O prăjitură excelenta ce a avut mare succes la noi, moale , pufoasa cu o crema aromata, de sărbătoare!
Prajitura cu miere si mac este o prajitura de serbatoare ce trebuie sa o incerecai. Se compune dintr-un blat pufos cu mac, doua foi cu miere si o crema aromata de vanilie. Este genul de prajitura care place tuturor, se face foarte usor si e imposibil sa dati gres cu ea.
Foile cu miere se prepara foarte rapid in aceasta varianta, dar daca va super grabiti puteti sa le inlocuiti cu doua foi de napolitana dar va spun de pe acum, gustul nu va fi la fel.
Prăjitură felie de mac
Ingrediente pentru o tava 25x35cm :
Pentru foile cu miere:
- 300g faina alba de grau 000
- 50g unt
- 100g zahar
- 1 lingura miere
- 1 ou
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- aprox. 2 linguri lapte
Pentru blatul de mac:
- 4 oua
- 4 linguri de apa
- 200g zahar
- 170g faina alba de grau
- 100g mac nemacinat
- 5g praf de copt
Pentru crema:
- 750ml lapte
- 5 linguri cu faina sau 75g amidon alimentar
- 250g unt cu grasime de minim 80%
- 200g zahar pudra
- 2 plicuri zahar vaniliat
- sucul si coaja rasa de la o lamaie mica
Pentru glazura:
- 150g ciocolata
- 3 linguri ulei
Pentru pus deasupra:
- 50g nuca tocata
Mod de preparare foi cu miere:
Pentru foile de miere puneti intr-o craticioara mierea, oul, zaharul, bicarbonatul si untul si amestecati la foc mic . Nu va speriati, amestecul o sa creasca in volum ca o spuma. Fierbeti la foc mic cam 3 minute, (pana se topeste zaharul)
Apoi lasati amestecul putin sa se raceasca cat sa puteti baga un deget fara sa va ardeti si adaugati faina . Framantati usor un aluat omogen, daca e cazul adaugati putin lapte.
Impartiti aluatul in doua si intindeti doua foi pe care le coaceti la 180 de grade Celsius timp de 10 minute.
Mod de preparare blat cu mac:
Pentru blatul cu mac, mixati galbenusurile cuzaharul adaugand treptat apa rece, pana se topeste zaharul si amestecul creste in volum.
Amestecati faina cu praful de copt si macul.
Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare.
Adaugati la galbenusuri faina amestecata cu mac si praful de copt si la sfarsit albusurile batute spuma.
Coaceti blatul la 180 de grade Celsius timp de 15 minute. Pentru mai multa siguranta faceti proba cu scobitoarea. In functie de cuptor blatul se poate coace in 15-20 de minute.
Blaturile le lăsăm sa se odihnească
Mod de preparare cremă:
Puneti la fiert 500ml lapte.
250ml lapte ii amestecati cu faina si zaharul si le adaugati peste laptele fierbinte, amestecati mereu pana se ingroasa ca o budinca. Nu va faceti probleme nu se taie crema pentru ca nu are oua.
Puneti o folie de plastic peste crema si lasati sa se raceasca.
Cand este rece adaugati untul la temperatura camerei , putin cate putin, mixand bine dupa fiecare bucata. Nu adaugati tot untul dintr-o data , riscati sa se taie crema. Apoi adaugati coaja rasa de lamaie si sucul.
Crema este gata!
Asamblati prajitura:
Foaie de miere, jumatate de crema, blat de mac, cealalta jumatate de crema, foaie de miere.
Bagati prajitura la rece si preparati glazura.
Topiti ciocolata impreuna cu uleiul si le turnati peste prajitura.
Presarati cu nuca tocata!
Lasati prajitura la rece cateva ore, de preferat de pe o zi pe alta apoi o taiati cu un cutit bine ascutit.
Este foarte, foarte buna!
Reteta este preluata de pe un blog maghiar.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.

Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
aoleu ce pofta mi s-a facut
Ce bine arata aceasta prajitura si dupa cum am citit nu este foarte greu de facut. Iti trebuie doar timpul care este foarte scump in ultima perioada.
Am pregatit aceasta prajitura pentru Paste.Foarte buna.Sarbatori binecuvantate!
Ce dimensiuni are tava?
20x30cm