Prajitura tavalita in nuca de cocos

Tavalita 1
Cand eram mica nu exista sarbatoare in care mama sa nu prepare aceasta prajitura. Stiu ca suna ciudat denumirea insa are o explicatie; prajitura este un blat dulce cu aroma de miere care se taie cuburi si apoi se tavalesc prin glazura si nuca de cocos. Bineinteles ca pe vremea aceea nu se gasea nuca de cocos si mama o tavalea prin nuca macinata. Dar cu nuca de cocos mi se pare cea mai buna.  Este o prajitura ieftina, care se face repede si usor dar deosebit de pufoasa si gustoasa. Reteta este din caietul mamei mele si o scriu cu drag poate o incercati si voi :)

Ingrediente blat prajitura :

  • 250 g zahar
  • 70 g unt
  • 2 oua
  • 2 linguri miere
  • 200 ml lapte
  • 1 praf de copt
  • 400 g faina

Ingrediente glazura:

  • 200 g zahar pudra ( eu am pus tos)
  • 250 g unt sau margarina
  • 100 ml lapte
  • 100 g rom sau o esenta (10 ml)
  • 2 linguri cacao de buna calitate
  • 200 gr nuca de cocos

Preparare blat prajitura tavalita:
Pentru prima varianta; mixam bine ouale cu zaharul pana acesta se topeste, apoi adaugam mierea, si alternativ faina in care am pus praful de copt si laptele caldut in care am pus untul. Am scris caldut pentru ca sa nu mai topim untul separat il punem in laptele cald si gata se topeste :)

Dupa amestecarea ingredientelor punem compozitia intr-o tava de dimensiunea 25×30 0 tapetata cu hartie de copt. Daca coaceti blatul in aceasta tava va ajunge glazura scrisa mai jos. Daca il faceti intr-o tava mai mare va trebui sa suplimentati si sa inmultiti cantitatile pentru glazura cu 1,5.

Tavalita 2

Coacem blatul la 170 grade C, 25-30 minute. Pentru mai multa siguranta facem proba cu scobitoarea.

Tavalita 3Tavalita 4

Cand este copt, il lasam sa se raceasca si apoi il taiem cubulete.

Tavalita 5

Preparare glazura prajitura tavalita:
Amestecam zaharul cu laptele, margarina (sau unt) si cacao. punem pe foc, lasam pana se topeste zaharul apoi stingem focul si adaugam 1 lingurita esenta de rom. Lasam sa se raceasca putin.

Sfat: folositi esenta de rom de calitate.

Atentie: Cu cat glazura este mai calda cu atat mai mult prajitura o absoarbe si s-ar putea sa nu va ajunga. Sfatul meu este sa o lasati sa se raceasca si apoi sa treceti cuburile prin ea.

Trecem cubul prin glazura de cacao si apoi prin nuca de cocos.

Tavalita 6Tavalita 7

Se aseaza pe un platou si se pastreaza la rece.

Tavalita 7

233 de comentarii la „Prajitura tavalita in nuca de cocos”

  1. Azi am incercat si eu aceasta reteta de „tavalita” .E intr-adevar o prajitura foarte gustoasta si foarte usor de facut…multumesc pentru reteta :) e exceptionala!!O recomand tuturor.

  2. Am cautat indelung o prajitura pe care sa o pot face cu ingredientele pe care le aveam prin casa. Am dat de reteta asta si a iesit absolut delicioasa! Am modificat-o un pic, inlocuind margarina cu untul si adaugand mai mult lapte, fiindca mi-a iesit un aluat f tare pe care nu reuseam sa-l torn in tava (poate din cauza fainii pe care am folosit-o). A avut asa succes incat la cerintele familiei, am refacut-o dupa o saptamana :) Multumim pt reteta!

  3. Bună seara, de ce ati scos reteta pentru varianta a 2-a a blatului? Era extraordinara si rapida si nu o mai găsesc si n-am notat-o nicăieri. Oare nu puteți s-o postati din nou, vă rog? Va mulțumesc.

    1. Of trebuie sa o caut …din pacate mi s-a tot spus ca prima e mult mai buna si m-am gandis sa nu induc lumea in eroare si sa o las doar pe ea. o sa o caut si o scriu

  4. Buna, si eu cautam tot varianta a doua, mi se pare mai pufoasa, asta mi-a iesit cam uscata. Nu se poate sa o postezi din nou, te rog? Multumesc.

  5. buna Amalia
    unde a disparut Lamingtonul,sotului ii place aceasta prajitura si azi as vrea sa i-o fac dar nu o gasesc.
    o zi faina sa ai

  6. Buna! Scuze de intrebare,dar pentru blat nu esteste prea mult zahar? Adica daca si adaugam doua linguri de miere. Vreau sa o fac si mi se pare ca e cam mult zahar. Multumesc frumos!

  7. Buna seara! Ati putea sa rescrieti si a doua varianta de blat? Recent am intrat pe site si am vazut ca nu mai este. Am facut-o de multe ori si mi-a iesit de fiecare data foarte gustoasa. Acum as vrea sa o fac din nou si sper sa fac rost de reteta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.