Prajitura Foi cu miere de albine

Reteta mea de prajitura preferata pe care o fac aproape de fiecare sarbatoare. Am refacut-o de data aceasta cu margarina Rama ( defapt asa era si reteta originala din caietul mamei ).

Ingrediente:

Pentru foi:
150 g zahar
30 g margarina Rama
1 ou
5 linguri miere
1 lingurita bicarbonat
aprox. 400g faina

Pentru crema:

  • 400 ml lapte
  • coaja si sucul de la 1/2 lamaie
  • 5 linguri gris
  • 10 linguri de zahar
  • 250g margarina Rama

magiun de prune sau alt gem acrisor

Foile:

Amestecam ingrendientele pentru foi si le fierbem 4 minute.
Cand compozitia este aproape rece se adauga faina si se face o coca omogena, care se imparte in 4 foi ce se coc pe dosul tavii unse cu ulei 10-12 minute.
Crema:

Fierbem laptele cu zaharul , adaugam treptat grisul pana obtinem un amestec gros. La sfarsit adaugam sucul si coaja rasa de lamaie . Lasam sa se raceasca . Adaugam putin cate putin din margarina si mixam bine.

Punem prima foaie, apoi ungem cu jumatate din crema, punem a doua foaie, ungem cu magiun , apoi a treia foaie si ungem cu cealalta jumatate de crema . Acoperim cu a 4-a foaie si pudram cu zahar.

Lasam sa stea la rece cateva ore si apoi o taiem cu un cutit inmuiat in apa calda.

Este delicioasa!

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


26 de comentarii la „Prajitura Foi cu miere de albine”

  1. La multi ani,Amalia …2011 sa-ti aduca numai bucurii si impliniri.
    Foarte buna prajitura,e una dintre preferatele mele,pupici.

  2. Buna Amalia acuma fac foile si am o problema:am pus doar 300 de grame de faina si deja este foarte tare aluatul abia il pot manevra.Este suficient 30 de grame de margarina…sau…oare la ce am gresit?Am respectat cantitatile.Multumesc.

      1. Da,am vazut reteta.Am si incalzit tava si nu am putut intinde foile asa de tare era compozitia.Si nu am pus decat 300 de grame de faina.Am mai facut jumatate din compozitie fara faina si am adaugat la aluat.Atunci abia l-am putut intinde si mi-au iesit doar 3 foi.Pe care nu le-am umplut inca cu nimic,eram prea obosita aseara dupa ce m-am chinuit cu aluatul muult timp:).Singur sunt ok cantitatile?Multumesc

        1. Simona sincer nu mai tin minte exact dar sa stii ca data viitoare refac prajitura si cantaresc … eventual mai uita-te pe net si vezi daca e aceeasi cantitate la celelalte retete… praji asta e destul de incercata. Te pup

  3. Draga Amalia, am facut aceasta prajitura cu ani in urma dar dupa alta reteta a fost buna nu pot spune nu, dar reteta ta este incredibil de delicioasa .Foile pur si simplu se toesc in gura,iar crema de griz in combinatia cu sucul de lamaie este un vis,sa nu uitam si gustul romului,prietenii au fost vrajiti,de acest desert. Multumesc Multumesc Amalia un pupic dulce din indepartatul oras Sydney Australia. Amelinda Kendellyn

  4. Draga Amalia,ma bucur foarte mult de retetele pe care le postezi,toate sunt super bune,am o rugaminte,chiar daca am 55 ani si multa experienta in facut prajituri,m-ar ajuta mult daca ai scrie in reteta marimea tavii de copt,iti urez sarbatori fericite,multa sanatate si la multi ani.

  5. buna amalia, am facut si eu foile s-au intins perfect s-au copt perfect iar acum sunt tari ca piatra!!! ce au? Ce le lipseste? sau asa trebuie sa fie? merci

  6. Iti multumesc tare mult pentru reteta!Este prima data dupa multe incercari cand imi ies perfect foile cu miere .Numai nu am gasit reteta buna.Ma bucur ca nu m-am dat batuta si am incercat si reteta ta.Mersi inca odata!

  7. salutari din italia. Acum in prag de sarbatoare am incercat pt a doua oara aceasta prajitura „o minunatie”(vorbele fiicei mele) si a iesit deilicioasa.
    iti multumesc pentru toate sfaturile pe care le dai.
    Paste Fericit tie si familiei tale!
    p.s. felicitari pentru minunatia de ingeras pe care o ai(adrian), sa aveti multa sanatate

  8. buna, doamnelor si domnisoarelor cofetare.
    ma bucur sa vad o colaborare placuta in arta cofetarilo.
    sant si eu cofeatr-patiser,si ma mandresc cu meseria asta deoarece e cum am spus…o arta.
    vreau sa va scriu reteta mea de foi cu miere de albine,care e usoara si foile sant super pufoase si usor de intins dupa ce se lasa cca 30 min.la frigider.
    4 foi;

    7 linguri ulei
    7 linuri lapte
    7 linguri zahar tos
    1 ou intreg
    2 linguri miere de albine
    1 lingurita bicarbonat de sodiu
    –––––––––
    Toate de mai sus, se dai in clocot bine pe foc pana ce compozitia de vine de culoare maroniu inchis,pt. a avea un gust caramel.
    se lasa sa se raceasa dupa care se adauga cca o,450-o,500 gr.faina( eu prefer baneasa ooo)
    se amesteca usor pana se incorporeaza faina…dar sa stiti ca compozitia e putin molcuta nu se desprinde de tot de pe maini,dar va ajutati cu putina faina si se rezova.
    daca completati cu mai mlta faina decat e necesar…foile nu vor mai fi la fel de pufoase.
    imparti-ti comp. in 4 parti egale …dati-i o forma patrata fiecarei foi pt. a va fi de ajutor cand le veti intinde.
    lasati-le pe o tava a frigider cca 30 min.apoi dati pe planseta de lucru cu faina mereu cand veti intinde…si coaceti la foc potrivit pana ce foaia devine maroniu inchis, si nu se lipeste de degete la atingere.–––––––-

    CREMA;
    0,400ml lapte
    0,250 gr zahar tos se pun la foc
    cand fierbe se adauga, 0,35-40 gr gris( va fi un gris mai subtire,dar cand se raceste ,va fi mai gros,…perfect)
    dupa racirea grisului si pregateste 0,300 gr unt spumat, in care se adauga treptat cate o ling.de gris….pana la gata.
    ca aroma e prferat vanilie dupa placerea fiecaruia,putina lamaie rasa s-au zeama de lamaie.
    pasul umplerii il face-ti ca la oricare alta reteta de foi cu miere,….la mijloc fiind dulceata.
    eu nu pu la mijloc dulceata,…doar ung pe fiecae foaie un strat foarte subtire cu gem de macese,….e super bun.
    la fel se procedeaza si la laboratorul unde am lucrat .(LA TURDA-CLUJ)COFETARIA DANA
    puteti vedea imagini pe net si printre multe alte prajit.veti observa si foi cu miere numita albinita la cof.dana din turda.
    este un laborator performant cu o livrare de prajituri…torturi si are si restaurant.
    succes in arta culinara si sa va iasa buna prajitura.
    adresa mea de mess este pt. colaborare, (claudia_relu1972)
    astept schimb de idei.

  9. ma bucur, Amalia ca ai vazut deja reteta mea .
    Tare as vrea sa colaboram si pe mess.am lasat mai sus adresa mea.daca nu te superi,…as intreba daca esti o cofetra ,in campul mucii? pt alte colaborari…
    te pup, si astept sa vb pe mess.papa
    scuze de geseli in scris reteta de mai sus.se mai tasteaza si gresit,fara oie..dar cred ca s-a inteles.

Dă-i un răspuns lui Amalia Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.