Nu stiu de unde porneste denumirea (sper ca google translate nu mi-a jucat vreo festa) cert este ca aceasta reteta a avut mare succes in familie si deja s-a cerut bis :). Pe scurt sunt niste chiftele mai mari de pui acoperite cu branza si cartofi care se servesc cu un sos mai mult sau mai putin iute. Fara garnitura pentru ca este doi intr-unul. Si fara paine :)
O scriu si va las pe voi sa hotarati daca este asa.
Ingrediente:
- 700g carne tocata de pui ( poate fi si de porc si/sau vita )
- 3 oua
- 1 ceapa mica
- 2 felii de paine mici
- 6 cartofi potriviti
- 50g unt
- 100ml de lapte
- 200g branza rasa ( cas, cascaval, mozarella )
- 250ml bulion
- 1/2 lingurita zahar
- 1/2 lingurita busuioc tocat
- 4-5 catei de usturoi
- un varf de cutit chilli (optional)
- 50ml apa
- piper negru macinat, sare
1. Preincalzim cuptorul la 170g C. Punem intr-un bol carnea, 2 oua, putina sare si piper, ceapa tocata, painea inmuiata si stoarsa bine. Le amestecam bine.
Ungem o tava mai mare cu putin ulei si formam chiftele pe care le asezam in tava si apoi cu mana unsa de ulei de apasam putin in mijloc sa formam o adancitura. In reteta originala scria ca se fac 6 chiftele mari, mie mi-au incaput 5 in tava, va sfatuiesc sa le faceti de vreo 8cm diametru. Cred ca ies 8 sau 9.
Bagam tava la cuptor.
2. Curatam cartofii, ii taiem cubulete si ii punem la fiert in apa cu putina sare. Cand sunt fierti adaugam untul si laptele, amestecam si apoi adaugam 1 ou. Amestecam bine.
Scoatem tava din cuptor, punem peste fiecare chiftea putina branza ( cam 1 lingurita ) si apoi piure astfel incat sa formam o palarie mare :).
3. Modificam temperatura la 200g C si bagam tava la cuptor 10 minute. Scoatem din nou punem branza rasa din belsug si mai lasam inca 5-10 min pana se rumeneste frumos deasupra.
Intre timp preparam sosul; punem intr-o craticioara bulionul, apa, zaharul si lasam sa dea un clocot. Adaugam busuiocul, usturoiul zdrobit si chilli.
Servim chiftelele cu sos. Sunt foarte bune!
Reteta este preluata de pe www.gotovim-doma.ru cu modificari.
Observatii
In reteta originala se punea putin sos pe chiftele apoi piure-ul de cartofi. Eu am preferat sa-l servesc separat pentru ca am crezut ca vor fi prea seci asa.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Salut Amalia,
Te rog sa-mi spui cat trebuie tinute chiftelele la copt pana le incarc restul ingredientelor(cartof)!
Vreau sa fac reteta si nu doresc sa ard compozitia.
Multumesc,
Mihaela
Eu le-am tinut 20 min la 170g.