Prăjitura Ombre

Prăjitura Ombre

Mă gândeam să-i scriu o descriere fastuoasa acestei prajituri, asa cum se cere cand e vorba de o prajitura gustoasa, insa aleg sa va scriu adevarul asa cum o fac deobicei :)

Mi-am salvat doua retete noi de prajituri pe care imi doream sa le incerc de sarbator. Desi sotul mi-a spus de multe ori ca nu e bine sa incerc noutati pentru ocazii speciale si sa merg pe chestii consacrate, nu-l ascult… parca atunci cand se anunta o ocazie speciala imi vine sa fac ceva de senzatie ceva ce nu s-a mai vazut cum s-ar spune. Cateodata imi reuseste, cateodata nu, dar niciodata nu-i dau dreptate sotului :)

Asa s-a intamplat cu aceasta prajitura, trebuia sa fie o cu totul alta reteta, studiata din timp si care parea sa fie perfecta. Insa nu s-a dovedit asa, s-a dovedit a fi un fiasco total. Noroc ca am preparat crema inainte , care a iesit foarte buna (nu avea cum sa nu iasa este o crema foarte simpla) si apoi am improvizat. Culmea este ca a fost cea mai apreciata prajitura de pe platou, si chiar e o prajitura super buna! I-am dat denumirea de Ombre pentru ca este formata dintr-un bla,  de culoare inchisa apoi urmeaza un strat de piscoturi insiropate in cafea, o crema de vanilie si deasupra un strat subtire de frisca. Deci de la baza spre radacina, de la inchis spre deschis ca si culoare. :)

Era frumos sa va mint si sa va scriu fantastic de fantastic? Nu cred, pana la urma unele prajituri absolut savuroase s-au nascut din greseli sau combinatii din alte retete.

Prăjitura Ombre

Prajitura Ombre este o prajitura cremoasa, usor de preparat. Nu aveti nevoie de ingrediente foarte complicate, vorbim de un blat clasic de cacao, o crema de vanilie cu budinca, piscoturi si frisca. Ce poate fi mai simplu?

Dar haideti sa vedem reteta. Fotografii nu am facut foarte multe dar va descurcati cu siguranta in prepararea ei.

Ingrediente pentru reteta de prajitura Ombre

Cantitati pentru o tava de 25×35 cm:

Blat:

  • 5 oua potrivite
  • 5 linguri cu zahar
  • 50 g ulei
  • 1 lingurita rasa praf de copt
  • 3 linguri cu varf faina
  • 2 linguri cu varf cacao de buna calitate
  • un praf de sare

Cremă:

  • 700 ml lapte
  • 2 plicuri budinca de vanilie
  • 150 g zahar pudra
  • 200 g unt de minim 80% grasime
  • 1 lingurita esenta de vanilie

Mai aveti nevoie de:

  • 200 g piscoturi
  • 250 ml cafea neindulcita (se poate inlocui cu cacao cu lapte sau lapte)
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 2 lingurite zahar pudra
  • nuca de cocos sau ciocolata alba

Mod de preparare prajitură Ombre:

Pentru inceput preparam crema;

Punem la fiert 500 de lapte, cei 200 ml ramasi ii amestecam cu praful de budinca. Cand laptele incepe sa fiarba adaugam amestecul de budinca si amestecam rapid pana se ingroasa. Punem o folie de plastic peste el ca sa nu faca pojghita si lasam sa se raceasca.

Untul la temperatura camerei il spumam impreuna cu zaharul pudra si apoi adaugam budinca racita treptat, mixand bine pana se incorporeaza. Adaugam si esenta de vanilie si crema este gata.

Pana se raceste budinca preparam blatul;

Princalzim cuptorul la 180 de grade si in tava de copt punem o hartie de copt.

Mixam albusurile cu un praf de sare pana se intaresc apoi adaugam zaharul si mixam pana se topeste si apoi adaugam treptat galbenusurile si mixam bine dupa fiecare pana se incorporeaza. Apoi adaugam uleiul mixand usor pana se incorporeaza. Faina, cacao, praful de copt le amestecam intr-un bol si le adaugam la amestecul de oua, amestecand usor cu o spatula peste cap astfel incat compozitia sa-si pastreze volumul.

Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si lasam sa se coaca aproximativ 20 de minute. Pentru mai multa siguranta facem proba cu scobitoarea .

Scoatem blatul, lasam sa se raceasca putin apoi dezlipim hartia de copt si-l rasturnam pe un platou.

prajitura-ombre-amalia-blat-1

prajitura-ombre-amalia-blat-2

Preparam cafeaua, puteti face mai multa , va bucurati si voi de o ceasca in timp ce preparati prajitura. Adaugati esenta de rom si o lasati sa se raceasca.

Smantana pentru frisca o punem intr-un bol impreuna cu zaharul pudra si o mixam pana se intareste.

Bun, toate sunt pregatite, este momentul sa asamblam prajitura:

Punem blatul de cacao, il insiropam cu cateva linguri de cafea, apoi punem 1/3 din crema, apoi piscoturile trecute rapid prin cafea, restul de crema pe care o intindeti usor, apoi frisca (eu am trasat urme cu un piaptan de plastic alimentar) si deasupra presarati fulgi de nuca de cocos sau ciocolata alba data prin razatoare.

prajitura-ombre-amalia-1

Puneti prajitura la rece timp de minim 3 ore si apoi o taiati felii cu un cutit trecut prin apa calduta.

prajitura-ombre-amalia-2

Savurati si va bucurati !

Pofta buna!

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


2 comentarii la „Prăjitura Ombre”

Dă-i un răspuns lui Octavian Petras Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.