Prajitura Inghetata falsa

 IMG_157991

Prajitura inghetata falsa este una din retetele vechi pe care o stiu din copilarie, Mama o facea aproape in fiecare an de Craciun sau de Pasti. Blatul pufos de ciocolata si crema de vanilie cu unt merg de minune impreuna cu glazura de albusuri. Sunt convinsa ca o data ce o incercati o sa ramana reteta prefarata :) Va scriu reteta asa cum o am de la mama mea, fara alte adaugiri.

Ingrediente blat 

  • 6 oua
  • 12 linguri de zahar tos
  • 1 lingurita rasa de bicarbonat
  • 10 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 2 plicuri zahar vaniliat

Albusurile se bat spuma tare, se adauga rand pe rand zaharul si se bat pana se obtine o bezea lucioasa. Apoi se adauga galbenusurile unul cate unul, se scoate mixerul si se amesteca cu lingura de lemn „peste cap” se adauga bicarbonatul amestecat cu putina faina, faina, cacao. Amestecul obtinut se coace intr-o tava ( 25×30) tapetata cu hartie de copt, timp de 25 de minute la foc potrivit. Faceti testul cu scobitoarea pentru mai multa siguranta. Eu l-am copt in tava adanca pentru prajitura, deoarece prajitura inghetata falsa este foarte inalta, asa e reteta. Daca vreti ca prajitura sa fie mai ingusta o coaceti in tava de la aragaz.

Blat prajitura inghetata falsa

 

 

 

 

 

Se scoate blatul si se lasa sa se raceasca.

Se prepara crema din:

  • 4 galbenusuri
  • 2 linguri de faina
  • 200 ml lapte rece
  • 200 g unt
  • 100 g zahar pudra

Galbenusurile se freaca cu faina (eu am pus amidon alimentar), se adauga treptat laptele rece si se pun la fiert pe baie de abur,  amestecand mereu pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca amestecand din cand in cand. Untul cu zaharul se freaca spuma si se adauga apoi la amestecul de oua putin cate putin, amestecand mereu.

Prepararea crema prajitura inghetata falsa

Se prepara glazura pentru inghetata falsa:

  • 4 albusuri
  • 200 g zahar
  • 2 plicuri zahar vaniliat

Se bat bine pe abur pana se ingroasa si se intaresc si apoi se bat din nou pana se racesc. Rezultă o bezea tare care rezista si in zilele urmatoare :)
Blatul se acopera cu crema, apoi se pune glazura si se rade ciocolata.

Glazura inghetata falsa

Se lasa la rece cateva ore si apoi se taie.

Sectiune prajitura inghetata falsa

115 comentarii la „Prajitura Inghetata falsa”

  1. acum am terminat de facut prajitura asta. a iesit totul super pana la glazura… am avut ceva emotii…intr/adevar este cleioasa si tare…cam greu de intins peste crema. pe alocuri s/au cam intrepatruns… sunt convinsa ca nu va fi un impediment pentru termitele mele :))). totusi…chiar asa tre sa iasa de tare?? :-D

  2. buna Amalia,tocmai fac aceasta prajitura,o facea si mama cand eram mica,abia astept,blatul a iesit perfect,cu crema nu o sa am probleme,glazura sper sa-mi iasa ca nu am mai facut asa,pe aburi :)!deja am facut vreo 4 torturi din retetele tale dar preferatul(ca la toata lumea vad :)) ramane tortul egiptean care e SUPER! te anunt cum mi-a iesit prajitura,sa ai un an nou bun si plin!La multi ani!Daniela,Bacau

    1. Daniela prajitura e deosebit de buna, pe maine ma cam enerveaza toate chestiile facute pe abur dar merita :). Te pup si un An Nou fericit !

  3. INTREBARE…….Am facut prajitura si mi-a reusit inca din prima …apoi……am avut probleme cu albusul. L-am batut , a iesit fff tare si dupa cateva munute s-a lasat un lichid , aproape jumate din spuma a mai ramas. …..VA ROG SA NE SPUNETI UNDE OARE AM GRESIT????
    la gust a fost buna prajitura dar aspectul……
    deci ALBUSUL……
    multumesc ptr raspuns

      1. da , pe abur a fost batut albusul. Avea un aspect frumos cand l-am luat si l-am pus pe masa.
        Probabil ca a atins apa oala in care a fost albusul. Am inteles ca nu e indicat ca nivelul apei sa fie ridicat.
        Multumesc de raspuns. Oricum mai incerc.
        Mai am o intrebare……din ce localitate sunteti? si cum de ati devenit asa pasionata de arta culinara!??? Va adimir mult retetele si rabdarea dv.

        1. Da cred ca asta a fost problema. Sunt din Cluj-Napoca si site-ul este un hobby… imi place sa gatesc dar sa si fotografiez, pacat ca am un servici care ma impiedica sa aloc mai mult timp gatitului :).

  4. as vrea sa te intreb daca ai incercat sa faci crema cu margarina Rama? ce parere ai? vreau sa o fac maine a m si eu o reteta asemanatoare dar asta imi place mai mult…. ms:)

  5. Draga Amalia am nevoie de ajutorul tau in privinta cu glazura. albusurile se bat bine pe baie de aburi pina se intaresc, le luam de pe aburi si le batem pina se racesc? sau contunuam sa le tinem pe baia de aburi? Multumesc!

  6. Buna Amalia, oare daca as insiropa blatul, ar sta crema „lipita’ de el, mi se pare o idee cam sec, cred ca ar fi cu adevarat minunata daca ar fi blatul insiropat, mersi!!!

  7. Buna Amalia ,

    Multumim pentru retete. Am facut inghetata falsa cu mici modificari ,am inlocuit bicarbonatul cu praf de copt si mi-a iesit un blat inalt de vreo 8 cm pe care l-am taiat in 2 pe lungime si am facut 2 prajituri :)) am insiropa blatul cu ness, in crema fiarta am adaugat 150 gr de branza Philadelphia apoi cand s-a racit am amestecat-o cu untul si la glazura am folosit frisca si ciocolata rasa deasupra . Vreau sa spun ca pentru mine e cea mai delicioasa prajitura .Iar pe musafiri I-am dat pe spate !!

  8. delicioasa….si foarte usor de facut…..
    am folosit tava mare de la cuptor si nu a iesit asa inalta ca a ta dar ne-a placut maxim!
    nu am batut albusurile de la final pe baie de abur deci merge si asa…varianta mai simpla!

  9. Buna, Amalia! Am incercat si eu aceasta prajitura care pare delicioasa si mi s-a branzit crema desi am pus unt cu 80% grasime. Nu stiu unde am gresit. Din fericire, pontul Joanei a functionat perfect. Am adaugat putin lapte fierbinte si am bagat mixerul la ultima viteza. Acum e la frigider. De-abia astept s-o tai. Multumesc pentru retete si iti doresc un An Nou cu sanatate, realizari si multe bucurii!

  10. Am facut aceasta prajitura de 2 ori, niciodata nu mi-a iesit! Informatiile oferite sunt insuficiente pentru ca sa iasa aceasta prajitura unei incepatoare.

    Blatul stiam sa-l fac, nu-l poate gresi nimeni, dar crema….nu spuneti cat timp trebuie lasata pe abur, mi-a iesit tare ca piatra dupa ce s-a racit (am respectat intocmai reteta). In plus mi se pare ca sunt prea multe galbenusuri in ea, are un gust prea puternic de oua.

    Spuma, din nou, nu se specifica cat timp trebuie batuta pe aburi, am batut-o aproape 10 minute, s-a intarit, dar dupa ce am pus-o pe prajitura si am pus-o la rece curgea un sirop din ea.

    Poate imi spuneti ce am facut gresit, cu toate ca am respectat reteta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.