Sarmale

Sarmalele sunt poate cea mai cunoscuta mancare romaneasca si cea mai apreciata. Reteta de mai jos este cea pe care o fac de ani de zile, am invatat-o de la bunica mea si va asigur ca este foarte gustoasa. Se pot face atat cu varza murata cat si cu varza dulce. Personal le prefer pe cele cu varza murata, dar de data asta le-am facut cu varza dulce.

Secretul este in primul rand cum se fierb si anume la foc mic, nu trebuie grabite, le lasati sa se faca treptat. Bunica le facea in oala de lut in cuptorul de paine, le lasa cateva ore sa se faca. Apoi vasul in care se fac e foarte important, in apartament sunt convinsa ca nu aveti cuptor de paine insa vasul ceramic sau de lut s epoate baga si la cuptorul traditional.

Sau varianta cea mai simpla este sa fierbeti sarmalele  intr-o oala mare cu pereti grosi.

Si in primul rand ingredientele, musai sa fie de calitate, trebuie sa folositi un amestec de carne slaba si grasa de exemplu pulpa plus fleica, daca folositi carne prea slaba sarmalele vor iesi seci. Insa atentie sa nu fie prea grase , desi in unele zone ale tarii sunt preferate in varianta cu mai multa grasime.

Sarmale

Ingrediente ( din 1kg de carne ies aproximativ 50-52 de sarmale)

  • 1 varza mai mare indesata
  • aprox 1 kg de carne tocata amestec porc – vita  ( puteti folosi doar pulpa tocata de porc plus fleica)
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 4-5 linguri de orez ( in mod normal se pune o cana de orez la 1 kg de carne dar eu prefer mai putin orez si mai multa carne )
  • 400 gr costita afumata ( puteti folosi codita afumata, oase garf sau ciolan afumat)
  • 200 ml bulion
  • sare, piper, boia, cimbru, foi de dafin, ulei

Se da morcovul prin razatoare si ceapa se toaca marunt. Se calesc la foc mic in cateva linguri de ulei si apoi se adauga orezul amestecand continuu pana acesta incepe sa se umfle. Se pune amestecul peste carnea tocata se adauga sare , piper, boia si o frunza de dafin zdrobita. Adaugati si putin bulion sau apa cam 100ml. Compozitia trebuie sa fie putin mai moale altfel sarmalele o sa fie cam seci. Se amesteca si se lasa sa stea putin.

Se pune o oala mare la fiert si cand apa clocoteste se adauga putina sare si o lingura de otet. Se baga varza si se lasa sa se opareasca.

O sa vedeti ca frunzele incep sa se desfaca una cate una, le scoateti intr-o strecuratoare si le lasati sa se scurga. Apoi le taiati in doua sau trei , le scoateti nervura de pe mijloc si pe o jumatate de frunza puneti compozitia de carne, rulati strans iar capetele le apasati usor cu degetul aratator ( pun si poze sper sa va fie mai usor de inteles).


Varza care a ramas o tocam marunt. Dupa ce-am terminat de facut sarmalele punem putin ulei pe fundul oalei in care urmeaza sa le fierbem si nervurile scoase de la frunze.
Asezam frumos sarmalele  una langa alta punem putin cimbru apoi cateva felii de costita si iar un strat de sarmale .

Mai adaugam si 2-3  frunze de dafin. Repetam operatia pana se umple oala.

Eu am pus la mijlocul oalei cativa ardei umpluti deoarece dau un gust si o aroma foarte faina. Daca ramaneti in pana si de ardei, congelati carnea si o folositi ulterior la alte preparate cum ar fi perisoarele.


Cand am ajuns la ultimul strat de sarmale, punem un rand de varza tocata si apoi adaugam apa pana la 3/4 din oala. Eu am pus felii de rosii deasupra si 2 ardei iuti.

Punem oala la fiert la foc mic , aproximativ o ora si jumatate. Focul trebuie sa fie la minim dupa ce sarmalele dau in clocot. Apoi adaugam bulionul si le bagam la cuptor fara capac timp de o ora. Atentie la foc, trebuie sa fie la minim.

Gustam sa vedem daca sunt gata servim sarmalele fierbinti cu smantana si ardei iute.

 

Pofta buna dragii mei!

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


36 de comentarii la „Sarmale”

  1. Am trecut sa vad ce retete delicioase ai mai preparat. Cred ca avem cam aceleasi preferinte culinare. In ultima vreme, am gatit: chiftele, sarmale, ardei umpluti, pizza, pui pane, tarte cu prune, galuste cu prune, piine de casa si cornuri. Desi, dac-ar fi dupa mine, as gati feluri mult mai usoare.. Dar am tot avut musafiri.Din pacate, nu mai am cu ce fotografia, asa ca nu le-am putut amplasa pe blog.
    Astfel ca admir fotografiile tale, foarte frumoase.

  2. Eu nu de mult m-am mutat singura in cluj la facultate si la fel ca iza nu facusem inca sarmale de una singura pana ti-am gasit reteta. Am respectat ce ai scris tu pas cu pas si au iesit de parca le facuse mama la ea acasa ! :) multumesc foarte mult !

  3. Oooo, daca ai facut sarmale inseamna ca esti mare bucatareasa :)Ma bucur foarte mult ca ti-au iesit, oricand mai ai nevoie de sfaturi te ajut cu placere, mai ales ca esti in Cluj aproape de mine :). Te pup si iti urez o saptamana frumoasa !

  4. ce bun….acum ma duc sa cumpar de toate din piata si sper sa imi iasa la fel de bune precum cred ca sunt cele din pozele tale. La sarmale ma refer.
    Revin cu detalii maine.:)

  5. Am facut ieri sarmale dupa reteta ta, cu mici modificari, si au iesit foarte bune.
    De acum asa o sa le fac.
    As avea o mica intrebare, daca nu te deranjeaza.
    As vrea sa public anumite retete, traditionale, pe site-ul meu, dar traduse in franceza. Te-ar deranja daca ma inspir de la tine? O sa fac trimitere de fiecare data la blogul tau, iar daca nu esti de accord cu orice public imi poti spune oricand.
    Daca esti de accord , te rog, sa lasi un comment.
    Merci mult!

  6. Ma bucur ca ti-au placut, sa-ti fie de bine :)… cat despre retete nicio problema poti sa le publici cu trimitere la blogul meu , eu am de gand sa-mi fac un blog in engleza numai ca imi trebuie timp pentru asta :(.

  7. Bine atunci. Iti urez bafta.Si la mine va dura ceva timp, dar cand le voi publica te anunt.
    Sunt foarte bune retetele,meriti toate felicitarile.

  8. Anonim , mie nu mi se pare mult 3 linguri de orez la 1 kg de carne, dar asta nu e o regula, poti sa pui mai putin, cunosc persoane care nu pun deloc, asa ca poti adapta reteta dupa gusturile tale :)… daca o incerci sa-mi scrii cum ti-au iesit si bineinteles cat orez ai pus :). Numai bine !

  9. Salut amalia vin sa iti multumesc in numele mamei mele care a incercat reteta ta de sarmale si mi`a spus ca au fost delicoase:)
    am citit comentul de mai sus anonim te intreba daca nu e prea putin orez nu dak e prea mult:))
    probabil ca ai fost obosita sau poae ti`a scapat!
    te pup:* si ms ink odata

  10. Amalia, reteta ta de sarmale arata delicios. Am s-o incerc si eu maine, ca duminica am invitati la masa si vreau sa-i surprind cu mancare pur romaneasca :)
    Spune-mi te rog ce supa/ciorba recomanzi, avand in vedere ca la felul 2 sunt sarmale.
    Multumesc mult!
    PS: imi plac retetele tale: sunt cat se poate de simplificate si cred ca si gustoase pe masura!

    1. Maryanne multumesc pentru aprecieri, pai cred ca ar merge ceva usor, poti sa fai o supa de pui cu galuste sau o ciorbita de pui. Daca te hotarasti pentru prima varianta am reteta de galuste ( la alte retete )… tin pumnii si sper sa-ti iasa bune sarmalele :).

  11. mi-au iesit super delicioase sarmalele! le-am pregatit pentru maine, dar sotul meu nu se poate opri din a „degusta” [zice el] dar de fapt mananca de-a binelea ;))
    multumesc mult de reteta si ca ai pus poze pentru fiecare „pas”. :)
    have a nice sunday!

    1. Mary cred ca este o chestiune de gusturi. Cele traditionale cu varza murata cu siguranta sunt mai bune… eu am facut si cu varza dulce sunt tare bune, parca un pic mai usoare ceva gen muschiulet de porc versus ceafa :).

  12. Buna amelia, vroiam sa fac niste sarmale de craciun, numai ca vroiam sa te intreb cam pentru cate persone e reteta? Sunt numai eu cu sotul meu si mancam cam de 2 ori nu mai mult, imi place sa fie totul proaspa? Ce imi sugerezi sa injumatatesc cantitatile?

  13. Tu stii deja ca site-ul tau culinar e preferatul meu, draga Amalia!☺️Te urmaresc cu drag, oriunde te intalnesc! Facebook, site, la concursurile la care participi . Felicitari si sa auzim de bine!

  14. Sarmale la gatesc intr-o oala de fonta de aproximativ 4 litri cu capac greu care are cam 1,5 kg, oala mult mai grea. Pun o scaricica de porc neafumata, taiata bucati, intre sarmale. Nu pun apa deloc, doar vin aproximativ 300 ml. Cu cat este mai bun vinul cu atat mai bine, daca este vinul mediocru, poate da o usoara nota de otet la reincalzirea sarmalelor. Imi plac doar in varza murata.
    Din cauza capacului greu, nu este nevoie sa fie mult lichid, se fierb in aburul care nu poate evada din oala usor. Mai mult de 1,5 ore nu este nevoie, in cazul meu, la cel mai mic foc posibil. Nu se simte alcoolul cand sunt gata, scopul vinului este de condiment si sa aibe in ce sa fiarba. Pofta buna.

  15. Sa nu uit, in situatiile in care consider ca este nevoie de vin la carne, folosesc doar vin sec sau demisec. Anul trecut, de Craciun am folosit un vin italian : Medici Riccardi Chianti Colli Senesi 2019 + crengute de marar si de cimbru peste sarmale. Am ales sa folosesc vin pentru ca sarmale gatite in aceasta maniera nu vor cadea greu la stomac chiar daca mananci mai multe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.