Dacă vă plac prăjiturile cu fructe, in special cele cu crema, atunci aceasta este prajitura perfecta pentru voi!
Se face foarte usor, este compusa dintr-un strat de visine peste care se toarna un blat , se coc impreuna apoi se rastoarna de unde si denumirea de rasturnata , si o crema fina de vanilie. Eu am renuntat la glazura de ciocolata si am ras putina deasupra, nu am vrut sa fie foarte dulce si sa se simta gustul visinelor si al cremei.
Cred ca puteti sa o incercati si cu alte fructe, de preferat mai acrisoare, am pus si afine, data viitoarea cand am s-o incerc ( cu siguranta o sa o mai incerc ) am s-o fac doar cu afine este de vis!
Revenind la fructe, puteti sa o incercati cu zmeura, caise, prune, afine, capsuni, mere…uite cu mere cred ca are un gust foarte bun si ar merge de minune. Cu siguranta puteti folosi si fructe congelate!
Prajitura rasturnata cu visine si crema de vanilie este un hit al verii, dulce acrisoara, cu putina crema aromata si fina, delicioasa!
Prăjitură răsturnată cu vișine și cremă de vanilie
Ingrediente pentru o tava de 22×30 cm:
Pentru blat:
- 5 albusuri
- 1 galbenus
- 130g zahar
- 100g faina
- 5g praf de copt
Pentru crema de vanilie:
- 5 galbenusuri
- 90g zahar
- 5 linguri lapte ( scuze ca nu l-am masurat)
- 2 plicuri zahar vaniliat
- 150g unt la temperatura camerei( eu am folosit de 65% grasime dar ca sa nu aveti surprize recomand minim 80% grasime )
Pentru glazura:
- 100g ciocolata
- 2 linguri ulei
sau
- 50g ciocolata rasa
Mai aveti nevoie de:
- 500g visine curatate de samburi
- 50g zahar
- putina faina
Pentru inceput preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius si tapetati tava cu hartie de copt.
Puneti intr-un bol albusurile cu putina sare si le mixati pana se transforma in spuma. Adaugati zaharul tot dintr-o data si mixati pana se topeste.
Adaugati si galbenusul si mixati usor pana se incoproreaza.
Apoi adaugati faina cu praful de copt si cu un tel amestecati usor peste cap pana se incoporeaza.
In tava puneti 2 linguri de zahar ( eu am pus 4 dar e prea mult) si le imprastiati usor.
Puneti visinele peste zahar , eu am pus si cateva afine. Deaupra fructelor, cu sita pentru zahar pudra cerneti un strat fin de faina.
Turnati blatul pe mijloc de -a lungul si-l intindeti cu lingura astfel incat sa acopere toata tava.
Coaceti 20 de minute.
Scoateti prajitura o lasati putin sa se raceasca si o rasturnati pe un platou dezlipind usor hartia de copt.
Pana se coace prajitura la cuptor preparati crema.
Galbenusurile le amestecati cu zaharul, laptele si zaharul vaniliat intr-o oala mai mica ( de 1 litru), cel mai bine folositi un tel metalic sau de silicon.
Puneti oala la foc mic si amestecati usor pana compozitia se ingroasa putin, o sa vedeti ca zaharul se topeste.
Luati oala de pe foc o lasati sa se raceasca .
Untul la temperatura camerei il spumati putin si adaugati crema bine racita putin cate putin, mixand mereu.
Rezulta o crema fina, fina.
Intindeti crema peste prajitura si bagati prajitura la rece minim 3 ore.
Pentru glazura topiti ciocolata impreuna cu uleiul la microunde si o turnati peste crema sau radeti ciocolata ca si mine.
Pentru pus deasupra mai puteti folosi:
fulgi de cocos, biscuiti zdrobiti, nuca zdrobita.
Taiati prajitura felii cu un cutit bine ascutit, trecut prin apa calda.
Este foarte buna!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.

Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Are o aura mare,de prajitura super vedeta.
Mie cel putin mi-a depasit asteptarile :)