Prăjitură cu mere de post

Atat de buna este prajitura aceasta ca nu va puteti inchipui! Frageda, aromata, fac pariu pe cat vreti ca daca o mancati, nu o sa va dati seama ca este de post. Si nu, nu este cu margarina asa cum poate va ganditi, este cu ulei.

Asa cum am scris intr-o postare mai veche la dulciurile de post, aromele fac diferenta, (de fapt si la cele de cu oua si lapte adica de ne post sau de dulce cum zic unii). De fiecare data cand preparati un dulce de post este indicat sa adaugati esente aromate, vanilie, coaja rasa de lamaie, rom si/sau alte arome.

Prajitura cu mere de poste este un dulce care se prepara rapid, o sa vedeti ca aluatul se face foarte usor, practic o joaca de copil. Cea mai grea parte este cea cu curatatul merelor si datul prin razatoare dar ce sa facem daca vrem sa preparam o prajitura cu multe mere buna si aromata, curatam si dam pe razatoare merele cu bucurie :)

Eu am folosit aproximativ 1 kg de mere dar va recomand sa folositi 1.5 kg, cu cat mai multe, cu atat mai buna este prajitura.

Ce tip de mere este indicat sa folosim la prajitura cu mere de post?

In general prajiturile cu mere le facem atunci cand avem prea multe mere si nu stim ce sa facem cu ele, dar daca este sa cumparati e indicat sa fie un soi care nu este foarte zemos.

Conteaza si sa nu fie foarte dulci pentru ca si asa prajiturile in general sunt dulci, un gust mai acrisor este cel mai recomandat.

Sunt multe soiuri de mere cunoscute sau mai putin cunoscute pe care le puteti folosi pentru a prepara prajituri, o sa amaintesc cateva dintre ele cu car eprobabil sunteti familiarizati si anume:

Golden Delicious, Granny Smith, Jonagold, Jonathan.

Ce as mai vrea sa punctez este ca din aluatul folosit la aceasta prajitura se pot prepara si cornuri sau cornulete, este foarte elastic si se lucreaza foarte bine cu el.

Si acum va scriu reteta cu recomandarea sa o incercati si daca nu tineti post , este o prajitura foarte buna!

Prăjitură cu mere de post

Ingrediente pentru o tava de 20x30cm:

Pentru foi:

  • 500g faina alba de grau de tip 000 cernuta
  • 70g zahar
  • 200ml apa minerala
  • 120 ml ulei
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 plic zahar vaniliat
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie

Pentru umplutura de mere:

  • 1,5 kg mere cantarite dupa curatare ( eu am folosit 1 kg)
  • 70g zahar ( daca merele sunt mai acrisoare folositi 100g )
  • 3 linguri gris
  • 1 lingurita scortisoara macinata

Pentru inceput pregatim aluatul pentru ca trebuie sa stea la rece cateva minute.

Punem intr-un bol apa minerala, uleiul, zaharul si esentele. Amestecam usor si adaugam faina amestecata cu praful de copt.

Framantam usor pana obtinem un aluat elastic care nu se lipeste. Daca aluatul este lipicios mai adaugati faina.

Inveliti aluatul intr-o  folie de plastic si puneti-l la rece pana preparati merele.

Merlee le curatati de coaja si le dati pe razatoarea cu gauri mari.

Le stoarceti bine in mana si le caliti impreuna cu zaharul pana scade tot lichidul lasat de ele. Adaugati scortisoara, 2 linguri de gris, amestecati si le lasati sa se raceasca.

Apoi preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius.

Puneti hartie de copt in tava de prajitura.

Scoateti aluatul de la rece, il taiati in doua.

Intindeti o foaie cat tava, puneti peste ea o lingura de gris si apoi umplutura de mere pe care o intindeti usor cu o lingura.

Deasupra puneti cealalta foaie de aluat pe care o intepati cu o furculita.

Coaceti prajitura timp de 35 de minute pana este usor rumenita.

Lasati prajitura sa se raceasca la temperatura camerei si o pudrati calduta cu zahar.

Eu am taiat-o calduta ca nu am mai avut rabdare sa se raceasca, mirosea atat de bine in bucatarie!

Este foarte frageda si buna.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


8 comentarii la „Prăjitură cu mere de post”

  1. Buna,am făcut prăjitură.Este minunata.A doua zi și chiar a treia zi este mai buna.Foile se frăgezesc mai mult.Multumesc pentru rețetă.Nu știu unde să pun atașament.

  2. O sa va spun sincer ca aceasta prajitura cu mere este de nerefuzat, aceasta este poate cea mai buna prajitura cu mere de care am auzit! Asa ca luati reteta asta si pregatiti-va sa vedeti rauri de bucurie si infoflare! :)

  3. Foarte bună, ai dreptate, nu îți dai seama ca este de post.
    Te urmăresc de cand eram in liceu, cred ca au trecut 15 ani de atunci.
    Pot spune ca tu m-ai învățat sa gătesc, îți mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.