Prăjitură Tăvălită cu caramel

Prajitura-tavalita-cu-caramel-1

Chiar azi când a căzut prima ninsoare peste Cluj, am scris și rețeta la această prăjitură minunată și atât de cunoscută. Căci da, nu cred că există cineva care să nu fi auzit sau sa nu fi mâncat cel puțin o bucată de tăvălită. Pufoasă, dulce ca toate prăjiturile din copilărie, aromată și ninsă din plin cu fulgi de cocos este nelipsită pe masă de sărbătorile de Crăciun și în general la orice sărbătoare. Eu o prepar cu drag de fiecare dată și nu e de mirare că rețeta de pe blogul meu este atât de accesată mai ales  iarna …parcă mi-o amintesc pe mama acum când scriu cum își făcea lista cu dulciurile de Crăciun și îmi spunea “scrie Amalia ce prăjituri o să facem; Faur, Foi cu miere și bineînțeles Tăvălită, să nu cumva să uităm de ea!”. Și Amalia scria și pofta creștea la gândul acestor delicioase prăjituri pe care apropo și acum le fac de sărbători.

Cea mai cunoscută variantă a acestei prăjituri este cea cu miere, ar mai fi și varianta simplă cu blat obișnuit asemănătoare cu Lamingtonul, eu vă propun acum un blat cu caramel și curând urmează pe blog și Tăvălita inversată, adică blatul cu cacao și glazura cu ciocolata albă.

Rețeta o am de la vecina mea, mi-am notat-o în grabă acum vreo doi ani pe o bucată de hârtie alături de cea de coșulețe cu nucă ferm convinsă că o să o încerc cât de curând, la fel ca și teancul de rețete salvate, copiate, telefonate, furate, toate adunate într-un registru gros. Cele ale mamei sunt puse separat, la fel un teanc consistent noroc că unele le știu pe de rost și nu le mai răsfoiesc așa de des. Dar așa cum a venit valul s-a și dus, am uitat de ea, nu ar fi prima dată când mă entuziasmez de o rețetă și apoi uit de ea. Noroc cu proiectul Selgros caută pasiunea, zilele trecute am căutat o rețetă mai veche de prăjitură și am descoperit-o pe aceasta. Cu foaia în mână am pus rețeta în practică pentru că este tare simplă, nu rebuie să cumperi ingrediente speciale să o prepari. Rezultatul? Spectaculos, prăjitura este moale, pufoasă și are un gust pronunțat de caramel. Ne-am bucurat de ea, mai ales copiii așa că acum misiunea fiind îndeplinită, nu-mi rămâne decât să vă împărtășesc și vouă rețeta.

Prăjitură Tăvălită cu caramel

Prajitura-tavalita-cu-caramel-2

Ingrediente pentru o tavă de dimensiuni 25x29cm :

Pentru siropul de caramel:

 • 100g zahăr
 • 100ml apă

Pentru blat:

 • 3 ouă mari
 • 4 linguri ulei
 • 100g zahăr
 • 300g făină
 • 1plic praf de copt

Pentru glazura de cacao:

 • 250g unt
 • 200g zahăr
 • 2 linguri cacao
 • 2 lingurițe esență de rom
 • 10 linguri lapte

Pentru “tăvălit” avem nevoie de 300g fulgi de nucă de cocos

Prima dată preparăm siropul de caramel pentru blat; caramelizăm zahărul cu grijă într-o oală mai mică având grijă să nu-l ardem apoi adăugăm apa. Atenție, trageți oala deoparte când puneți apa și fiți atenți să nu vă stropiți cu lichidul fierbinte. Lăsăm să fiarbă la foc mic până se topește tot caramelul, apoi lăsăm siropul să se răcească.

Ouăle le mixăm împreună cu zahărul până ce se topește și compoziția crește în volum. Adăugăm uleiul și siropul bine răcit mixând mereu.

Prajitura-tavalita-cu-caramel-3

Făina o amestecăm cu praful de copt și o adăugăm treptat la compoziția de ouă, amestecând cu mixerul la viteză mică până se încorporează.

Turnăm blatul în tava tapetată cu hârtie de copt și-l coacem la 180g C timp de 25min. Pentru mai multă siguranță faceți proba cu scobitoarea.

Lăsăm blatul să se răcească si preparăm siropul. Mama îl făcea cu margarina dar acum îl facem cu unt pentru că avem, are alt gust și nu trebuie să folosim un unt cu multă grăsime, merge și cel cu 65% grăsime.

Punem untul, zahărul, cacao și laptele într-o crăticioară sau oală mai mică și le amestcăm ușor cu un tel la foc mic până se topește zahărul.

Blatul răcit îl tăiem în pătrate cu latura de aproximativ 4 cm.

Prajitura-tavalita-cu-caramel-4

Într-un bol punem nuca de cocos și începem „tăvăleala”; luăm fiecare bucată de blat și o scufundăm rapid în glazură ( aceasta trebuie să fie caldă) apoi o rostogolim prin fulgii de nucă de cocos  astfel încât să formăm un cub bine acoperit de cocos.

Prajitura-tavalita-cu-caramel-5

Punem bucățile de prăjitură pe o tavă și le păstrăm la rece până le servim.

 

Prajitura-tavalita-cu-caramel-6

La noi au rezistat fix două zile, la voi nu știu aștept să-mi scrieți :)

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


2 comentarii la „Prăjitură Tăvălită cu caramel”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.