Rulourile de aluat foitaj umplute cu frisca sunt o amintire speciala pentru mine. M-am nascut in Hunedoara, mama a fost contabila la cantina combinatului și dupa program ma ducea la bucataria cantinei sa vad cum se prepara unele dulciuri. Nu cred ca are rost sa va povestesc ce bunatati erau mai demult in cofetarii, in principiu ma refer la calitate. Ce vreau sa va povestesc este ca atunci cand am terminat clasa a VIII-a, mama a reusit cumva sa comande si sa faca rost de cateva tavi de rulouri de foitaj umplute cu frisca si cateva lazi de Pepsi, pe atunci a fost ceva de neimaginat, Pepsi beam doar cand mergeam la mare… insa rulourile cum sa va spun, parca si acum le simt gustul, aluatul era preparat in laborator, frisca din smantana naturala cu gust de vanilie, pur si simplu ti se topeau in gura de bune ce erau.
Reteta de mai jos este o interpretare ca sa fiu sincera palida, a celor de mai demult pe care le-am mancat cu atata bucurie… dar sigur este si varianta mai rapida preparata cu aluat foietaj, iar crema nu doar cu frisca. Surprinzator au fost foarte bune, si dintr-un pachet cu doua foi de placinta au iesit doua tavi mari de rulouri!
Rulourile cu crema sunt preferatele copiilor si ale noastre desigur! Pe blog am o reteta mai complexa (a se intelege care necesita mai mult timp de preparare) de rulouri din aluat fraged de tarta, umplute cu o delicioasa crema de vanilie.
Singura problema sunt formele pe care se fac aceste rulouri, eu le-am cumparat de ceva vreme dintr-un hypermarket dar se gasesc si la magazinele de accesorii pentru casa, doar trebuie sa cautati cu atentie, Desigur se pot comanda si on line, scriu asta in special pentru cititoarele din alte tari.
Diferența intre aluatul foitaj si foile de placinta este cea scrisa mai jos (am preluat textul de pe internet) ca sa nu faceti confuzie intre ele.
Aluatul foitaj, ideal pentru ştrudele
După reţeta franţuzească, aluatul foitaj este preparat din 50% şi 50% ouă şi unt. Englezii au modificat reţeta originală şi au înlocuit o parte din unt cu grăsimi vegetale, fără să mai adauge ouă. Deoarece în componenţa aluatului de foitaj nu intră şi apa, acesta are o consistenţă sfărâmicioasă după ce este copt. Cele mai multe dintre aluaturile disponibile în comerţ sunt preparate cu grăsimi vegetale, cum este uleiul de palmier, de floarea-soarelui şi de rapiţă, primul din ele fiind parţial hidrogenat. Grăsimile sunt cele care permit aluatului să se despartă în foi. Din el pot fi preparate atât reţete dulci, cum sunt ştrudelele sau mille-feuille, dar şi sărate, precum saleurile, plăcintele cu carne sau cu ciuperci.
Nu am o firma anume de la care cumpar, in general ma orientez spre ce este la oferta.
Foile de plăcintă, sărace în grăsimi sunt preparate doar din făină cu un conţinut ridicat de gluten, amidon de porumb, sare şi apă, dar sunt destul de greu de manevrat deoarece sunt foarte subţiri şi uscate. Pentru ca foile să nu se crape, ele trebuie unse, una câte una, cu ulei sau unt topit. Din ele se prepară plăcintele crocante cu brânză, mere sau dovleac, precum şi baclavalele şi sarailiile.
Si acum, reteta :)
Ingrediente pentru rețeta de rulouri cu cremă
Pentru rulouri:
- 800g aluat foitaj
- 2 galbenusuri
- 2 linguri de lapte
Pentru crema:
- 500ml smantana pentru frisca
- 500g mascarpone
- 4 linguri zahar pudra
- 2 lingurite esenta de vanilie
sau
- 800ml smantana pentru frisca
- 2 linguri zahar pudra
Mai aveti nevoie de zahar pudra vaniliat
Mod de preparare pentru reteta de rulouri cu crema:
Pentru inceput trebuie sa decongelam aluatul la temperatura camerei. Adica sa-l lasam pe masa pana se decongeleaza :)
Preincalzim cuptorul la 200 de grade Celsius pe functia ventilatie.
Punem intr-un bol de mixer smantana pentru frisca, mascarponele, zaharul pudra si esenta de vanilie. Mixam la inceput cu viteza mica si apoi cu viteza maxima pana obtinem o crema pufoasa, gustoasa. Bine puteti manca cateva lingurite dar nu mai mult!
Bun, daca aluatul s-a dezghetat ne apucam de facut rulourile.
Punem o foaiae de aluat pe o planseta, deasupra folia cu care era invelita si cu un sucitor o intindem bine pe toate partile. Facem asta pentru ca aluatul creste in timpul coptului si ca rulourile sa nu creasca excesiv.
Taiem aluatul fasii de aproximativ 1,5 cm pe care le infasuram pe rulourile metalice. Atentie, nu le infasurati pana in capat ele vor creste inspre partea mai ingusta a cornetului si vor fi foarte lungi.
Punem rulourile in tava in care am pus o foaie de hartie de copt. Le ungem cu galbenusurile batute cu lapte si le bagam la copt pana se rumenesc frumos (aproximativ 8-9 minute).
Scoatem tava, le lasam sa se raceasca pana cand le putem scoate usor de pe cornete. Cand sunt calde aluatul pare usor fragil dar dupa ce se racesc se intaresc. Mie mi-au iesit aproximativ 33 de bucati dar asta depinde de ce cornete folositi.
Dupa ce se racesc complet cu ajutorul unui pos le umplem cu crema.
Le pudram cu zahar si le servim.
Sunt mega delicioase!
Poftă bună!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]