Salată de dovlecei cu iaurt

 

Salata de dovlecei cu iaurt este un aperitiv turcesc care se poate servi la micul dejun sau ca si garnitura la kebaburi sau alte preparate la gratar. Eu va marturisesc sincer ca am mancat-o cu lipie, mi s-a parut excelenta! Este foarte buna asa rece , racoritoare si usoara. Sper sa o incercati si voi pentru ca o sa vedeti e o salata delicioasa.

Reteta o am scrisa de la doamna Silvia Iordache, careia ii multumesc pentru ea si pentru descrierea poetica ca sa zic asa a retetei, am respectat intru-totul ce a scris si a iesit exact ce trebuie.

Pentru a prepara salata de dovlecei cu iaurt aveti nevoie de doar cateva ingrediente dar atentie sa fie de calitate. Asadar avem nevoie de dovlecei cat mai tineri, iaurt cremos ( eu am folosit grecesc), marar proaspat, ceapa, ulei. Si desigur nelipsitul usturoi, stim cu totii ca dovlecelul si usturoiul fac casa buna impreuna. Nu pot sa va scriu cate portii ies din cantitatile de mai jos dar as zice ca 2-3.

In rest maxim 20 de minute la dispozitie si salata e gata.

Dar haideti sa vedem reteta.

Salata de dovlecei cu iaurt

Ingrediente 2-3 portii:

  • 2-3 dovlecei cat mai cruzi
  • o ceapa potrivita ( eu am folosit 3 fire de ceapa verde)
  • 2 -3 catei de usturoi
  • 1 legatura mica de marar proaspat
  • 200g iaurt gras cremos
  • ulei
  • sare
  • fulgi de ardei rosu iute sau boia dulce

Bun, dovleceii ii curatam de coaja sau daca sunt tineri ii lasam cu tot cu coaja, ii taiem felii subtiri, presaram feliile cu sare si le lasam sa stea pana pregatim celealte ingrediente.

Ceapa o taiem solzisori.

Punem putin ulei intr-o tigaie ( cam 2 linguri ) adaugam ceapa si o calim atent sa nu se arda. Adaugamapoi feliile de dovlecei scurse de apa si le calaim impreuna. Daca este necesar adaugam din cand in cand putina apa, feliile trebuie sa se inmoaie dar sa nu se zdrobeasca.

Cand dovleceii sunt gata oprim focul si ii lasam sa se raceasca.

Intre-un bol punem iaurtul, adaugam mararul tocat si usturoiul dat pe razatoare. Adaugam dovelceii raciti si amestecam usor. Daca e cazul punem si sare dar atentie dovleceii sunt deja sarati.

Punem salata pe un platou adanc sau intr-un bol si deasupra punem putin ulei incins in care am adaugat fulgi de ardei iute rosu. Daca nu va place picant inlocuiti cu boia dulce.

Pofta buna!

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.