Prăjitură cu foi și cremă de lapte

prajitura-cu-foi-si-crema-cu-lapte-amalia-1

Dependența mea de prajituri cred ca este destul de cunoscuta, dovada numarul mare de retete postate pe blog. Inca nu stiu daca imi place sa mananc sau sa prepar prajituri, cred ca amandoua in aceeasi masura, dar cert este ca am multe retete pe care inca nu le-am incercat si care isi asteapta randul si mereu tot salvez altele si altele de parca as avea vreo cofetarie la mine in apartament.

La noi se obisnuia ca in fiecare weekend mama sa faca o prajitura si din multele retete pe care le avea (stiti si voi poate cum se facea schimb de retete de sarbatori si toate prajiturile aveau nume de fete) mereu gasea cate una care era atat de buna!

Prajiturile cu foi sunt slabiciunea mea, se pare ca si copiilor mei le plac foarte mult.

Prajitura cu foi si crema de lapte este o desfatare a papilelor gustative daca pot sa scriu asa, o bunatate pufoasa cu crema de lapte aromata cu vanilie, pur si simplu mor de pofta numai cand va scriu aceste randuri, atat este de buna! Poate pentru ca foile contin si miere si eu sunt un mare fan al foilor cu miere de albine, dar si cacao ceea ce le da un gust mai aparte. Iar crema este multa, nu ne zgarcim cand vine vorba de crema , nu-i asa? :). Este o prajitura traditionala, ce se prepara usor, cu doar cateva ingrediente.

Va mai scriu cateva aspecte pe care musai sa le cititi si de care sa tineti cont.

Recomandarea mea: Prajitura are 4 foi, eu am copt doua foi mari de 33×40 pe care le-am taiat in doua, DAR iese destul de inalta (asta nu e o problema pentru mine sincer), daca va ganditi la prajiturile cu foi traditionale care nu sunt asa de inalte, atunci va trebui sa coaceti 4 foi cu dimensiunea de 25×35, asadar sa folositi  o tava putin mai mare decat cea clasica de prajitura.

Si acum reteta mult laudata (dar chiar merita sa stiti, pentru ca este foarte buna).

prajitura-cu-foi-si-crema-cu-lapte-amalia-2

Ingrediente pentru reteta de prajitura cu foi si cremade lapte

Cantitati pentru o tavă de 20×30 cm (va rog sa cititi si recomandarea):

Foi:

  • 2 linguri miere
  • 2 linguri cacao de buna calitate
  • 2 oua potrivite
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 200g zahar pudra
  • 50g unt
  • 400g faina

Cremă:

  • 1 l lapte
  • 100g amidon alimentar
  • 200g zahar pudră
  • 3 plicuri zahar vaniliat
  • 250g unt de minim 80% grasime

Glazură:

  • 150g ciocolată cu lapte
  • 2 linguri ulei
  • 50g unt
  • daca doriti sa glazurati si cu alb mai aveti nevoie de 50g ciocolata alba si o lingura de ulei

Cum se face prajitura cu foi si crema de lapte?

Pentru inceput preparam crema , sa aiba timp sa se raceasca pana preparam foile.

Punem 800ml lapte la fiert. Separat amestecam cei 200ml ramasi cu amidon.

Cand laptele este cald adaugam zaharul si zaharul vaniliat si amestecam pana se topeste apoi adaugam amestecul de lapte si amidon si amestecam mereu pana se ingroasa ca o budinca. Nu va faceti probleme , crema nu se taie , nu folosim oua.

Cand amestecul s-a ingrosat bine, luam oala de pe foc, o acoperim cu o folie de plastic și o lăsăm să se răcească.

Cand crema s-a racit, adaugam treptat untul la temperatura camerei, taiat cubulete, mixand bine dupa fiecare bucatica pana se incorporeaza.

Asa cum am scris pana se raceste crema de lapte preparam foile.

Preincalziti cuptorul la 180 de grade Celsius.

Intr-o oala cu fundul gros ( vai cum suna :)), punem mierea, ouale, cacao, bicarbonatul, zaharul pudra si untul, le amestecam usor pana se omogenizeaza apoi le punem la foc mic amestecand mereu. Cand incepe sa faca bulbuci, luam amestecul de pe foc si adaugam treptat faina. Daca aluatul este lipicios mai adaugati faina.

prajitura-cu-foi-si-crema-cu-lapte-amalia-3

prajitura-cu-foi-si-crema-cu-lapte-amalia-4

Impartiti aluatul in 4 parti.

Din fiecare intindeti o foaie subtire ( sfatul meu este sa le intindeti direct pe foaia de copt) , va puteti ajuta de putina faina.

Pentr a întinde mai ușor foile adăugați prima data mai putina faina în aluat și apoi pe măsură ce le întindeți completați.

prajitura-cu-foi-si-crema-cu-lapte-amalia-5

Coaceti foile pe fundul unei tavi tapetată cu o hartie de copt, timp de 6-8 minute. Atenție se coc foarte repede.

Scoateti foile , le intoarceti pe un platou si apoi dezlipiti cu grija hartia de copt. Le lasati sa se raceasca. Asa cum am scris eu am facut 2 foi mari si fiecare le-am taiat in doua. Iar ce se vede in tava este alta prajitura.

prajitura-cu-foi-si-crema-cu-lapte-amalia-6

Impartiti crema in 3 ( eu am pus la ochi) si umpleti foile. Le imbracati in folie si le puneti la rece pana a doua zi ca sa se inmoaie frumos.

prajitura-cu-foi-si-crema-cu-lapte-amalia-7

Pentru glazura topiti ciocolata, uleiul si untul la micorunde, apoi o intindeti peste prajitura rece.

 

La fel procedati si cu ciocolata albă , o topiti impreuna cu uleiul si o puneti intr-o punga de plastic mica. Taiati punga la un capat si apoi trasati linii albe peste glazura de cicolata de culoare inchisa. Cu un betisor de frigaruie sau scobitoare trageti ( vedeti in poze ) siruri .

prajitura-cu-foi-si-crema-cu-lapte-amalia-8

Puneti prajitura la rece sa se intareasca si apoi o taiati felii cu un cutit trecut prin apa calda.

prajitura-cu-foi-si-crema-cu-lapte-amalia-9

Pofta buna!

prajitura-cu-foi-si-crema-cu-lapte-amalia-10

prajitura-cu-foi-si-crema-cu-lapte-amalia-11

prajitura-cu-foi-si-crema-cu-lapte-amalia-12

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


2 comentarii la „Prăjitură cu foi și cremă de lapte”

  1. Multumesc frumos pentru retete,sunteti o sursa inepuizabila de inspiratie.Chiar azi am pregatit prajitura dumneavoastra cu mac,cocos si crema de lamaie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.