Prajitura felie de lapte

Si zicem asa: moale, pufoasa – punctele forte. Apoi ca este mai putin dulce si usor de facut. Si daca va mai spun ca este ieftina cred ca v-am convins sa o incercati :).

Nu am mancat niciodata varianta din comert asa ca nu stiu daca este o imitatie buna, dar sincer nici nu-mi doresc. Aceasta reteta mi-a atras atentia pentru ca se face cu mult lapte si putine ingrediente dintre care doua preferatele mele; laptele si frisca.

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 2 oua
  • 200g zahar
  • 200ml lapte
  • 300g faina
  • 2 linguri cacao
  • 1 plic praf copt (10g)

Pentru crema:

  • 500ml lapte
  • 500ml smantana pentru frisca
  • 4 linguri zahar
  • 3 pliculete zahar vaniliat
  • 20g gelatina
Pentru glazura (optional):
  • 100g ciocolata
  • 3 linguri ulei
Pentru insiropat:
  • 4-5 linguri lapte

1.Amestecam faina cu cacao si praful de copt.  Mixam bine ouale cu zaharul. Adaugam laptele si amestecul de faina ( alternativ ) mixand la viteza mica.

2. Coacem blatul in tava mare de la aragaz la temp de 170g C aprox 20 min. In reteta se coceau 2 foi de dimensiunea 20x37cm insa eu am preferat varianta mai rapida cu un singur blat intr-o tava mai mare.

Lasam foaia sa se raceasca apoi o taiem in doua.

3 Intre timp preparam crema; amestecam 450ml lapte cu zaharul si zaharul vaniliat si le punem la foc mic. Gelatina o hidratam in 50ml lapte rece. Cand laptele este fierbinte stingem focul si adaugam gelatina hidratata. Amestecam bine sa se omogenizeze si apoi lasam sa se raceasca.

Smantana o mixam bine pana devine frisca.

Adaugam laptele racit bine ( puteti sa-l puneti la frigider dupa ce se raceste ca sa se intareasca putin, trebuie sa fie ca si o budinca, dar atentie sa nu uitati de el) peste frisca si amestecam usor pana se omogenizeaza.

4. Insiropam o foaie cu 3-4 linguri de lapte, punem crema apoi cealalta foaie. Eu am folosit un cadru dreptunghiular pentru prajitura, daca nu aveti atunci o asamblati intr-o tava mai inalta.

5. Turnam glazura de ciocolata. ( topim ciocolata impreuna cu 3 linguri de ulei ).

Lasam la rece 5-6 ore de preferat peste noapte.

Taiem cu un cutit inmuiat in apa calda.

Reteta este preluata de pe www.coolinarika.com cu multumiri.

Si micul degustator :)

Observatii:

Eu am folosit pentru frisca smantana naturala cu 32% grasime.

Daca folositi smantana vegetala va fi mai multa crema dar cu siguranta nu acelasi gust.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


8 comentarii la „Prajitura felie de lapte”

  1. Nu inteleg termenul :(Gelatina o hidratam in 50ml lapte rece) :D am o preoblema cu gelatina nu o suport ca mi se strica…pot sa nu pon?merciii :P

  2. Am facut-o doar ca laptele cu gelatina de la frigider sa ingrosat asa mai mult decat o budinca si cand am amestecat s-au facut bulgari de crema…din ce cauza?multumesc

  3. Pingback: “Tigancusa cu glazura” – Una dintre cele mai fine prajituri care exista – România de astăzi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.