Prajitura Deliciu

Anul asta mi-am propus sa fac de Craciun 2 prajituri. ” Tavalita ” si cosulete cu nuca. Si asta doar pentru ca mi-am cumparat cuptor nou si ardeam de nerabdare sa-l folosesc …bineinteles ca pana la urma am facut alte dulciuri: prajitura de mai jos, Foile cu miere de albine… si cateva fursecuri.

Prajitura am numit-o Deliciu pentru ca asa si este :) si am obtinut-o prin combinatia de 2 prajituri . Pentru ca nu prea am timp pun doar cateva  poze si dupa sarbatori le postez si pe celelalte.

Ingrediente:

Blat1:

  • 6 oua
  • 6 linguri de faina
  • 6 linguri de zahar
  • 2 linguri apa
  • 1 varf de cutit de praf de copt

Blat 2:

  • 6 albusuri
  • 6 linguri de zahar
  • 1 1/2 lingura faina
  • 120g nuca prajita si macinata

Crema:

  • 400ml lapte
  • 6 galbenusuri
  • 6 linguri de zahar
  • 2 linguri amidon
  • 250g unt 82% grasime
  • 1 esenta de vanilie

Decor:

ciocolata rasa

sau caramel din 150g zahar ars in care puneti 150g nuci prajite si tocate bucati mai mari

Pentru blat 1: bateti albusurile spuma tare cu un pic de sare, apoi adaugati treptat zaharul alternand cu apa. Mixati bine pana se topeste zaharul si adaugati apoi pe rand galbenusurile amstecand bine dupa fiecare. Scoateti mixerul din functiune si adaugati treptat faina ametsecata cu praful de copt amestecand usor, peste cap pentru ca aluatul sa-si pastreze volumul.

Coaceti la 160g C timp de 20-25 min, intr-o forma dreptunghiulara 25x29cm tapetata cu hartie de copt.

Scoateti pe un platou si lasati sa se raceasca.

Blatul 2: este cel de la tortul egiptean.

Mixati albusurile bine, adaugati zaharul si mixati pana acesta se topeste. Amestecati faina cu nuca macinata si o adaugati lingura cu lingura la albusuri amestecand cu o lingura de lemn.

Coaceti la foc mic 150g C timp de 35-40 minute in tava tapetata cu foaie de copt, apoi desprindeti usor blatul si-l asezati pe un platou.

Crema este tot cea de la tortul egiptean; Amestecati galbenusurile cu zaharul, amidonul si adaugati treptat laptele rece. Puneti compozitia la foc mic si ametsecati mereu pana se ingroasa ca o budinca.

Lasati sa se raceasca si separat frecati putin untul sa se „dezmorteasca”. Adaugati putin cate putin din crema racita si mixati bine. La sfarsit adaugati esenta de vanilie.

Asamblam prajitura; blat1 + jumatate din crema + blat 2 + jumatate din crema .

Deasupra punem ciocolata rasa daca ne grabim. Daca nu ( recomand ) topim zaharul in care adaugam nuca prajita si taiata bucati mai mari. Rasturnam caramelul fierbinte pe un platou umezit cu apa, lasam sa se raceasca si apoi il punem intr-o punga si il zdrobim cu sucitorul.

Lasam prajitura la ree 3-4 ore apoi o taiem cu un cutit inmuiat in apa calda.

Si ca sa ma credeti :)

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


45 de comentarii la „Prajitura Deliciu”

  1. Foarte buna! Am facut-o ieri si a fost intr-adevar un deliciu! Multumesc de reteta. :)
    P.S. Amalia, ai uitat sa scrii cantitatea de zahar la ingredientele de la crema. Eu am pus 6 linguri, (m-am uitat la reteta de la tortul egiptean) si a fost ok. ;)

  2. Buna!am facut-o de Revelion dar nu m-a impresionat…
    este prea mult blat si prea putina crema!
    am folosit o tava mai mica decat cea clasica de aragaz pt ca mi s-a parut compozitie
    prea putina pt o tava asa mare! si bine am facut! zaharul din crema …6 linguri ca si la egipten este prea putin ar trebui cam 10 linguri dupa gustul meu!
    in concluzie este o prajitura buna…si atat!

    1. Ok Alina, ma bucur ca ai incercat reteta … mie mi s-a parut suficienta crema avand in vedere ca este cu unt … oricum multumesc pentru impresie :)

  3. Amalia, aceste cantitati pt ce tava este valabila, …cu ce diametru? Tava clasica de aragaz, este prea mare? Multumesc tare mult!

  4. scuze ca deranjez si totodata insisit :) dar as dori sa fac prajitura si nustiu cam ce dimensiuni ar trebui sa aiba tava ca sa iasa perfect. multumesc!

    1. Nu stiu daca ma crezi dar Adrian ieri a rupt ruleta cu care masuram una alta si liniar nu stiu pe unde gasesc … cu aproximatie iti scriu 37×27.

  5. buna Amalia, de vreo 2 ani sau mai mult te spionez din umbra :)) m-am uitat peste toate retetele tale si am facut ft multe din ele, toate au fost ft bune, dar nici macar odata nu ti-am zis un multumesc. Asadar, MULTMUMESC! am facut si prajitura asta week end ul trecut, am pus nuci caramelizate deasupra, nu cioco – divina! tre sa incerc si tortul egiptean mussaiii!! oare merge sa l imbrac in fondant? mersi mult t pup. Ioana.

    1. Ioana urmaritoarea din umbra ( aragazului ) :), multumesc mult pentru aprecieri… tortul egiptean sa nu-l imbraci in fondant !

    2. tortul egiptean merge imbracat cu fondant daca peste ultimul blat pui foarte putina crema, doar cat sa adere fondantul! Spun asta din experienta.

  6. am facut prajitura de Pasti si am avut f mare succes,este fff buna.saptamana viitoare este ziua sotului meu si o sa fac tortul egiptean.multumesc pt retetele tale

  7. Multumesc Amalia,ptr,minunatele retete publicate,ai o adevàratà pasiune ptr,gàtit,am incercat càteva din retetele tale,si chiar sànt super,ultima era brocoli cu ciuperci la cuptor,de pràjituri…tàvàlita,a avut un succes incedibil,si multe altele,multe binecuvàntàri si pace in suflet iti doresc,

  8. tortul egiptean merge imbracat cu fondant daca peste ultimul blat pui foarte putina crema, doar cat sa adere fondantul! Spun asta din experienta.

  9. Făceam și eu prăjitura asta acum 10 ani. O știam de Snickers, acum e Deliciu. Oricum s-ar numi, e delicioasa. Eu împărțeam în 2 crema și în jumătate puneam cacao. Acum o sa încerc varianta ta. Ce dimensiuni ai folosit pentru tava?

  10. Buna Amalia, as vrea sa incerc aceasta prajitura. Este vreo problema daca untul nu este de 82% si este putin mai slab, de 60%?

  11. Pingback: Prajitura Deliciu – Reteta pentru platoul cu prajituri – România de astăzi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.