O prăjitură care prin simplitatea ei m-a cucerit imediat, am vrut sa-i pun din start denumirea de dobos fals pentru ca seamana foarte mult cu prajitura dobos, atat la aspect cat si la gust. Si eu iubesc dobosul la nebunie, chiar daca nu am reteta ( inca) pe blog :)
Este foarte gustoasa, fara coacere si se prepara imediat, cu doar cateva ingrediente. Stiu ca suna a cliseu propozitia de mai inainte, dar ce sa fac, majoritatea retetelor pe care le prepar se incadreaza in aceasta categorie.
Crema este atat de buna incat recomand sa o folositi la torturi!
Inainte de a scrie reteta, as vrea sa va scriu cateva recomandari in ceea ce privesc ingredientele si modul de asamblare.
Biscuitii folositi sunt petitte beure, sunt cei mai potriviti, o varianta ar fi sa folositi cei cu cacao daca doriti sa faceti prajitura in varianta inchisa la culoare
Smantana pentru frisca este vegetala, sincer mi-a fost frica ca crema se va taia daca folosesc din cea naturala, va recomand si voua sa faceti la fel ca si mine ( desi la majoritatea prajiturilor folosesc smantana naturala pentru frisca, doar la decoratii o prefer pe cea vegetala)
Ciocolata este important sa fie de calitate pentru ca gustul ei predomina, eu am ales o ciocolata cu 52% cacao si a fost foarte potrivita.
Biscuitii se insiropeaza in cafea cu lapte dar pentru ca am facut prajitura si pentru copii am folosit doar lapte.
La asamblare, puteti sa o asamblati direct pe platou, crema este ferma si nu curge. Eu am folosit o tava de 25×35 dar dimensiunea prajiturii a fost 25*20, practic cu un rand de biscuiti mai putin. Prajitura a iesit mai inalta asa ca recomand sa o faceti de dimensiunea de 25×35 si sa aiba 4 randuri de biscuiti.
Cam atat, va scriu reteta.
Prăjitură fără coacere cu cremă de ciocolată (doboș fals)
Ingrediente pentru dimensiunile 25×30 ( rog cititi ce-am scris mai sus):
- 450g biscuiti petitte beure
- 250g mascarpone
- 500ml smantana pentru frisca
- 200g ciocolata cu 52% cacao
- lapte sau cafea pentru insiropat
Pentru inceput preparam crema:
Punem intr-un bol 100ml smantana pentru frisca si ciocolata rupta bucatele si il bagam la microunde pe programul de dezghetat pentru 3-4 minute pana se topeste ciocolata. Puteti sa puneti amestecul intr-o craticioara la foc mic si sa amestecati mereu pana se topeste ciocolata. Dati cratita deoparte si lasati sa se raceasca.
Intr-un bol puneti restul de smantana pentru frisca si mascarponele. Daca folositi smantana neindulcita pentru frișcă adaugati 2 linguri zahar pudra. Mixati pana ce obtineti o crema pufoasa.
Bun, luati din crema 2 linguri si le puneti peste amestecul de ciocolata. Amestecati usor cu un tel pana se incorporeaza si apoi rasturnati tot amestecul in bolul cu amestecul de mascarpone si frisca si amestecati cu o spatula pana se omogenizeaza. Obtineti o crema catifelata, fina si foarte buna :)
Pentru asamblat pregatim intr-un bol cafea cu lapte sau asa cum am scris doar lapte daca aveti copilasi.
Trecem fiecare biscuit prin lapte rapid si il asezam in tava. Retineti, primul strat de biscuiti trebuie trecut prin lapte doar partea de deasupra, daca treceti tot biscuitele o sa se lipeasca putin de tava cand taiati prajitura. Deci doar partea care se aseaza pe tava.
Puneti un strat de crema, intindeti usor, o sa vedeti ca merge foarte repede.
Apoi la fel, treceti rapid biscuitii prin lapte, de data asta pe ambele parti si la fel un strat de crema. Asa cum am scris mai sus in functie de dimensiune puneti 4 sau 5 straturi de biscuiti.
Ultimul strat este de crema.
Foarte important este ca sa puneti o folie de aluminiu deasupra si sa lasati prajitura la frigider peste noapte sau macar 4 ore sa se inmoaie atat cat trebuie.
Apoi taiati felii prajitura cu un cutit trecut prin apa si asezati feliile pe un platou.
Puteti rade deasupra ciocolata sau sa folositi fulgi de cocos, depinde ce va place. Sau daca nu va este prea greu, sa topiti zahar, il puneti pe un fund de lemn uns cu grasime, lasati sa se raceasca si apoi il zdrobiti si-l presarati deasupra. In aceasta varianta se va asemana din ce in ce mai mult cu un dobos.
Pofta buna!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]