Prajitura Tosca

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca: o reteta pe care v-o recomand, daca vreti sa faceti o prajitura buna. Este foarte gustoasa si aspectuoasa, blatul cu mac alaturi de umplutura cremoasa si glazura de ciocolata sunt cu adevarat speciale.

Reteta ii apartine lui Dany B, ocazie cu care ii multumesc pentru postarea ei pe culinar.

Prajitura Tosca

Menționez ca am refăcut aceasta rețeta pentru ca pozele nu mi au plăcut și am folosit amidon în loc de budincă la cremă.

Ingrediente pentru reteta de prajitura Tosca

Cantitati pentru o tava de 30×35 cm

Blat:

  • 8 albușuri
  • 200 g zahar
  • 50 g nuca de cocos
  • 100 g mac
  • 4 linguri faina
  • 1 lingurita rasa praf de copt

Crema:

  • 8 galbenusuri
  • 8 linguri de zahar
  • 50g amidon alimentar
  • 300 g margarina sau unt minim 80% grasime
  • 450ml lapte
  • 2 lingurițe esență de vanilie

Glazura

  • 200 g ciocolata
  • 4 linguri ulei

Mai aveți nevoie de 300 g biscuiti

Cum se face prajitura Tosca?

Blatul se face din 8 albusuri batute spuma in care se adauga treptat 200g de zahar.

Apoi punem si 50 g nuca de cocos+ 100 g mac si la sfarsit 4 linguri cu faina amestecata cu praful de copt.

Amestecați cu o lingura peste cap astfel încât compoziția sa și păstreze volumul

Se toarna compozitia intr-o tava unsa si tapetata. Se lasa la cuptorul  incins in prealabil la 180 grade Celsius , timp de 15-20 de minute.

Scoatem blatul și îl lăsăm să se răcească.

Eu am copt-o intr-o tava de 30×30 de centimetri.

Crema pentru prajitura Tosca

8 galbenusuri + 8 linguri de zahar se freaca bine. Se adauga amidonul și laptele călduț.

Se fierbe compozitia la foc mic pana se îngroașă ca o budincă la sfârșit adăugăm esență de vanilie. Acoperim crema cu o folie și lăsăm să se răcească.

Untul la temperatura camerei îl mixam si adăugăm treptat cremă răcită.

Crema se intinde uniform peste blat.

Deasupra cremei așezăm biscuitii trecuți prin cafea sau lapte și apoi băgăm prăjitura la frigider.

Când este bine răcită turnam glazura.

Pentru glazură topim ciocolata împreună cu uleiul.

Lasati la rece peste noapte prajitura Tosca si taiati cu un cutit putin incalzit.

De abia astept sa incercati si voi aceasta prajitura, e o reteta simpla si delicioasa.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


42 de comentarii la „Prajitura Tosca”

  1. Amalia, numai bunatati din astea dulci ai facut in ultimul timp, drept pentru care…zic eu…e timpul pentru un premiu! :P
    Te astept cu drag pe la mine, sa iti ridici binemeritatul premiu! :)
    Te pup!!!

  2. Amalia ,prajitura asta arata minunat ca de altfel tot ce faci tu ,te admir tare mult pt tot ce faci;
    Ai la mine pe blog un premiu pe care vreau sa ti-l daruiesc din suflet ,te pup.

  3. Laura tu esti o mamica speciala printre preferatele mele, iti multumesc pentru premiu si sper sa incerci prajitura , este demntial de buna :))

  4. Lissa te-am pus urgent pe lista mea :)) Aprecierile venind din partea unei maestre in arta prajiturilor ma fac sa ma simt extraordinar de bine :)…ti-am vizitat blogul e foarte dragut deja mi-am notat o reteta , o s ao vezi postata la mine pe blog cat de curand :)

  5. Esti o experta! Blogul tau mi se pare foarte reusit, si deja am incercat reteta ta de prajitura Tosca. A fost foarte apreciata de colegele mele .Tine-o tot asa :) !

  6. ciao amalia,am gasit acest blog din greseala si vreau sa spun ca nu-mi pare rau.am facut deja cateva din prajituri.ieri am facut-o pe asta si a iesit super buna.o seara buna.

  7. buna amalia,sambata am incercat aceasta prajitura,insa nu mi-a iesit blatul nu a prea crescut.poate am gresit pt.ca am batut cu mixerul doar albusurile cu zaharul iar nuca de cocos si macul le-am presarat si invartit cu lingura(cum se procedeaza cu faina)sa fie asta cauza?in schimb de ziua mea am facut diplomatul si cu o alta ocazie cremesul si au iesit fffffffffff bune.
    iti multimesc te admir si apreciez mult pt talentul ,harul cu care te-a inzestrat dumnezeu.
    nu reusesc sa ma inregistrez

  8. Anonim ai procedat foarte bine… ai pus si praf de copt? … sa stii ca nu e foarte inalt blatul cam 2 cm daca il faci in tava mare de la aragaz… poate erau ouale prea reci , chiar nu-mi dau seama ce s-a putut intampla. Iti multumesc din suflet pentru aprecieri, iti doresc sa-ti iasa toate retetele pe care le incerci :).

  9. draga amalia. in primul rand vreau sa te felicit pt blog-ul tau, e exceptional. l-am descoperit cautand o reteta pt blat de tort si de atunci tot timpul cand vreau sa incerc ceva nou ma inspir de la tine. ieri, de onomastica fiului meu am facut prajitura tosca si, desi a fost fff buna am avut o mica problema in sensul ca nu mi-a prea iesit crema. totul a fost bine pana cand am amestecat-o cu margarina. am avut un pachet de margarina unirea cred de 250g si am completat pana la 300g cu unt. in loc sa iasa tare ca in poza ta a iesit destul de moale si cu niste particule prin ea ca si cum nu s-ar fi dizolvat bine margarina. si nici l-a frigider nu s-a intarit pana a doua zi. unde oare am gresit? fiindca am pus si unt si margarina, sau nu a fost margarina buna? ori trebuia batuta margarina spuma separat si apoi amestecata cu restul?

  10. Draga Anonim multumesc pentru aprecieri si la multi ani baiatului de ziua lui :). Hai sa vedem ce s-a intamplat cu crema… margarina se adauga putin cate putin in crema de oua amestecand bine cu mixerul . Tu le-ai pus impreuna si le-ai amestecat ? Daca ai facut asa s-ar putea sa fie asta explicatia. Eu fac destul de rar creme si atunci folosesc unt si nu margarina dar colegele mele folosesc margarina Rama si mi-au zis ca se comporta ok. S-ar putea sa fie si margarina de vina, sa stii ca acum Unirea ( defapt poate ai vazut) s-a scumpit destul de mult, dar eu am patit-o si cu untul era de proasta calitate, as a ca acum folosesc cel de la Dorna cu 82% grasime ( 250 g costa cam 4,5 lei).

  11. draga amalia, iti multmesc pt raspuns. sa-ti spun cum am procedat: am pus cate putina margarina si am vazut ca nu se intareste iar restul am batut-o separat si am adaugat cate putin dar acelas rezultat. data viitoare am sa folosesc unt dorna. chiar si asa prajitura a fost fff apreciata de invitati. multumesc frumos

  12. buna Amalia, am facut multe din retetele de pe blogul tau, sunt super bine explicate.am facut si tosca si a iesit buna de tot, doar glazura mi s-a parut cam tare, asa ca a trebuit sa o tai bucati mici ca sa nu mai folosim ligurita. pupici si merci pt ideile pe care mi le dai zilnic

  13. Amalia, am facut prajitura asta de Paste. Este extraordinara, din toate prajiturile pregatite, aceasta a fost cea mai apreciata!!!

  14. Buna Amalia, sotul meu este foarte incantat de aceasta prajitura, i-am facut o surpriza minunata de ziua lui, datorita tie, iti multumesc, este o prajitura foarte gustoasa si foarte spectaculoasa in acelasi timp…abia astept sa incerc si alte retete de ale tale…Iti multumesc inca o data!!!!

  15. Buna,

    As vrea sa fac prajitura aceasta de Revelion si as avea o mica intrebare, sper sa apuci sa imi raspunzi.
    as putea folosi in loc de biscuiti cu cacao sau pandispan – piscoturi usor inmuiate in cafea cu baileys? Ar merge?

    Merci. Adina

      1. Executat reteta si in loc de biscuiti sau blat am folosit piscouturi inmuite in cafea si Baileys. O minunatie de prajitura. O nebunie. Merci pt reteta.

  16. Buna,

    As vrea sa fac prajitura aceasta de Revelion si as avea o mica intrebare, sper sa apuci sa imi raspunzi.
    as putea folosi in loc de biscuiti cu cacao sau pandispan – piscoturi usor inmuiate in cafea cu baileys? Ar merge?

    Nu inteleg de ce nu ma lasa sa postez mesajul :(
    Merci. Adina

  17. Multumesc tare mult Amalia pentru aceasta minunata prajitura.Este super super delicioasa,copiilor mei le-a placut foarte mult.Am o intrebare: macul trebuia cumva macinat?Eu nu l-am macinat si a iesit foarte buna si asa.
    O zi placuta!

  18. Buna ! am incercat si eu aceasta prajitura, blatul a iesit ok dar crema mi s-a branzit oarecum de 2 ori. cand am amestecat o pe foc s-a facut bulgari si apoi s a intarit foarte urat. oare de ce?

  19. Draga Amalia,am incercat sa fac prajitura ta, si mi-a iesit totul bine dar la crema in momentul in care am adaugat margarina si am incercat sa o mixez s-a branzit toata… Am incercat sa o repar punand-o din nou la foc iar dupa aceea am adaugat o gelatina.Dar totusi nici acum nu stiu de ce s-a branzit?

    1. Hmmm, vad ca am scris margarina sau unt, din pacate nu-i amintesc ce-am folosit :(…s-ar putea sa nu fi fiert budinca suficient cu ouale, compozitia trebuie sa fie tare cand se raceste, apoi margarina sau untul se adauga treptat si se mixeaza mereu. Ai pus 300g margarina? si de care ai folosit?

  20. Draga mea, am folosit 300 g de margarina Unirea si am adaugat-o cate putin,dar am observat ca la aprox. toate prajiturile cand folosesc margarina Unirea se branzeste.. . Crezi ca din cauza margarinei?Multumesc!!!

  21. Hei Amalia! Sarbatori fericite! Tind sa iti multumesc. Ai niste retete super. Am 15 ani si ador sa cac prajituri sau mancare. Am facut si aceasta prajitura, a iesit super buna, doar ca atunci cand o tai se crapa glazura.

    1. Andreea trebuie sa o tai cu un cutit trecut in prealabil prin apa fierbinte. Ma bucur mult ca iti place sa găsesti la o vârstă asa fragedă :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.