Prăjitură cu foi cu nucă şi cremă de lămâie: o prajitura delicioasa pe care o puteti pregati de sarbatori , in special cele de iarna pentru ca are nuca si bezea si asta ne duce atat cu gandul la zapada cat si la prajiturile copilariei.
Prajitura cu foi cu nuca si crema de lamaie se face foarte usor, eu am ales sa ma complic putin si in loc de doua foi groase am facut patru mai subtiri. Va sugerez sa respectati reteta initiala adica sa faceti doua foi. Este o buna modalitate sa folositi albusurile ramase de la alte prăjituri, la foi se folosesc 7 albusuri, asadar, daca faceti maoineza sau dregeti ciorba de burta aveti ce face si cu albusurile.
Crema este acrisoara, aromata si completeaza foarte bine dulceata foilor.
Ingrediente pentru rețeta de prăjitură cu foi cu nucă şi cremă de lămâie
Cantitati pentru o forma de 25×35 cm:
Pentru foi:
- 8 albusuri
- 2 cani ( de 200ml ) de nuca macinata
- 300g zahar
- 4 linguri amidon
- 2 plicuri zahar vaniliat
Pentru crema:
- 500ml lapte
- 50g amidon
- 1 ou + 1 galbenus
- 4 linguri zahar
- 1 plic zahar vaniliat
- coaja si zeama de la o lamaie
- 200g unt cu 82% grasime
Cum preparăm prăjitura cu foi cu nucă şi cremă de lămâie?
1. Preincalzim cuptorul la 170 de grade Celsius.
2. Batem albusurile spuma, apoi adaugam treptat zaharul si mixam pana acesta se topeste.
Separat amestecam nuca macinata cu amidonul si o adaugam treptat la compozitia de ou amestecand usor peste cap cu o spatula astfel incat compozitia sa ramana pufoasa.
Pentru un plus de gust, prajiti nuca putin la cuptor si apoi o macinati.
Eu am ales variana cu patru foi pentru ca tava de la aragz este cat doua tavi obisnuite de prajitura asa ca am copt doua foi pe fundul tavii de la aragaz, pe care am pus hartie de copt. Timpul de coacere nu l-am masurat din pacate, dar este aproximativ 25 de minute. Foaia se rumeneste putin si asta inseamna ca este gata
Rasturnam foile si lasam putin sa se raceasca apoi dezlipim hartia de copt de pe ele.
Fiecare foaie o taiem in doua si astfel obtinem in total patru foi. Le pastram cu foi de copt intre ele.
Daca faceti doua foi asa cum si recomand, le coaceti intr-o tava de 25×35 cm tapetata cu hartie de copt.
3. Pentru crema mixam oul , galbenusul, zaharul si amidonul apoi adaugam treptat laptele caldut, coaja rasa de lamaie. Punem craticioara la foc mic si amestecam pana se ingroasa ca si o budinca. Oprim focul acoperim crema cu o folie de plastic sa nu se faca pojghita deasupra.
Cand crema este rece adaugam untul taiat bucatele si mixam usor dupa fiecare bucata pana se incorporeaza.
Umplem foile cu crema si mai lasam deasupra putina doar cat se ungem un strat subtire.
Presaram nuca de cocos si prajitura este gata.
Tinem prajitura la rece de preferat de pe o zi pe alta, apoi o taiem cu un cutit bine acutit, trecut prin apa.
Pofta buna!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Buna Amalia,
Cantitatea de aluat este pentru 4 foi de 25/35 sau pentru 2 ?
Multumesc mult
Pentru doua foi. Eu le-am taiat apoi pe fiecare in doua si au rezultat patru foi.