Pentru că vesnic am o multime de albusuri nefolosite si am vrut sa fac altceva decat chec sau foi de bezea, am incropit aceasta prajitura delciioasa si zice eu cu aspect minunat cu foi din albusuri, crema de lapte si Oreo. La Oreo puteți renunța daca doriti sau puteti sa-l inlocuiti cu biscuiti simpli fara crema.
Prajitura contine doua foi care se fac rapid, o crema fiarta de lapte cu aroma de vanilie si glazura de ciocolata. Reteta este destul de usoara, am incercat sa nu pun mult zahar deoarece biscuitii Oreo sunt suficient de dulci asa ca a rezultat o prajitura moale, cremoasa, gustoasa.
Foile sunt dupa reteta de la craiasa zapezii doar ca am adaugat o lingura de cacao, puteti sa le lasati simple daca doriti dar eu zic ca aceasta culoare e una potrivita. Nu incercati sa faceti un blat pe care sa-l taiati in doua, mie mi-e usor cu foile pentru ca fac una mare in tava de la aragaz pe care o tai in doua. Dimensiunea este de 20×35 sau daca aveti tava mai mare ca si in cazul meu 40×35, coaceti o foaie mare si apoi o taiati in doua.
Prăjitură din albușuri cu Oreo și cremă de lapte
Ingrediente dimensiuni 25×30 cm:
Pentru foi:
- 9 albusuri
- 9 linguri de zahar
- 5 linguri de ulei
- 4 linguri de faina
- 1 lingura de cacao
- 1/2 plic praf de copt ( 2,5g)
Pentru cremă:
- 670 ml lapte
- 70 g amidon de porumb
- 2,5 linguri de zahăr
- 1/2 lingurita esenta de vanilie
- 250g unt cu minim 80% grasime
Pentru glazura:
- 90g ciocolata
- 2 linguri ulei
- fulgi de cocos
Mai avem nevoie de:
- lapte pentru insiropat foile si biscuitii
- 150g biscuiti Oreo
Pentru început preparam foile
Preincalzim cuptorul la 175 grade Celsius.
Batem albusurile spuma cu putina sare apoi adaugam zaharul si mixam pana ce acesta se topeste. Apoi adaugam uleiul si faina amestecata cu cacao si praful de copt. Amestecam cu o spatula peste cap astfel incat compozitia sa-si pastreze volumul.
Impartim compozitia in doua si coacem foile in tava in care am pus hartie de copt timp de 15 minute.
Puteti face asa cum am scris eu o foaie mai mare pe care sa o taiati in doua.
Scoateti foile si calde le insiropam cu 2-3 linguri lapte.
Preparam crema:
jumatate din cantitatea de lapte o incalzim.
Cealalta jumatate o amestecam cu zaharul si amidonul. Adaugam laptele cald si amestecam bine, apoi punem oala pe foc si amestecam pana se ingroasa ca si o budinca. Acoperim crema cu o folie de plastic sa nu faca pojghita si o lasam sa se raceasca. Cand este rece adaugam untul la temperatura camerei taiat bucatele si mixam usor dupa fiecare bucata pana se incorporeaza bine. La sfarsit adaugam si esenta si amestecam usor.
Acum asamblam prajitura, punem prima foaie, apoi crema mai mult decat jumatate, biscuitii ii trecem prin lapte si asezam biscuitii unul langa altul dar nu foarte apropiati ( vezi foto) si apoi crema ramasa. Punem cea de a adoua foaie, apasam usor si dam prajitura la rece pana preparam glazura.
Eu o prepar foarte simplu la microunde, pun intr-un bol ciocolata cu uleiul si le las 2-3 minute pe programul de dezghetare. Sau puteti sa le topiti pe baie de abur.
Intindeti glazura peste prajitura si daca doriti presarati fulgi de cocos. Eu pun fulgi de cocos nu neaparat pentru aspect cat pentru faptul ca nu-mi place sa se lipeasca glazura de degete.
Punem prajitura la rece 2-3 ore si apoi o taiem cu un cutit trecut prin apa.
Pofta buna!
Sper sa incercati si voi reteta!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Multumim pentru retetele speciale.Craciun fericit si linistit,cu multa sanatate!
Multumesc, asemeni va doresc !