Panzanella este o salată de origine toscană ce conține câteva ingrediente delicioase și anume pâine ( mai veche sau prajită după caz) roșii, ceapă, ulei de măsline și oțet balsamic. Nu trebuie să lipsească busuiocul proaspăt!
Este o salată perfectă pentru zilele toride de vară, proaspătă și aromată!
Pâinea uscată sau prăjită absoarbe sucul lăsat de roșii si vinegreta ceea ce îi dă un gust absolut delicios. Știu, o să spuneți ce mare lucru o salată cu pâine uscată și roșii dar dacă o încercați vă asigur că o să fiți imediat cuceriți de gustul ei.
Deasemenea panzanella este o salată versatilă, rețeta originală a suferit de-a lungul timpului diferite modificări, puteți adăuga mozarella, burrata sau chiar frcute cum ar fi piersici sau nectarine pentru un plus de gust mai dulceag. Eu am preferat să o prepar în varianta clasică mi se pare cea mai bună, am adăugat doar puțină brânză proaspătă de capră.
Ce tip de pâine se folosește?
În principiu ciabatta sau baghetă mai veche, dar desigur dacă nu aveți pâine veche prin casă puteți folosi și cea obișnuită.
Pentru vinegreta ar fi recomandat să folosiți oțet balsamic, vă recomand să aveți în frigider o sticlă din acest oțet, este accesibil ca preț și este foarte indicat la salate de acest gen.
Salată cu roșii și pâine prăjită – panzanella
Ingrediente 2 porții:
- o jumătate de pâine ciabatta sau baghetă veche de 2 zile
- 2 linguri ulei de masline
- putina sare cu granulație mai mare
- 250g roșii cherry sau roșii obișnuite
- 1 ceapă mică roșie
- 150g mozarella, burrata
- busuioc proaspăt
Pentru vinegretta:
- 2 linguri ulei de masline
- 1 lingura otet balsamic
- 1 catel de usturoi zdrobit
- sare, piper negru
Pentru inceput preincalzim cuptorul la 200g Celsius. Painea o taiem cuburi.
Punem cuburile d epaine in tr-o tava tapetata cu hartie de copt si le stropim cu ulei de masline , punem si putina sare si le coacem pana devin usor rumenite pe margini, in cazul meu 10 minute.
Preparam vinegretta amestecand uleiul de masline cu otetul, usturoiul zdrobit, sarea si piperul negru. Adaugam ceapa taiata felii subtiri, amestecam si lasam sa stea pana se prajeste painea
Taiem rosiile cubulete ( am folosit rosii romanesti , cele obisnuite) daca folositi rosii cherry le taiati in jumatate.
Punem intr-un bol painea prajită, rosiile, ceapa cu tot cu vinegreta, busuiocul verde tocat.
Amestecam usor si servim. Daca este nevoie mai adaugam sare, ulei de masline.
Este recomandat sa lasati salata sa stea un timp ( 1 ora maxim) inainte sa o serviti pentru ca painea sa fie bine imbibata cu zeama lasata de rosii si viengreta.
Puteti sa serviti salata impreuna cu carne de pui la gratar, burgeri .
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]