O rețetă pe cât de simplă pe atât de bună! Mama făcea aceste paste cu brânză proaspătă de vaci într-o tavă mare-mare și tot ce îmi amintesc este gustul de slăninuță de casă prăjită și cât de bine mirosea în toată casa. Cu toții știm că atunci când mâncăm o mâncare ce ne amintește de vremurile din copilărie ni se pare mult mai delicioasă, mai bună, eu prepar destul de des rețete tradiționale tocmai din acest motiv.
Categorie: Preparate traditionale
Ciorbă din gâturi de curcan cu usturoi
Ciorbă de curcan cu usturoi, mojdai sau zamă aită este ciorba care se face „în timpul săptămânii” adică nimic pretențios, se prepară repede iar ingredientele sunt ieftine :). Eu o prepar destul de des pentru că ne place tare mult !
Supă de rață cu tăiței de casă
Supa de rata este un preparat traditional care se serveste mai ales in zilele de duminica atunci cand toata familia se aseaza in jurul mesei.
Mâncare de hribi ca la Maramureș
O reteta traditionala foarte simpla si gustoasa.
Sos de hrean
Aș zice că atunci când este vorba de hrean, oamenii se împart în două categorii: cei cărora le place și cei care nu-l cunosc :). Pentru că orice ai zice hreanul este o plantă dată naibii, teribil de sănătoasă și foarte bună dacă știi să-l prepari.
Hremzle – chiftelutele soacrei
M-am simțit datoare să explic în titlu această denumire de hremzle, ciudată pentru unii dar atât de familiară pentru cei din zona Maramureșului. Nu știu dacă am mai scris dar… [Continuă lectura]
Sarmale cu păsat și călbaș – rețeta domnească a oamenilor de rând
Despre călbași am o singură amintire, care nu are legătură cu preparatele culinare :) Într-o zi de vară, când băiatul meu cel mare avea doar câteva luni, ne-am întâlnit cu o… [Continuă lectura]
Plăcintă creață – când se coace, dă-o ‘ncoace!
Da, așa strigau copiii duminică dimineața când de la casa lelei Jenică veneau mirosuri îmbietoare de plăcintă coaptă pe lespede. Plăcinta creață nu este una oarecare, ci una îndelung frământată,… [Continuă lectura]
Placinta cu iaurt si branza
Placinta cu iaurt si branza este una din placintele noastre preferate! Este foarte gustoasă și se prepară chiar foarte ușor! Puteți să o preparați atât cu brânză sărată, cât și… [Continuă lectura]
Stufat
Nu fugiti ca e de bine :). Aveam impresia ca stufatul este o mancare din sud ce se face primavara in special de Pasti cu carne de miel, multa… [Continuă lectura]
Cozonaci cu nuca
Pentru mine cuvantul cozonac inseamna sarbatoare. Familie. Si cu asta cred ca am spus tot. Nu sunt scumpa la vorba (chiar deloc) insa cateodata merg pe principiul ca poti sa exprimi o multitudine… [Continuă lectura]
Placinte pe lespede
Toate placintele sa vina la mine! Si daca sunt cu branza cu atat mai bine :). Am studiat otara printre neamurile din categoria (g)old age si am constatat ca placintele… [Continuă lectura]
Placinta cu spanac si branza
In weekend a fost musai sa „cocalesc” ceva asa ca am preparat aceasta placinta cu spanac si branza. Mi-am propus mai demult sa o prepar insa pentru ca nu-mi place… [Continuă lectura]
Taietei cu varza
Buni, mai ales in zilele de post. Reteta este simpla si cred foarte cunoscuta in Ardeal. Inca nu am postat-o dar uite ca a venit si ziua ei :). Ingrediente:… [Continuă lectura]
Langosi
Langosii sau langosele cum le zicea bunica sunt niste placinte din aluat dospit peste care se pun tot felul de umpluturi in special branza sau smantana si branza. Desigur, se pot pune si in interior, tot langosi se numesc :)
Ciorba de miel
O ciorba delicioasa cu mult macris :)
Placinte cu urda si marar prajite
Placintele cu urda se pot face atat la cuptor, cat si prajite, ambele variante sunt extrem de gustoase doar ca una e mai putin sanatoasa… va las sa ghiciti care :).