O prajitura de vis pentru toti cei iubiti nuca si foile cu miere de albine. Si nu numai, prajitura aceasta este atat de buna ca ti se topeste in gura! Reteta am salvat-o demult de la doamna Maria Ardelean, o adevarata maestra in deserturi si am tot sperat sa o incerc , insa pentru ca am avut impresia ca facutul foilor ia prea mult timp am tot amanat. Sa stiti ca nu e asa cum m-am gandit, foile se lucreaza extraordinar de usor, aluatul este elastic moale, mai mare dragul sa lucrezi cu el. In plus de foile clasice cu miere contine si nuca ceea ce da un gust excelent foilor.
Prajitura cu miere și cremă cu frișca și nuci este compusa din foi fragede cu nuca si miere si o crema din frisca si nuca absolut delicioasa!
Nu am indicatii pentru reteta, se prepara simplu trebuie doar sa respectati cantitatile si ingredientele. Singura observatie pe care o fac este ca am folosit frisca din smantana vegetala si a iesit multa crema, daca folositi smantana naturala atunci va fi perfect.
Din cantitatile de mai jos ies multe portii, o foaie are dimensiunea de 30x40cm, asadar pregatiti-va de multe multe felii de prajitura delicioasa :)
Prajitura cu miere
Ingrediente:
Pentru foi:
- 500g faina
- 100g nuca macinata
- 5g bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita praf de copt
- 100g miere
- 2 oua
- 200g zahar
- 50ml lapte
- 25ml rom
- 125g unt
- 1 plic zahar vaniliat
- 1 lingura suc de lamaie
Pentru crema:
- 800g frisca
- 300g nuca macinata
- 3 plicuri zahar vaniliat
- 15g gelatina
- 4 linguri zahar
Glazura:
- 125ml frisca lichida
- 125g unt
- 50g zahar
- 1 plic zahar vaniliat
Pentru inceput preparati foile.
Acestea se pot face cu 4-5 zile inainte si asta este un plus, va puteti organiza mai bine cand aveti mai multe prajituri de facut. Le pastrati coapte invelite in hartie de copt, in camara.
Pentru inceput puneti intr-o craticioara cele 200g de zahar la foc mic. Cand zaharul s-a caramelizat adaugati 25 ml lapte + 25ml rom, amestecati si lasati sa se topeasca caramelul. Atentie sa nu va ardeti cand adaugati lichidul. Cand caramelul este gata ( arata ca o pasta ), opriti focul si adaugati 25ml lapte ( aproximativ o lingura) + zaharul vaniliat, amestecati si lasati sa se raceasca.
Intr-un bol mai mare puneti faina cernuta, untul rece taiat bucatele, praful de copt si bicarbonatul stins cu sucul de lamaie. Amestecati usor cu mainile, o sa obtineti un aluat nisipos, apoi adaugati ouale, nuca si mierea, amestecati dupa care adaugati caramelul rece.
Framantati pana se incorporeaza toate ingredientele si puneti aluatul la rece cel putin o ora ( indicat ar fi de seara pana dimineata)
Scoateti aluatul de la rece, faceti un sul pe care il taiati in 5 bucati egale ( o bucata are aproximativ 215 g). Intindeti fiecare bucata intr-o foaie cu dimensiunea 30 x40 cm pe care o impungeti din loc in loc.
Va scriu cum am procedat eu si a mers foarte simplu: am masurat pe o foaie de copt dimensiunea de 30×40 cm si am indoit marginile , apoi le-am desfacut. Am intins foaia de aluat direct pe foaia de copt, apoi am indoit marginile de la foaia de copt astfel incat marginile foii se fie drepte.
Am procedat la fel cu fiecare foaie, 5 foi de copt pentru 5 foi de aluat.
Coaceti foile la 180grade Celsius timp de 5 minute. Atentie se ard foarte usor, eu era sa rezolv prima foaie :)
Le scoateti si le lasati sa se raceasca.
Pentru crema hidratati gelatina in 30ml apa calda.
Mixati smantana pentru frisca si adaugati zaharul si zaharul vaniliat.Cand smantana e aproape gata luati 3 linguri le puneti peste gelatina si amestecati.
Bagati amestecul la microunde timp de cateva secunde. Ideea este sa nu fiarba altfel gelatina isi pierde proprietatile. Eu l-am pus pe programul de dezghetat 5 minute.
Bateti restul de smantana pana se transforma in frisca si adaugati gelatina putin cate putin in timp ce mixati.
La sfarsit adaugati nuca amestecand usor.
Daca folositi smantana vegetala de frisca recomand sa puneti doar 600ml. Daca este indulcita nu mai adaugati zahar.
Umpleti foile cu crema apasand usor.
Pentru glazura amestecati toate ingredientele si le topiti fara sa fiarba.
Turnati deasupra glazura si o intindeti usor. Eu am presarat putina nuca de cocos peste glazura, nu-mi plac prajiturile care se „lipesc” de degete.
Bagati prajitura la rece cateva ore, foile se vor inmuia perfect si apoi taiati prajitura cu un cutit bine ascutit trecut prin apa calda.
Pofta buna!
Si aici alaturi de o alta prajitura Tosca.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Am respectat gramajele și toată procedura! Aluatul de foi nu este suficient pentru dimensiunea de foi! Cu părere de rău ca mi-am pierdut timpul, nu recomand aceasta rețeta!