Prajitură profiterol cu jeleu de zmeură și foi de bezea

Prajitură profiterol cu jeleu de zmeură și foi de bezea

Asa cum am mai scris candva in postarile de pe blogul meu este foarte greu sa descriu o prajitura foarte buna, in top 3 as indrazni sa spun, astfel incat sa va determin sa o incercati.

Aceasta deliciosenie este compusa din doua foi cu bezea si nuca, un jeleu de zmeura sau fructe de padure si o crema pufoasa, catifelata de vanilie cu oua, mascarpone si frisca.

Plus ca nu are faina, cei cu intoleranta la gluten o pot incerca linistiti.

Desi are 3 straturi sa stiti ca se face foarte usor, daca aveti o tava mare de aragaz ca si mine, coaceti o foaie pe care o taiati in doua, pana se face foaia faceti jeleul de fructe si pana se intareste jeleul preparati crema.

Prajitură profiterol cu jeleu de zmeură și foi de bezea

Ce fel de fructe se folosesc la jeleu?

De preferat fructe de padure, ideal ar fi cele aromate cum este zmeura dar puteti face si o combinatie intre ele, de exemplu, eu am folosit capsuni proaspete si mure congelate.

Puteti folosi si visine sau cirese.

As recomanda sa fie acrisoare deoarece foile sunt destul de dulci si atunci combinatia este foarte buna.

Cam atat cu descrierea prajiturii va scriu reteta sa o incercati rapid, rapid. :)

Ultimul sfat este sa o preparati cu o zi inainte , e recomandat sa stea o noapte la frigider.

prajitura-profiterol-2

Ingrediente pentru prajitura profiterol cu jeleu de zmeură și foi de bezea

Cantitati pentru o prajitura cu dimensiunea de 20×28 cm:

Pentru foaia de nuca:

  • 6 albusuri
  • 160 g zahăr
  • 200 g nuca prajita macinata (puteti folosi si alune)

Pentru jeleu de zmeura:

  • 400 g de zmeura sau fructe de padure (congelate sau proaspete)
  • 80 g zahăr
  • 1 zahar vanilat
  • 100 ml apă
  • 40 g amidon

Pentru crema de vanilie:

  • 6 gălbenușuri
  • 100 g de zahăr
  • 1 zahar vanilat
  • 200 ml lapte
  • 15 g gelatina granule
  • 250 g branza mascarpone
  • 400 ml smantana pentru frisca

Cum se face reteta de prajitură profiterol cu jeleu de zmeură și foi de bezea?

Pentru inceput preincalzim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Nuca e preferabil sa o prajim putin inainte de a o macina.

Batem albsurile spuma cu un praf de sare apoi adaugam zaharul si mixam pana acesta se topeste.

Adaugam nuca macinata toata dintr-o data si cu o lingura amestecam peste cap compozitia pana se omogenizeaza. Ideea este sa pastram volumul compozitiei.

prajitura-foi-cu-nuca-amalia-1

Intindem compozitia de bezea in tava mare de la aragaz in care am pus hartie de copt , cu dimensiunea 40×28 cm sau daca aveti o tava mai mica atunci puneti jumatate de compoztitie intr-o tava de 20×28 cm.

Coaceti foaia timp de 18 minute la 180 de grade Celsius (functia de incalzire sus -jos).

prajitura-foi-cu-nuca-amalia-2

prajitura-foi-cu-nuca-amalia-3

prajitura-foi-cu-nuca-amalia-4

Scoateti foaia si apoi o lasati sa se raceasca putin , o rasturnati pe un platou si dezlipiti hartia de copt.

Taiati foaia in doua pe verticala. Asa cum am scrie eu am facut-o in tava mare de la aragaz. Daca o faceti in tava de prajitura coaceti doua foi.

Pentru jeleu puneti fructele intr-un blender si le mixati piure apoi le puneti intr-o craticioara impreuna cu 100 ml apa,  zaharul si zaharul vaniliat si le lasati sa dea in clocot apoi sa fiarba 5 minute.

Daca folositi fructe cu samburi le strecurati printr-o sita fina intr-o alta cratita pe care o puneti pe foc mic. (Cu am sarit acest pas deoarece nu au avut samburi multi.)

Separat amestecati amidonul cu doua linguri de apa rece si rasturnati peste jeleul fierbinte, amestecati rapid si turnati jeleul peste cele doua foi.

prajitura-jeleu-amalia-1

prajitura-jeleu-amalia-2

Lasati jeleul sa se raceasca si preparati crema:

Pentru inceput punem gelatina intr-un pahar si adaugam 100 ml apa.

Galbenusurile le amestecati cu zaharul si le puneti la foc mic mic, amestecand pana se dizolva zaharul (in reteta scria pe baie de abur, dar eu m-am obisnuit sa le fac la foc mic, daca nu aveti experienta, va rog sa le faceti pe baie de abur, altfel se coaguleaza rapid galbenusurile). Dureaza aproximativ 6 minute.

prajitura-crema-amalia-1

Separat incalziti laptele fierbinte si adaugati gelatina hidratata, amestecati bine pana ce se dizolva.

Apoi turnati laptele peste galbenusuri si amestecati.

prajitura-crema-amalia-2

Lasati sa se raceasca si cand amestecul este aproape rece adaugati mascarponele, amestecand usor cu un tel.

Mixati smantana pentru frisca pana cand este batuta cam trei sferturi.

Deoarece se foloseste gelatina la crema , smantana nu se  bate complet, frisca este usor cremoasa pentru ca sa obtinem o crema pufoasa nu cauciucata.

Asadar adaugati frisca peste amestecul de oua, lapte si mascarpone si amestecati cu un tel pana se omogenizeaza.

Crema este foarte buna dar curgatoare, asadar aveti nevoie de margini sau o tava inalta sa montati prajitura.

Puneti o foaie cu jeleu, jumatate din crema, apoi cealata foaie cu jeleu si cealalta jumatate de crema.

prajitura-profiterol-amalia-1

prajitura-profiterol-amalia-2

Punem prajitura la rece de pe o zi pe alta de preferat peste noapte.

A doua zi scoatem marginile si taiem prajitura felii.

prajitura-profiterol-amalia-3

O decoram cu zmeura pe fiecare felie sau cu ce credeti de cuviinta, de exemplu, daca o faceti de Pasti puteti pune pe fiecare felie un ou mic de ciocolata alaturi de boabe de afine sau zmeura.

Taiem prajitura felii cu un cutit trecut prin apa.

prajitura-profiterol-3

Pofta buna!

Prajitură profiterol cu jeleu de zmeură și foi de bezea

Reteta este preluata de pe un blog sarbesc.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.