Saratele sau covrigei

 

DSCF0172_205

Reteta de saratele (adica chestii mici si sarate) sau covrigei o am de la mama mea. Se fac repede si usor, pacat ca din ce in ce mai rar… se pare ca au cam pierdut lupta in fata celor facute din aluat congelat :(.

Ingrediente pentru 90 buc covrigei :

  • 100 g cascaval ras
  • 200 g unt sau margarina ( puteti pune 100g unt si 50g untura )
  • 50 g smantana
  • 25 g drojdie
  • 1 ou intreg + 1 galbenus pentru uns deasupra
  • faina aprox 500 g
  • sare, chimen, mac , susan

Se amesteca ingredientele , se adauga sare, apoi framantam pana obtinem o coca omogena care o lasam sa dospeasca o ora.


Apoi se intinde in foaie subtire, se taie bastonase sau daca aveti forma puteti decupa covrigei.

Se ung deasupra cu ou si se presara mac, chimen sau susan.

Se coc la 180g C timp de 10 minute. 

 Din cantitatea asta mi-au iesit aproximativ 3 tavi. Se pot pastra mai multe zile, deobicei mama facea portie dubla inainte de Craciun si stateau ( cateodata :))pana dupa Anul Nou.

 

Si in varianta de covrigei:

aluat-covrigei

DSCF0164_218DSCF0167_219

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


27 de comentarii la „Saratele sau covrigei”

  1. Cu cutitul :)) am mana sigura, de la desenul tehnic din facultate . Daca vrei se gaseste de cumparat rotita de taiat cu forma ondulata, merge foarte usor cu ea.
    PS Despre tort ma intereseaza reteta de crema :), poti sa-mi trimiti pe mail . Multumeesc, pup pe Emma :)

  2. Tare bine arata saleurile tale si de abia astept sa le incerc, Noi de obicei le facem de anul nou asa ca mai am ceva timp. Dar in reteta, spui "Se amesteca ingrendientele , se adauga sare pana obtinem o coca omogena " vrei sa zici faina nu?
    Multumesc!

  3. nu am cuvinte cat sunt de delicioase.nu va va parea rau daca le incercati.e prima reteta de saleuri care imi place cu adevarat.multumim pt reteta.andreea

  4. Amalia, poti sa imi zici ce intelegi prin ffoc potrivit? eu as intelege cam 180 grade? e bine?
    Si cam cit trebuie sa stea in cuptor? Asta e proiectul meu de weekend :)))) nu am mai facut niciodata (eu mai mult cu ciocolata) si de-asta imi trebuie si informatiile astea! Multumesc mult!

  5. Amalia, am facut saleurile astea de trei ori pana acum si as vrea sa le fac si pentru Pasti,insa,de data asta,as incerca cu telemea ca am un calup bunut,crezi ca vor iesi bune si asa sau mai bine sa cumpar cascaval? Cu cascaval sfaraiau tare frumos la cuptor! Ce parere ai,ies si cu telemea? Multumesc!Ionela

  6. Foarte bune! Le-am facut cu faina integrala si de secara si au iesit foarte foarte bune, mai ales cele cu chimen! Gustoase si numai bune de rontatit langa un pahar de iaurt.
    Dany

  7. In primul rand felicitari pentru site! imi plac foarte mult retetele tale, unele dintre ele chiar le-am incercat. Azi am facut saleurile si sunt incantata de ce a iesit. Multumesc si spor la gatit;)
    Paste Fericit!

  8. Buna Amalia, multumesc pentru reteta ! Au iesit super bune
    saleurile. Pentru ca nu am avut margarina am pus unt, dar cantitate mai mica
    doar 140 gr si 200 gr. de cascaval ras. Drojdie proaspata nu am avut dar am pus
    uscata ( 1 lingura). La inceput am fost putin sceptica pentru ca reteta nu avea
    apa sau lapte, dar smintina si oul au legat foarte bine aluatul.
    Intr-adevar prima tava s-a topit cum am scos-o din cuptor.
    Inca o data iti multumesc si spor la bunataturi.

  9. Buna,Amalia! Am facut mai inainte aluatul,si as vrea sa te intreb:se pune in frigider pentru dospit?Sau se lasa normal?Am doar 13 ani si sunt incepatoare la gatit :)):”>.Poate imi trimiti detaliile prin email.

  10. Buna ! Am si eu doua intrebari crezi ca se pastreaza 2 saptamani si unde ar trebui sa le depozitez?si as vrea sa stiu de unde ai luat forma de covrigei.multumesc frumos

  11. Crăciun fericit! Am făcut conform rețetei și au ieșit ff. bine. Timpul de coacere la cuptorul electric Beko a fost de 20 minute, nu 10, cum scrie în rețeta.Am pus tava la nivel intermediar.A doua zi sunt fragezi, deci rețetă este buna de salvat.Multumim!

Lasă un răspuns la Mihaela Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.