Reteta de sarbatoare pe care m-am incumetat sa o incerc si de care toata lumea s-a declarat absolut multumita. Intr-o vreme aveam o oarecare retinere fata de retetele de pui, rata, curcan si alte pasareturi umplute. Defapt ma speria nu umplutura ci gandul ca nu o sa iasa rumene si fragede, avand in vedere ca nu am un termometru care sa verifice temperatura carnii. Insa m-am hotarat repede pentru ca vorba aia „pana nu incerci nu ai de unde sa stii”. Scriu reteta si va las sa va hotarati si voi daca va aventurati sau nu in prepararea acestui fel delicios de mancare cu mentiunea ca poate fotografiile de final nu sunt asa reusite pentru ca am avut musafiri si am zis sa nu-i tin flamanzi pana ma tot invart cu aparatul in jurul fripturii :).
Ingrediente:
- 1 rata de aprox 2 kg
- 300g mere mai acrisoare ( 2 bucati )
- 200g maruntaie de pui sau rata ( eu am folosit ficat de pui )
- 150g bacon
- 1 ceapa potrivita
- 1 lingurita oregano uscat
- 1-2 crengute cimbru (optional)
- 1-2 linguri pesmet
- 1 ou
- ulei de masline sau ulei pentru prajit
- sare, piper negru proaspat macinat
1. Spalam bine rata si o stergem bine cu prosoape de hartie. Taiem grasimea de la fund ( eu am uitat sa fac asta).
2. Intr-un castronel amestecam sare, oregano, piper si 1 lingura de ulei. Frecam bine rata cu acest amestec in exterior si in interior. Lasam sa se marineze la temperatura camerei 2-3 ore sau (de preferat) peste noapte la frigider.
3. Intre timp pregatim umplutura; spalam bine maruntaiele, le lasam sa se scurga si le taiem cubulete.
Ceapa se taie pestisor ( felii ) iar baconul fasii subtiri sau cuburi.
Intr-o tigaie punem putin ulei si prajim putin baconul apoi il scoatem intr-o farfurie ( nu trebuie neaparat sa se rumeneasca).
In acelasi ulei prajim ceapa pana se inmoaie 4-5 minute apoi o scoatem deoparte. La fel procedam si cu maruntaiele dar le lasam mai putin 1-2 minute. Le scoatem si le amestecam cu baconul prajit si ceapa. Eu am grabit putin procesul si peste ceapa calita am pus ficateii, i-am lasat sa se prajeasca putin si i-am scos cu tot cu ceapa.
Merele le curatam si le taiem cubulete.
Intr-un castron mai mare punem baconul, maruntaiele, ceapa, merele, cimbru, piper negru proaspat macinat, sare. Adaugam pesmetul si oul. Amestecam bine.
Umplem rata si apoi o coasem sau o prindem cu scobitori.
O asezam in tava cu „fata” ( partea cu pieptul ) in jos si adaugam un pahar cu apa.
4. Coacem la 220g C timp de 15 minute, apoi reducem temperatura la 170g C si coacem timp de 2 ore.
La fiecare 30 de minute intepam cu o scobitoare pieptul si incheietura picioarelor ( scuzati exprimarea ) pentru a se scurge excesul de grasime. Apoi ungem rata cu apa din tava amestecata cu grasimea scursa.
Rata va fi gata daca o intepam in piept cu o scobitoare si aceasta va iesi curata.
Amestecam putina grasime scursa cu 1/4 lingurita sare, ungem rata si mai lasam 10 minute sa se rumeneasca.
Scoatem rata pe un gratar ca sa se scurga excesul de grasime, acoperim cu o folie de aluminiu si mai lasam 10-15 minute.
Servim fierbinte cu diverse garnituri. Este delicioasa!
Reteta este preluata de pe gotovim-doma.ru cu multumiri.
Observatii:
Eu am cumparat o rata grill care nu era asa de grasa si timpul de coacere a foat 1 ora si 30 de minute. Daca folositi o rata de casa atunci cu siguranta timpul de coacere va fi de 2 ore sau mai mult.
Nu uitati sa taiati grasimea de la fund. Eu am uitat si s-a rumenit putin cam mult „in zona” :).
Inainte de a fi gata cu 30 de minute puteti pune in tava felii de mere pe care le puteti servi apoi ca garnitura.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]