Sarmale de post cu ciuperci si orez

Sarmale de post cu ciuperci si orez
Sarmale de post cu ciuperci si orez

Mama facea sarmale de post cu ciuperci destul de des si de fiecare data cand vroia sa-mi trimita spuneam ca nu, nu-mi imaginam ca se pot face sarmale fara carne… si uite ca saptamana trecuta am mancat de la o colega si mi s-au parut excelente asa ca le-am incercat si eu.

Pareri din familie despre sarmalele cu ciuperci – mama: foarte bune a mancat pana s-au terminat, Adrian: bune mami, foalte bune (nu tinem cont de parere ca are doar 2 ani si gusturile in formare), sotul: bune, dar alta data sa nu mai faci (carnivor inrait :)), soacra: foarte bune, dar a mancat doar o singura data (carnivora inraita :)) si cea din urma, subsemnata: foarte bune, le voi face chiar si in perioada in care nu e post.

Ingrediente pentru reteta de sarmale de post cu ciuperci si orez

Ingrediente pentru aproximativ 60 de sarmale

  • 2 verze potrivite (eu am facut cu varza noua, dar puteti folosi si varza murata)
  • 1/2 kg ciuperci pleurotus (mi s-au parut ca sunt mai „carnoase”, puteti folosi si champignon sau si mai bine hribe)
  • 1 cana si jumatate orez
  • 1/2 cana pasat (optional, eu nu am pus)
  • 1 morcov
  • 1 ceapa mica
  • 2 lingurite cimbru
  • 200 ml bulion
  • 2 lingurite marar
  • sare, piper, ulei

Cum preparam sarmalele de post cu ciuperci si orez?

1. Spalam verzele si le scoatem cotorul cu un cutit bine ascutit.

Intr-o oala mai mare (cea pentru ciorba de burta) punem la fiert apa cu 2-3 linguri otet si cand apa clocoteste bagam verzele. Lasam cateva minute pana se inmoaie si apoi le scoatem sa se raceasca.

2. Preparam umplutura; ciupercile le taiem bucatele.

Curatam ceapa si o tocam marunt apoi o calim in putin ulei. Adaugam si morcovul curatat si ras pe razatoarea fina. Amestecam si mai lasam 2-3 minute.

Intr-un bol adaugam ciupercile si amestecul de legume, orezul spalat, sare, piper si marar tocat. Daca folositi pasat adaugati si pasatul.

3. Desfacem foile de varza si daca sunt prea mari le taiem in doua. Le umplem, le rulam si apoi le apasam la capete formand sarmalute.

4. Pe fundul oalei punem putin ulei, apoi un strat subtire de varza taiata fideluta si apoi asezam sarmalele. Condimentam cu cimbru si deasupra mai punem un strat de varza. Adaugam bulionul si 1 pahar de apa si punem oala la foc mic cu capac.

Fierbem timp de o ora sau mai mult (depinde de varza cat e de tare ).

Servim aceste sarmale de post cu ciuperci cu marar verde tocat presarat deasupra si ardei iute.

Pofta buna!

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


5 comentarii la „Sarmale de post cu ciuperci si orez”

  1. A/ti multumesc,am sa ancerc si alte retete,dar asta sigur am sa o FAC,sotul meu nu este cu carnea si retetele tale fara carne sunt un mare ajutor,multumesc si at/i doresc o di buna,ceau.

  2. imi spui te rog cam cate bucati ies cu cantitatile astea?vreau si eu sa fac pt Craciun dar numai cateva ca suntem doar 2 persoane si nu-mi place sa fac excese :) multumesc

  3. De cand fiica mea nu prea mai vrea carne, cand fac pt sot cu varza acra si carne, fac pt ea cu varza dulce si ciuperci. O minunatie!
    Sa incerci ca ies muuuuult mai bune cu champignon brun, eu numai asa le fac de cand am incercat! Si un pic calit cu morcovul si ceapa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.