, piine de casa si cornuri. Desi, dac-ar fi dupa mine, as gati feluri mult mai usoare.. Dar am tot avut musafiri.Din pacate, nu mai am cu ce fotografia, asa ca nu le-am putut amplasa pe blog.
    Astfel ca admir fotografiile tale, foarte frumoase.

  2. Eu nu de mult m-am mutat singura in cluj la facultate si la fel ca iza nu facusem inca sarmale de una singura pana ti-am gasit reteta. Am respectat ce ai scris tu pas cu pas si au iesit de parca le facuse mama la ea acasa ! :) multumesc foarte mult !

  3. Oooo, daca ai facut sarmale inseamna ca esti mare bucatareasa :)Ma bucur foarte mult ca ti-au iesit, oricand mai ai nevoie de sfaturi te ajut cu placere, mai ales ca esti in Cluj aproape de mine :). Te pup si iti urez o saptamana frumoasa !

  4. ce bun….acum ma duc sa cumpar de toate din piata si sper sa imi iasa la fel de bune precum cred ca sunt cele din pozele tale. La sarmale ma refer.
    Revin cu detalii maine.:)

  5. Am facut ieri sarmale dupa reteta ta, cu mici modificari, si au iesit foarte bune.
    De acum asa o sa le fac.
    As avea o mica intrebare, daca nu te deranjeaza.
    As vrea sa public anumite retete, traditionale, pe site-ul meu, dar traduse in franceza. Te-ar deranja daca ma inspir de la tine? O sa fac trimitere de fiecare data la blogul tau, iar daca nu esti de accord cu orice public imi poti spune oricand.
    Daca esti de accord , te rog, sa lasi un comment.
    Merci mult!

  6. Ma bucur ca ti-au placut, sa-ti fie de bine :)… cat despre retete nicio problema poti sa le publici cu trimitere la blogul meu , eu am de gand sa-mi fac un blog in engleza numai ca imi trebuie timp pentru asta :(.

  7. Bine atunci. Iti urez bafta.Si la mine va dura ceva timp, dar cand le voi publica te anunt.
    Sunt foarte bune retetele,meriti toate felicitarile.

  8. Anonim , mie nu mi se pare mult 3 linguri de orez la 1 kg de carne, dar asta nu e o regula, poti sa pui mai putin, cunosc persoane care nu pun deloc, asa ca poti adapta reteta dupa gusturile tale :)… daca o incerci sa-mi scrii cum ti-au iesit si bineinteles cat orez ai pus :). Numai bine !

  9. Salut amalia vin sa iti multumesc in numele mamei mele care a incercat reteta ta de sarmale si mi`a spus ca au fost delicoase:)
    am citit comentul de mai sus anonim te intreba daca nu e prea putin orez nu dak e prea mult:))
    probabil ca ai fost obosita sau poae ti`a scapat!
    te pup:* si ms ink odata

  10. Amalia, reteta ta de sarmale arata delicios. Am s-o incerc si eu maine, ca duminica am invitati la masa si vreau sa-i surprind cu mancare pur romaneasca :)
    Spune-mi te rog ce supa/ciorba recomanzi, avand in vedere ca la felul 2 sunt sarmale.
    Multumesc mult!
    PS: imi plac retetele tale: sunt cat se poate de simplificate si cred ca si gustoase pe masura!

    1. Maryanne multumesc pentru aprecieri, pai cred ca ar merge ceva usor, poti sa fai o supa de pui cu galuste sau o ciorbita de pui. Daca te hotarasti pentru prima varianta am reteta de galuste ( la alte retete )… tin pumnii si sper sa-ti iasa bune sarmalele :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.