Cred ca o cunoasteti e destul de veche reteta , eu acum am incercat-o pentru prima data. Va scriu sincer este delicioasa ! Moale, pufoasa cu gust de banana si aroma de nuca, e o prajitura ce cu siguranta nu trebuie sa o ratati. Se prepara usor si are ingrediente accesibile. Reteta , desigur tot de la mama :).
Prajitura Ochi de elefant
Ingrediente:
Blat:
6 galbenusuri
8 albusuri
10 linguri de zahar + inca 3
2 linguri de apa
1 praf de copt ( 15g)
5 linguri de faina
10g nuca macinata
coaja rasa de lamaie si de portocala
Crema:
150g nuca prajita si apoi macinata
2 plicuri zahar vaniliat
5 linguri de lapte
250g unt minim 80%grasime
2 linguri zahar pudra
Mai avem nevoie de 2-3 banane
Optional frisca pentru decor sau ciocolata topita
Se mixeaza bine galbenusurile cu zaharul si apa pana se topeste zaharul si amestecul si-a dublat volumul. Se adauga coaja rasa de lamaie si portocala. Albusurile se bat spuma tare apoi se adauga treptat 3 linguri de zahar. Se pun albusurile batute peste amestecul de galbenusuri se amesteca cu o paleta de lemn „peste cap” ca si la pandispan si se mai adauga treptat faina si nuca macinata.
Coacem blatul in tava mare de la aragaz ,( tapetata cu hartie de copt) timp de 8-10 min la foc mic.
Facem proba cu scobitoarea si daca este copt il scoatem , il lasam putin sa se raceasca si apoi il rasturnam pe o planseta de lemn.
Pentru crema amestecam nuca macinata cu plicuri de zahar vaniliat si zaharul pudra si le oparim cu 5 linguri de lapte fierbinte. Se pune la rece si apoi se adauga in ea putin cate putin untul rece mixand bine .Adaugam si cativa stropi de esenta de rom. In reteta originala se adaugau si cele 2 galbenusuri ramase de la blat, dar eu nu le-am pus, nu folosesc oua crude in creme.
Se intinde crema pe blat ,
apoi se taie blatul in doua si pe fiecare jumatate de pun banane decojite si stropite putin cu suc de lamaie sa nu se oxideze (sa nu radeti de poza da’ asa a iesit :)).
Rulam strans ( fara frica, nu se rupe blatul) si punem la rece ruladele.
Se pune deasupra finetti, frisca sau ciocolata topita. Eu le-am lasat asa m-am gandit ca pun feliile pe platou si sa se poata apuca cu mana fara sa te „murdaresti”. Ma gandesc sa repet reteta la vreo zi onomastica , sub forma de rulada imbracata in frisca :).
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Arata foarte bine. O voi incerca de ziua sotului in ianuarie.
Sarbatori fericite!
Super arata si cred ca e delicioasa,:)….am notat-o si eu,am s-o fac zilele urmatoare,mltumesc!
Te pup!
Avand umplutura cu nuci si banane ar fi o mult mai buna combinatie cu cioco in loc de frishca… parerea mea, Laura J.
Buna din nou dragă Amalia,acum mă uit la cuptor cum creşte blatul pt rulada,si am uitat cu că trebuie si praf de copt,nu ai mai specificat la modul de preparare nimic de el si am uitat sa îl pun acum cand am strâns vasele sa le spăl am vz pliculetul cu praf de copt.sper sa fie bun si fără.astept sa văd cand scot tava din cuptor.Cu drag Oana
Gata am terminat rulada,a ieşit super buuuunaaa!!!blatul a ieşit si el parca fără mare diferenţa că nu am pus praful de copt.E delicioasă si nu au mai avut răbdare(sotul si micuţii)sa o scot de la rece,a trebuit sa tai si sa le dau sa guste mirosul de portocală lămâie esenţă de rom uau le era gura apă ce sa mai:-) miau zis sa iti transmit mulţumiri pt reţetele delicioase pe care le fac de pe blogul tău.multumim cu drag fam Ardelean
Oana felicitari pentru reusita si ma bucur ca rulada a fost pe gustul intregii familii ! Sper sa mai incerci si alte retete nu numai de dulciuri. Toate cele bune!
Amalia dragă am incercat si mâncăruri,am facut pui cu orez ,ciorbă de burtă cu ciuperci,Cremvusti inimioară,si lista continuă dar mie imi place sa fac prăjituri si eram foarte dezamăgită de ce ieşea si acum sunt fericită si vreau sa fac cât mai multe voi posta cate un comentariu la tot ce voi încerca.sper sa nu te superi că nu am pomenit nimic pe la mâncăruri ,:)) dar entuziasmul e la prăjituri si torturi.Aici e rulada care a fost super delicioasă http://db.tt/f6zXB6ZJ
Vazut si notat cu 10 :)
:))
Buna Amalia
Ce as putea pune in loc de banana in mijloc? mi-e frica sa nu se oxideze pana la servire.
Hmmm…poate piscoturi inmuiate in cafea, capsuni nu merg cu crema de nuca, alte fructe nu-mi trec prin minte acum :)
Doar 10g nuca?