Prăjitură Vânt spaniol

prajitura-vant-spaniol-amalia-1

Inițial nu am vrut să caut orignea acestei prajituri pentru ca ma gandeam ca este cu siguranta o prajitura inventata la noi, dar totusi am zis sa nu fac vreo greseala asa ca m-am uitat pe internet si am descoperit ca defapt este o prajitura de origine austriaca foarte apropiata de Pavlova. Bineinteles reteta inercata de mine are aproape doar nu numele comun cu cea austriaca.

Prajitura Vant spaniol este compusa dintr-un blat de cacao, crema aromata de vanilie, blat de bezea si crema de ciocolata, totul decorat cu un strat de frisca. Este absolut delicioasa, desi ar parea foarte dulce este asa cum trebuie, probabil pentru ca crema de ciocolata in care eu am pus ciocolata amaruie, estompeaza cumva gustul dulce.

Eu am preparat-o intr-o forma de 25×35 cm dar va recomand sa folositi o forma mai mare de 30×35. In rest nimic special decat ca se folosesc destul de multe oua si anume 13, si din reteta initiala eu am inlocuit budinca de vanilie cu amidon alimentar.

Dar haideti sa vedem reteta pe care sper sa o si incercati, nu de alta dar in primul rand e super buna, in al doilea rand mi-am pierdut ceva timp din ziua de duminica sa o scriu :)

prajitura-vant-spaniol-amalia-2

Prăjitură Vânt spaniol

Ingrediente pentru o tava de 25×35 cm ( recomand 30x35cm)

Blat de cacao:

  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 3 linguri de faina
  • 2 linguri de cacao de buna calitate
  • 1 varf de cutit de sare
  • 2 linguri de ulei

Blat de bezea:

  • 8 albusuri
  • 300g zahar pudra
  • 1 lingura otet

Crema de vanilie și de ciocolata:

  • 8 galbenusuri
  • 8 linguri zahar
  • 60g amidon alimentar
  • 600ml lapte
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 250g unt de minim 80% grasime
  • 50g ciocolata amaruie
  • 1 lingura cacao de buna calitate

Pentru decor:

  • 200ml frisca
  • ciocolata rasa

Pentru inceput preparam crema sa stim o treaba, nu de alta dar la ea e cel mai mult de lucru:

galbenusurile, amidonul, zaharul le punem intr-o craticioara si adaugam treptat laptele caldut. Punem cratita la foc mic si amestecam pana se ingroasa ca o budinca. Ochii si cratita sa nu plecati de langa ea, fiind cu galbenusuri crema se poate taia oricand.

Cand s-a ingrosat o impartim in doua intr-o jumatate adaugam esenta de vanilie in cealalata ciocolata si cacao si amestecam pana se omogenizeaza.

Acoperim ambele creme cu o folie de plastic sa nu faca pojghita si lasam sa se raceasca bine. Cand s-au racit adaugam in fiecare cremă 125 g unt la temperatura camerei si mixam pana se incorporeaza. obtinem doua creme delicioase.

prajitura-vant-spaniol-amalia-3

prajitura-vant-spaniol-amalia-4

Pana se racesc cremele ( adica inainte de a adauga untul, am scris mai sus modul complet de preparare) preparam blaturile, pentru blatul de cacao mixam albusurile spuma cu un praf de sare apoi adaugam treptat zaharul si mixam in continuare pana ce acesta se topeste. Adaugam galbenusurile unul dupa altul, uleiul si mixam la viteza joasa pana se incorporeaza. La sfarsit scoatem mixerul din fucntiune si adaugam faina amestecata cu cacao. Amestecam peste cap cu o lingura pana se incorporeaza.

Coacem blatul de cacao la o temperatura de 180 grade Celsius timp de 20 de minute. Pentru a fi siguri ca este copt facem proba cu scobitoarea. Lasam blatul sa se raceasca.

prajitura-vant-spaniol-amalia-5

prajitura-vant-spaniol-amalia-6

Preparam blatul de bezea; mixam albusurile impreuna cu un praf de sare pana se transforma in spuma, apoi adaugam zaharul pudra si mixam pana obtinem o bezea lucioasa. La sfarsit adaugam otetul.

Coacem blatul de brezea la o temperatura de 170 grade Celsius timp de 20 minute.

Bineinteles ca ambele blaturi le coacem in tava tapetata cu hartie de copt, am uitat dar nu cred ca mai era cazul sa precizez.

Scoatem blatul de bezea si il lasam sa se raceasca.

prajitura-vant-spaniol-amalia-7

prajitura-vant-spaniol-amalia-8

Cand ambele blaturi s-au racit, crema e gata preparata asamblam prajitura astfel : blat de cacao, crema de vanilie, blat de bezea, crema de ciocolata. Bagam prajitura la rece timp de minim 5 ore, cel mai bine de pe o zi pe alta.

prajitura-vant-spaniol-amalia-9

prajitura-vant-spaniol-amalia-10

prajitura-vant-spaniol-amalia-11

Punem deasupra prajiturii frisca si radem ciocolata.

prajitura-vant-spaniol-amalia-12

prajitura-vant-spaniol-amalia-13

Taiem prajitura felii cu un cutit trecut prin apa calda.

Este foarte , foarte buna!

prajitura-vant-spaniol-amalia-14

Sursa retetei cu mici modificari www.miremirc.ro

Reteta incercata de cititoare

,

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


21 de comentarii la „Prăjitură Vânt spaniol”

  1. M-am hotarat sa pregatesc aceasta reteta.Cand si cum utilizez cele 2 linguri de ulei la blatul cu cacao?Multumesc anticipat.

      1. Am făcut cornulețele Kent din rețeta Dvs și su ieșit mereu foarte bune ,dar la acesta,blatul de bezea nu a ieșit nicicum
        A ieșit o masa gumoasa ( parca ar fu guma de mestecat)
        Crema iese perfect,blatul cu cacao este perfect ,dar blatul de bezea nu a ieșit deloc
        La Mulți Ani alături de cei dragi!

        1. Ma bucur penbtru cornulete, probabil blatul nu a fost copt desi eu ca si in reteta l-am facut, va dati seama ca altfel nu scriam…data viitoare eventual coaceti-l mai mult la o temperatura mai mica . An nou cu bucurii!

  2. Buna seara!
    De ce, la prăjitura Vânt spaniol, crema galbena nu sta lipita de blatul de bezea?
    Am mai făcut prăjitura și la fel am pățit!

    1. Sincer nu am observat asta, nu pot sa va spun, poate va raspund celelalte cititoare care vad comentariul si au incercat reteta.

Dă-i un răspuns lui Violeta Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.