Prajitura Fantezie


O prajitura care-mi placea in mod deosebit cand eram mica. Este foarte simpla, ca dealtfel toate dulciurile copilariei mele si are o poveste draguta. Cand aveam cativa anisori vecina noastra ne-a invitat pana la ea si ne-a servit cu aceasta prajitura. Am luat o bucata, am mai luat inca una si ea imi tot spunea ” mai ia Amalia inca una” si nu am refuzat… pana cand am mancat toate prajiturile de pe platou. De atunci de fiecare data cand o face, mama imi aminteste de „patania” mea.
Ingrediente:
  • 5 oua
  • 200 g zahar +100 g
  • 200 g faina
  • 10 linguri apa
  • 10 linguri ulei
  • 1 plic praf de copt
  • 2 plicuri zahar vaniliat
  • coaja de lamaie
  • gem acrisor ( de preferinta de prune)
  • 150 g nuca macinata
Se freaca galbenusurile cu zahar, adaugand putin cate putin apa pana obtinem o crema ca si o alifie. Apoi adaugam uleiul si mixam usor pana se incorporeaza. Praful de copt se adauga impreuna cu faina treptat.
Coacem blatul la foc potrivit timp de 30-40 minute ( pentru mai multa siguranta facem testul cu scobitoarea). Cand este copt il lasam sa se raceasca putin apoi il ungem cu dulceata, punem si nuca macinata apoi albusurile batute spuma cu 100 g zahar. Bagam la cuptor la foc tare pana se rumeneste putin bezeaua de deasupra
Lasam prajitura sa se raceasca si o taiem cu un cutit inmuiat in apa.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


18 comentarii la „Prajitura Fantezie”

  1. Buna! Imi place foarte mult blogul tau, felicitari!Te-am adaugat mai demult in lista mea de bloguri, dar am omis sa te si urmaresc. Iti multumesc pt retetele excelente pe care ni le impartasesti!DOAMNE AJUTA!

  2. buna, mi-a placut reteta asta siintentionez sa o fac vineri, can am sa am cam 20 de invitati; sper s anu ma fac de ras:))). voiam sa intreb daca sant probleme cu schimbatul gustului/aspectului daca as face-o cu o seara inainte. multumesc

  3. Lizi nu-i nicio problema, din contra se taie mult mai bine, iar dulceata mai absoarbe din miezul de nuca. Atat doar sa o pastrezi la rece :).
    PS Tare dragut site-ul tau !

  4. amalia am avut un succes nebun cu prajitura ta atunci, si nu e putin avand in vedere ca si aici sant retete excelente!!! multumesc pt reteta si pt aprecierea vis a vis de site :)

  5. Buna Amalia.Am facut prajiturica ta,dar nu mi-a prea iesit…In primul rand..cele 2 pliculetze de zahar vanilat si coaja de lamaie cind le pun si unde?
    Apoi blatul mi-a iesit dezastru,nu a crescut si era asa de lipicios de s-a lipit de folia aia si nu mai puteam sa-l intind…
    Nu stiu ce am gresit…Spune-mi tu ,te rog!!!!

  6. Buna , imi pare rau pentru nereusita… zaharul vaniliat la inceput impreuna cu zaharul tos, lamaia la sfarsit… Daca nu a crescut probabil a fost o problema cu praful de copt sau poate faina … sper sa-ti reuseasca data viitoare.

  7. Draga Amalia,
    Imi plac foarte mult prajiturile cu nuca,dar reteta ta ,nu mi-a iesit .Hai sa vedem de ce ?
    In primul rand ,am pus-o in tava mare de la aragaz,(tu nu ai specificat dimensiunea tavii pentru ingredientele pe care le-ai folosit)Nici nu a crescut pentru ca a fost o cantitate mica in tava mare.
    Bezeaua iese lipicioasa albusuri + zahar.daca nu specifici exact ,ca zaharul se adauga dupa ce ai batut prima data albusurile cu un varf de sare si dupa ce sunt deja cat de cat batute ,se adauga zaharul.
    Incearca sa faci modificarile ,sa nu mai greseasca si alte doamne .Prajitura se poate sa fie buna,eu nu am reusit sa imi dau seama.,neiesindu-mi intr-o forma comerciala,incat sa ma tenteze sa o gust.Poate imi fac curaj si mai incerc o data.Succes si tie pe viitor
    Liliana

    1. Liliana iti multumesc pentru comentariu. De multe ori ma grabesc cand postez o reteta si poate nu explic intru totul procedeul. Am presupus ca se stie ca albusurile se bat spuma bine si apoi se adauga zaharul… tot mi-am propus sa rescriu unele retete dar din pacate nu prea am timp. Oricum comentariul tau mi-a fost de ajutor.

  8. Sunt incantata de retetele pe care le postezi….nu am experienta inca sa gatesc ” ca o gospdina desavarsita” dar urmaresc blogul tau si incep sa am satisfactii…reteta ta de baza a tortului e perfecta…. nu am dat gres , am preparat o multime de retete si sunt delicioase…felicitari amalia si astept sa ma incanti cu fiecare reteta.

    1. Emilia experienta se capata in timp, important e sa-ti placa ceea ce faci :), ma bucur ca retetele sunt pe gustul tau sper sa incerci cat mai multe.

Dă-i un răspuns lui lizilgx Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.