Prăjitură Tăvălită cu cocos cu blat de pandispan

prajitura-tavalita-amalia-1

Prajitura tavalita este una din preferatele mele , o indragesc si copii la fel de mult si pot sa spun ca am crescut cu ea, nu era sarbatoare fara de care sa nu avem pe masa un platou cu aceasta minunata prajitura.

Pe blog am cateva variante de prajitura tavalita, cea mai cunoscuta fiind cea cu blat cu miere, dar aceasta varianta vine rapid din urma. Reteta am postat-o acum multi ani pe blog si din greseala am sters-o credeti-ma ca mi au scris multe cititoare ca unde este reteta pentru ca vor sa o incerce.

Blatul se face rapid, este un fel de pandispan pufos, cu o textura usor umeda deci nu este uscat. Iar glazura stiti voi, face totul la aceasta prajitura :)

Prepararea ei este o joaca de copil si daca nu ma credeti rog incercati reteta, o sa va lamuriti ca asa este. Eu am folosit o tava de 25x35cm dar as recomanda o tava putin mai mare.

Prajitura tavalita cu cocos cu blat de pandispan este una din prajiturile copilariei pe care o preparam de cele mai multe ori in perioada sarbatorilor de iarna.

prajitura-tavalita-amalia-2

Prăjitură Tăvălită cu cocos cu blat de pandispan

Ingrediente pentru o tava de 25×35 ( asa cum am scris as recomanda putin mai mare 30×35):

Blat:

  • 4 oua mari
  • 15 linguri zahar
  • 15 linguri ulei
  • 15 linguri faina
  • 11 linguri lapte
  • 1 plic praf de copt

Pentru glazura:

  • 200 g zahar tos
  • 250 g unt sau margarina
  • 100 ml lapte
  • 100 g rom sau o esenta (10 ml)
  • 2 linguri cacao de buna calitate

Pentru tavalit:

  • nuca de cocos sau nuca macinata

Pentru inceput preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius.

Mixam galbenusurile cu zahar si lapte pana ce se topeste zaharul si amestecul creste in volum. Adaugam uleiul si mixam usor apoi adaugam alternativ faina amestecata cu praful de copt si albusurile batute spuma si amestecam usor cu o lingura peste cap astfel incat compozitia sa-si pastreze volumul.

Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si coacem 25 de minute. Pentru mai multa siguranta facem proba cu scobitoarea.

Scoatem blatul il lasam sa se raceasca si il taiem cuburi cu latura de 2.5 cm. Sunt persoane carora le place ca bucatile sa fie mai mari asa ca le taiati dupa bunul plac.

Preparam glazura punand toate ingredientele mai putin esenta intr-un vas mic la foc. Lasam pana se topeste zaharul apoi luam de pe foc si adaugam esenta de rom.

Intr-un bol mai mare punem nuca de cocos.

Trecem cuburile de blat prin glazura calduta apoi le tavalim bine prin nuca de cocos si le punem pe un platou. Puteti sa va ajutati de o furculita, ca sa va fie mai usor. Dupa ce le treceti prin glazura le lasati sa se scurga putin altfel veti consuma glazura rapid :)

Eu am facut si cu nuca macinata pentru ca ne plac si acestea la fel de mult.

Serviti!

Sunt foarte bune si dupa cateva zile.

 

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.