Profiterol

 Profiterol

Despre profiterol numai de bine. Atat amintiri cat si recomandari :). In principiu este o prajitura foarte gustoasa si usoara care contine 4 chestii una mai buna ca alta; gogsele din coji de ecler umplute cu crema de vanilie, inghetata, frisca, si sos de ciocolata. Prepararea ei nu necesita timp mult doar ca sunt 3 ingrediente care se fac separat, de aceea o recomand pentru weekend sau ocazii festive.  Nu stiu daca este o prajitura pentru incepatori, insa daca stau sa ma gandesc totusi se prepara usor daca urmati pasii retetei si respectati cantitatile. Cel mai greu de facut o sa vi se para probabil cojile de eclere dar aveti incredere in mine si incercati sunt chiar simplu de facut si rapid. Haideti sa vedem reteta cu scuzele de rigoare ca nu am fotografii din timpul prepararii ( pentru ca nu am vrut sa fac profiterol ci eclere care erau deja postate si apoi m-am razgandit ).

Ingrediente:

Pentru cojile de ecler: 

  • 125g faina
  • 100 ml ulei
  • 250 ml apa
  • 3 oua intregi
  • 1/2 lingurita sare

Pentru crema de vanilie:

  • 500ml lapte
  • 4 galbenusuri ( albusurile le puneti la congelat ca nu se folosesc)
  • 5 linguri zahar
  • 1 plic zahar vaniliat
  • 3 linguri amidon alimentar sau faina
  • 50g unt

Pentru sosul de ciocolata:

  • 6 linguri de zahar
  • 3 linguri de apa
  • 1 lingura cacao
  • 50g unt

Mai aveti nevoie de:

  • inghetata de cacao
  • frisca ( aprox 300ml )

1. Prima data preparam crema; galbenusurile le amestecam cu zaharul amidonul si adaugam 100ml lapte. Restul de lapte il punem la incalzit si cand este fierbinte adaugam amestecul de galbenusuri. Amestecam la foc mic pana se ingroasa ca o budinca si apoi luam de pe foc, adaugam plicul de zahar vaniliat si untul, amestecam bine si lasam sa se raceasca. 

2. Preincalzim cuptorul la 200g C. 

Uleiul cu apa si sarea le punem la foc mic si cand incep sa clocoteasca luam oala deoparte adaugam toata faina si amestecam rapid pana faina se desprinde de pe vas. Daca nu se desprinde mai puteti pune putin pe foc nu-i nicio problema. Lasam sa se raceasca putin si cand aluatul este cald cat sa puteti tine degetul in el adaugam treptat ouale amestecand bine dupa fiecare.

Punem in tava tapetata cu hartie de copt, cu lingurita sau cu pos-ul gogosele de marimea unei nuci si coacem 15-20 de min. Nu deschideti cuptorul in timpul coacerii si lasati pana se rumenesc bine.

Ies destul de multe gogosele, cam 2 tavi si jumatate ( tava de aragaz).

Lasam gogosile sa se raceasca, mai amestecam prin crema si preparam sosul de ciocolata; zaharul il amestecam cu cacao, turnam apa si apoi punem totul la foc mic, amestecand pana se topeste zaharul si obtinem un sirop mai gros. Luam de pe foc adaugam untul. amestecam si lasam sa se raceasca putin.

3. Daca aveti pos, alegeti un dui ascutit, intepati putin gogoselele si le umpleti cu crema. Daca nu aveti, le taiati putin cu cutitul si le umpleti cu crema.

Pregatim cupele, paharele, farfurioarele unde urmeaza sa fie montat profiterolul.

Punem 3 gogosele cu crema, apoi 2 globuri de inghetata ( eu nu am pus) , deasupra o gogoasa cu crema. Trasam 2-3 siruri de frisca ( aveline) si apoi punem sosul de ciocolata.

Servim imediat.

Observatii:

Sosul de ciocolata l-am facut mai simplu insa puteti face reteta de granache. 

Folositi cantitati egale de ciocolata si smantana pentru frisca sa zicem 200ml smantana si 200g ciocolata. Rupeti bucatele ciocolata si o puneti in smantana de frisca. Puneti amestecul la foc mic si amestecati pana se omogenizeaza. Lasati sa se raceasca putin si turnati peste prajitura. 

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


2 comentarii la „Profiterol”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.