Ei, cu rulada asta am avut multe incercari pana am gasit reteta potrivita, dar odata gasita nu am mai avut niciun esec. Rulada este foarte buna, pufoasa, usoara, fresh , iar umplutura de branza cu sunca o face absolut irezistibila, pentru ca crema de branza este usor sarata iar sunca putin afumata si se completeaza foarte bine.
De-a lungul timpului am preparat-o cu diferite tipuri de spanac de la cel proaspat pana la cel congelat, frunze sau tocat si pana la urma din lipsa de timp am gasit varianta cea mai buna de preparare pe care v-o impartasesc si voua.
O perioada de timp am facut platouri de aperitive pentru diferite evenimente si am inclus aceasta rulada pe langa alte aperitive. Daca la inceput am avut multi clienti reticenti la ideea de spanac si la culoarea verde sa stiti ca cu timpul am reusit sa-i conving ca intr-adevar aceasta rulada este foarte buna si echilibreaza oarecum celelalte aperitive traditionale ( snitele , chiftele, bulete de cascaval) aducand o nota de prospetime si un plus de culoare pe platou.
Ce tip de spanac se foloseste?
Asa cum am scris am experimentat mai multe tipuri, dar pana la urma recunosc si din lipsa de timp am ales varianta de spanac congelat, tocat, cuburi. Se gaseste la orice tip de hypermarket sau si la magazinele mai mici, puteti cumpara de la orice firma, personal nu am una preferata. Este bun si cel frunze congelat dar dupa ce se dezgheata trebuie mixat, nu se pot folosi frunzele intregi.
Desigur puteti folosi si spanac proaspat insa trebuie oparit si apoi tocat, operatiune care va ia ceva timp.
Ce tip de branza se foloseste pentru umplutura?
Pai puteti folosi crema clasica de branza care se gaseste gata ambalata sau o combinatie de branza dulce si unt sau cea pe care o folosesc eu si anume o combinatie de branza feta si branza de vaci. Este ideala pentru ca are un gust foarte bun, plus ca e foarte cremoasa.
Ce tip de sunca se foloseste ?
In principiu cat mai slaba in grasimi, musai si neaparat putin afumata, eu folosesc sunca Praga. Si da desigur forma trebuie sa fie patrata pentru a se aseza frumos cand rulam rulada.
Daca alte intrebari nu mai sunt :), va scriu reteta.
Rulada de spanac cu branza si sunca
Ingrediente pentru o tava de dimensiuni 25×30:
Unitatea de masura este lingura de supa
Pentru rulada:
- 3 oua
- 3 linguri cu varf faina
- 3 linguri ulei
- 1 lingura si jumatate smantana fermentata ( poate fi intre 12-25% grasime )
- 1/2 lingurita sare
- 3 linguri rase spanac ( oparit, tocat marunt , nu piure! )
- 1 lingurita praf de copt
Pentru umplutura:
- 250g branza feta
- 150g branza de vaci grasa
sau
- 300g crema de branza
sau
- 250g branza de vaci
- 100g unt
Mai aveti nevoie de:
- 3-4 felii de sunca Praga ( sau sunca putin afumata)
Pentru inceput preincalziti cuptorul la 180grade Celsius pe treapta de incalzire sus-jos.
Cand cuptorul a ajuns la temperatura optima ne apucam de treaba , dureaza fix 5 minute sa preparam rulada. Daca folositi spanac proaspat dureaza mai mult, il opariti si-l tocati marunt. Daca folositi spanac congelat il dezghetati la microunde si il tocati.
Punem toate ingredientele intr-un bol ( faina amestecata cu praful de copt) si mixam pana se omogenizeaza. Spanacul trebuie sa fie scurs de apa dar nu in totalitate. Il puneti intr-o sita si presati putin. De ce scriu toate? Pentru ca am incercat varianta clasica cu batutul albusurilor prima data apoi galbenusurile apoi treptat restul ingredientelor , insa am simplificat si a fost foarte bine.
Tapetam cu hartie de copt tava.
Turnam rulada si coacem fix 9 minute.
Cand au trecut cele 9 minute, scoatem rulada si o rasturnam pe o foaie de copt. O rulam calda ajutandu-ne de foaia de copt ( cu foaia in interior ) si o lasam sa se raceasca.
Pana se raceste rulada preparam umplutura de branza, mixand ingredientele pana formam o compozitie cremoasa.
Desfacem rulada cu grija punem jumatate din cantitatea de branza si cu fundul unei linguri o intindem uniform. Nu folositi spatula, nu incercati sa desfaceti perfect rulada sa nu se rupa.
Puneti feliile de sunca una langa alta, cealalta jumatate din cantitatea de crema de branza, intindeti si rulati strans apasand usor peste tot ( altfel o sa iasa cu gauri in interior). Feliile nu trebuie sa fie din margine in margine, ci asa cum se vede in imagini.
Cum rulati? Cu ajutorul hartiei de copt, rulati usor marginea, apoi ridicati hartia si rulati in continuare. Ideea este sa nu puneti mana pe rulada.
Inveliti rulada in hartia de copt ( nu folie de aluminiu, se va umezi prea tare) , folositi hartia cu care ati rulat-o, si o puneti la frigider pentru minim 3 ore.
Taiati rulada cu un cutit bine ascutit si serviti!
Este foarte buna!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.

Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
A pregatit soacra mea de Craciun (varianta fara sunca) – a aratat foarte bine pe platou si ne-a placut tuturor!
Ma bucur ca v a plăcut!