Prăjitură răsturnată cu gutui

De mult timp imi doresc sa incerc o prajitura cu gutui, ma gandesc la tot felul de retete apoi renunt si ajung sa fac compot. Imi plac gutuile si le folosesc si in mancarurile sarate, au o aroma inconfundabila si miros atat de bine, cred ca pot fi cea mai buna denumire a toamnei .

Prajitura rasturnata este un dulce foarte usor de preparat si o gasiti in mai multe variante, cred ca cea mai populara este cea cu mere. Varianta cu gutui este una mai altfel, pentru ca poate stiti si voi gutuile sunt mai tari si au o alta textura, insa am gasit o modalitate de a le prepara astfel incat sa fie moi aromate si desigur gustoase.

Sigur ca este putin de munca pana le curatati si taiati cubulete, sunt foarte tari , insa nu aveti nevoie decat de 4 gutui pentru a prepara prajitura si este atat de buna incat puteti considera partea acesta de munca ceva simplu si rapid.

Prajitura nu necesita ingrediente speciale, se compune dintr-un strat generos de fructe si un blat care nu este de pandispan asa cum probabil va inchipuiti, este putin mai dens, blatul de pandispan s-ar inmuia mai tare. Si bineinteles un strat de frisca, eu am pus mai multa pentru ca aveam ramasa smantana intr-o cutie de la alta prajitura, voi puteti folosi intre  si 200-400 ml smantana pentru frisca. Desigur nu uitati de scortisoara este un condiment ce nu trebuie omis sub nicio forma.

Prăjitură răsturnată cu gutui

Ingrediente pentru o tava 20x25cm:

Pentru stratul de fructe:

  • 4 gutui mari ( 1 kg curatate fara samburi)
  • 150g zahar tos
  • 50g unt
  • 1 plic zahar vaniliat
  • 1 lingurita suc de lamaie
  • 1 lingurita scortisoara macinata ( optional)

Pentru blat:

  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri ulei
  • 6 linguri faina
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 varf de cutit de sare
  • 5g praf de copt

Pentru pus deasupra: 200 sau 400ml smantana pentru frisca

Gutuile le curatam de coaja si le scoatem casuta cu samburi apoi le taiem cubulete. Le stropim cu sucul de lamaie

Intr-o tigaie topim untul si adaugam gutuile taiate cubulete, zaharul, zaharul vaniliat si 100ml apa rece. Le amestecam usor si lasam pana lichidul scade aproximativ pe 3/4 . Nu trebuie sa se evapore tot, acest strat urmeaza sa fie pus pe fundul tavii si peste el va fi turnat blatul. Daca lasati sa se evapore de tot va fi usor uscat, asadar atentie la acest aspect. La sfarsit adaugam scortisoara si amestecam. Lasam fructele sa se raceasca.

Preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius,  pregatim tava de copt in care punem o hartie de copt.

Intr-un bol mixam albusurile spuma cu praful de sare, apoi adaugam treptat zaharul si mixam pana ce acesta se topeste.

Adaugam galbenusuruile unul dupa altul mixam bine dupa fiecare, esenta de vanilie apoi uleiul si la sfarsit faina amestecata cu praful de copt.

Amestecam usor peste cap cu o spatula pana se omogenizeaza.

In tava punem stratul de gutui racite ( pot fi si caldute nu e nicio problema doar sa nu fie fierbinti)

Turnam blatul, netezim usor si batem tava de masa sa iasa eventualele bule de aer.

Coacem prajitura timp de 20  de minute.

O scoatem si o lasam sa se raceasca putin.

 

Calduta o rasturnam pe platoul unde urmeaza sa servim prajitura si dezlipim cu grija foaia de copt.

Smantana pentru frisca o batem pana se transforma in frisca.

Eu am folosit smantana vegetala indulcita asa ca nu am mai adaugat zahar. Daca folositi smantana anturala pentru frisca adaugati 2 lingurite zahar pudra inainte de a o bate.

Lasam sa se raceasca bine si apoi punem deasupra un strat generos de frisca.

 

Presaram peste frișcă biscuiti zdrobiti .

Taiem felii si servim.

Startul de frisca este optional, puteti pune un strat de biscuiti macinati, fulgi de cocos.

Estre foarte buna!

 

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.