Prajitura Felii de ciocolata

 

O prajitura foarte buna cu un gust pronuntat de caramel.

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 6 oua
  • 7 linguri de apa
  • 13 linguri de zahar tos
  • 6 linguri faina
  • 100g nuca macinata
  • 100g ciocolata rasa fin
  • 1plic praf de copt (10g)

Pentru crema:

  • 5 galbenusuri
  • 4 linguri lapte
  • 120g zahar
  • 1lingura cu varf de faina
  • 250g unt ( 80-82% grasime)

Pentru glazura:

  • 5 albusuri
  • 9linguri de zahar
  • 100g nuca prajita (eu nu am pus)
  • inca 5 linguri de zahar pentru caramel

Incepem cu blatul; albusurile le batem spuma tare apoi adaugam treptat zaharul si apa rece.

Dupa ce am mixat albusurile cu zahar si apa pana cand s-a topit zaharul adaugam treptat galbenusurile si mixam bine dupa fiecare.

Faina o amestecam cu nuca, ciocolata si praful de copt.

Adaugam treptat cate o lingura din amestecul de faina, nuca si ciocolata  amestecand usor peste cap. Compozitia trebuie sa-si pastreze volumul pentru a ramane pufoasa.

Coacem in tava tapetata cu hartie de copt, la 170g C timp de 20 minute.

Pentru mai multa siguranta faceti proba cu scobitoarea.

Scoatem blatul si lasam sa se raceasca.

Si sa nu va mire daca  cateodata uit sa mai pun vreun ingredient, deobicei asa gatesc  :)

 

Pentru crema frecam bine galbenusurile cu zahar, adaugam faina si laptele si apoi punem compozitia pe foc mic amestecand mereu pana se ingroasa.

Luam de pe foc si lasam sa se raceasca.

Untul il mixam putin si apoi adaugam treptat crema de oua racita.

Pentru glazura batem bine albusurile adaugand treptat zaharul pana obtinem o bezea lucioasa.

Separat caramelizam cele 5 linguri de zahar si le adaugam asa fierbinti in amestecul de albusuri mixand mereu.

Adaugam si nuca prajita … nu stiu daca macinata sau taiata felii. Eu nu am pus pentru ca nu am avut nuci sparte si curatate :).

Taiem prajitura cu un cutit bine ascutit inmuiat in apa.

Observatii:

Eu am copt prajitura in tava de dimensiuni 25×35 dar a iesit destul de inalta. Cred ca se poate coace intr-o tava mai mare.

Fotografiile sunt facute a 2-a zi tocmai pentru ca am vrut sa vad cum s-a comportat glazura.

19 comentarii la „Prajitura Felii de ciocolata”

  1. Buna Amalia mersi pentru retetele facute acum recent chiar vroiam sa fac ceva nou de craciun.Blatul nu se taie se pune peste el crema si apoi glazura?….pot sa folosesc unt si cu mai putina grasine?te pup e un dulce baiatul tau

    1. De se pune crema peste blat si apoi glazura…cat despre unt sigur ca poti folosi cu mai putina grasime doar sa nu contina apa pentru ca o sa ai o surpriza neplacuta cu crema :).

  2. Dragă Amalia, ce cremă de prăjituri poți sa îmi recomanzi care sa nu conțină ouă crude? Știu că e o întrebare mai puțin obișnuită dar sunt însărcinată și doctorul mi-a spus să nu le mănânc… Îți mulțumesc !

    1. Pai crema de la prajitura asta nu contine oua crude…eventual cea de la prajitura cu miere … sau de la tortul pian… sau prajitura cu crema nutella

      1. pai glazura nu se face cu albus crud?daca esti insarcinata nu poti manca oua(albus,galbenus)crude.sau am inteles si eu gresit,glazura nu se baga la cuptor,nu?bezeaua ramane cruda.

  3. Buna Amalia,

    Intrebare de la cineva cu mai putina experienta. :D Spune-mi te rog, zaharul caramelizat care se pune in glazura, este doar zahar si atat? Cand devine lichid se toarna pur si simplu in glazura?
    Multam fain.

    1. Da, se pune zaharul intr-o craticioara la foc mic … cand isi schimba culoarea si se face ca si caramelul, sa nu-l lasi sa se faca maro pentru ca e deja ars , il iei de pe foc si il torni asa fierbinte in spuma. Cu o mana mixezi si cu cealalta torni caramelul. Astept sa-mi scrii cum ti-a iesit!

  4. Mersi Amalia sotu are ceva probleme si de aceea nu vreau sa iau unt cu 82% grasime,e inebunit dupa dulciuri mai ales dupa prajituri torturi ii place enorm tortul diplomat tigrat,iti urez sarbatori fericite si mersi ptr retetele tale f bune

  5. Te rog sa- mi spui aceasta glazura se intareste sau ramane putin mai moale? Multumesc si felicitari pentru ceea ce faci pentru noi.Albusurile se bat pe aburi?

  6. Te rog sa-mi spui albusurile se bat pe aburi? Glazura se intareste sau ramane mai moale?Multumesc pentru ceea ce faci pentru noi!!

  7. Pingback: Prajitura Alba-Neagra – gust de caramel – România de astăzi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.