Ca deobicei de sarbatori cu greu ma pot hotari ce sa gatesc dar stiu sigur ca saratele sau covrigei o sa fac pentru ca au mare trecere. Dar si aici am o dilema; am 2 retete si intotdeauna ma gandesc pe care sa o aleg. Prima este una postata acum cativa ani, aluatul se face cu drojdie iar cea de-a 2-a este reteta de mai jos cu un aluat fraged cu untura si unt. Daca ma intrebati care sunt cele mai bune va scriu sincer ca ambele au avantaje si dezavantaje; cele cu drojdie cresc bine si iti vine sa le mananci pe toate atunci cand le faci insa dupa cateva zile parca nu mai sunt la fel de fragede, iar cele cu untura sunt foarte fragede si stau mai multe zile, parca pe masura ce trece timpul sunt tot mai fragede. Plus ca cele cu untura se prepara rapid nu trebuie sa dospeasca. Asadar pana la urma totul depinde de timp; daca vreti sa le faceti din timp alegeti varianta cu untura, dace le faceti cu o zi inainte cea cu drojdie :).
Si gata cu explicatiile va scriu reteta cu mentiunea ca eu am pus doar jumatate din cantitati.
Ingrediente ( 4 tavi mari ):
- 125g unt
- 125g untura ( nu-i musai sa taiati porcul acum gasiti si in magazine )
- 175g branza telemea
- 500g faina
- 3 linguri smantana
- 2 linguri otet
- 1/2 lingurita sare ( daca branza e foarte sarata nu mai puneti si sare )
- 1 ou pentru uns deasupra
1. Prepararea lor este foarte simpla; amestecati toate ingredientele pentru aluat ( branza telemea trebuie sa fie rasa fin ), intindeti o foaie de 4-5mm grosime si taiati bastonase subtiri.
2. Punem saratelele in tava ( nu trebuie sa puneti neaparat hartie de copt in ea ), le ungem cu ou batut, presaram susan, chimen, mac ( daca vreti puteti sa le incorporati in aluat ) si coacem la 180g C timp de 8-10 minute.
Cand s-au copt, le lasam putin sa se raceasca si apoi le scoatem pe un platou. Se pot pastra intr-o cutie pana la 2 saptamani.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Retete simple,precise si delicioase.Felicitari !
Buna ziua si sarbatori frumoase1 pot folosi in loc de telemea, cascaval?
Da de ce nu :)