Prajitura cu cocos Claudia

 Prajitura cu cocos-1

Cred ca stiti ce inseamna expresia „as manca o prajitura buna” . O prajitura aromata, consistenta care sa-ti aminteasca de ea (sau care sa te trimita in copilarie la fel ca si pe criticul din Rattatouille :)). Aceasta este prajitura cu cocos. Pentru ca iese o tava mare si nu poti manca foarte multa dintr-o data va recomand sa o faceti doar de sarbatori sau cand aveti musafiri. 

A, si obligatoriu trebuie sa va placa nuca de cocos :). 

Ingrediente pentru tava de 30×40

Foi:

  • 300g faina
  • 150g zahar
  • 150g unt sau margarina
  • 1 praf de copt
  • 2 lingurite cacao
  • 2 linguri cu varf smantana

Blat de cocos:

  • 6 albusuri
  • 250g nuca de cocos
  • 250g zahar
  • 2 linguri faina

Crema:

  • 6 galbenusuri
  • 6 linguri faina
  • 200 gr zahar
  • 300 ml lapte
  • 250 g unt 82% grasime

1.Pentru foi se amesteca bine toate ingredientele apoi aluatul se imparte in 2. Aluatul este destul de moale si usor de intins.

Se pune o foaie de copt in tava, apoi o indoim pe margini sa fixam dimensiunea tavii.  Punem foaia de copt pe masa si peste ea prima jumatate de aluat. Intindem pana obtinem dimensiunea dorita.Nu trebuie sa adaugati faina se intind foarte usor. 

Acum ori rasturnam foaia de cacao in tava intorcand foaia de copt, ori o punem cu tot cu foaia de copt ( cazul meu ).

Procedam la fel si cu cealalta jumatate de aluat doar ca o lasam deoparte pana preparam blatul de cocos. 

Foi-1Foi-2

Mixam albusurile bine, adaugam zaharul si mixam pana acesta se topeste. Adaugam treptat nuca de cocos amestecata cu faina si amestecam cu o lingura de lemn peste cap incercand sa pastram volumul.

foi-3foi-4 

Punem umplutura de cocos peste prima foaie, apoi asezam cea de  a 2-a asa cum am scris mai sus ( intorcand foaia de copt) si coacem la 170g C timp de 40 min.

prajitura-1prajitura-2prajitura-3prajitura-4
Scoatem prajitura si o lasam sa se raceasca.

prajitura-5

2. Pentru crema amestecam galbenusurile cu zahar, faina si apoi adaugam treptat laptele caldut. Punem vasul la foc mic si amestecam mereu pana se ingroasa ca o budinca. Nu va stresati cu baia de abur, se poate face si pe foc mic.

crema-1

Lasam sa se raceasca apoi adaugam treptat untul, mixand bine. Obtinem o crema fina.

crema-2crema-3

3. Punem crema peste prajitura si deasupra radem ciocolata.

prajitura-6prajitura-8

Taiem cu un cutit inmuiat in apa.

Este foarte buna :).

prajitura-01

 

Observatii:

Reteta am rescris-o pentru ca am schimbat compozitia foilor de cacao si a umpluturii.

78 de comentarii la „Prajitura cu cocos Claudia”

  1. Superbuna prajitura ! Am facut-o si eu acum 2 zile si a avut mare succes ! Multumesc mult :) retele tale imi sunt de un adevarat folos. Abia astept sa incerc si eclerele, prajiturele turcesti cu iaurt si cornetti.
    te pup!

  2. draga Amalia,vreau sa iti multumesc din suflet pt toate retetele tale minunate!am incercat prajitura asta si vreau sa iti spun k mia iesit minunat,atat eu cat si sotul meu am fost tare incantati de ea….o bunatate.multumesc inca o data si iti doresc multa sanatate si fericire!cu drag Anita

  3. mamei mele nu i-a iesit compozitia pentru foi dar le-a amestecat nu a tinut cont de ordine iar acum prajitura are cocoloase de la faina. eu i-am zis sa le puna in ordine.

  4. Buna, Amalia
    Iti multumesc pentru retetele deosebite pe care le faci si as vrea sa te intreb , pentru ca sunt o incepatoare , n-am inteles cum trebuie puse foile in tava ( coapte separat )? iti multumesc si astept raspunsul tau.

    1. Sper ca nu ti-am raspuns prea tarziu , se pune foaia cu cacao, apoi compozitia de albusuri cu cocos , apoi iar foaia de cacao.

    1. Daniela, infierbantam laptele adaugam nuca de cocos si amestecam apoi lasam sa se raceasca. RACITA o adaugam lingura cu lingura la compozitia de albusuri, amestecand usor peste cap ca la pandispan. Sa-mi scrii ce-ai ispravit, tin pumnii !

  5. Buna Amalia! Felicitari pt retete! As dori sa fac si eu prajitura cu cocos Claudia (pare delicioasa, eu fiind fan nuca de cocos) insa te rog foarte mult sa-mi spui cum se prepara mai exact foile ( in ce ordine se amesteca ingredientele). Multumesc mult.

  6. buna AMALIA ! in primul rand vreau s ate felicit pt retetele minunate cu care ne incanti! am si eu o intrebare! cat de mare e tava in care ai facut prajitura?vreau s-o fac si nu stiu in ce tava?tava mea de la aragaz e foarte mare.foile nu se lipesc de tava?te pup multumesc

  7. Buna , Amalia vreau sa fac si eu prajitura dar nu sunt sigura ca am inteles bine si ca sa nu gresesc mai bine intreb ¿cocosul se pune la cuptor impreuna cu foile ?

  8. ceau Amalia. De mult mi’am dorit sa fac aceasta prajitura si am ramas dezamagita ca nu mi’a iesit. Cand am pus a doua foaie peste compozitia cu cocos , a intrat toata compozitia de foie in compozitia de cocos..si s’a facut una..nu stiu care a fost problema ..te rog zi’mi tu

  9. off cum sa ma explic sa intelegi mai bine ce mi s’a intamplat..eu am masurat bine cantitatile, poate am pus putin mai mult cocos., deci dupa ce am pus compozitia de aluat in tava, am oparit cocosul in lapte fierbinte ,dupa aceea am batut 6 albusuri si zahar cu mixerul si am pus compozitia de cocos rece in spuma de albus.Mie mi’a iesit foarte moale compozitia de albus cu cocos, dar eu l’am pus asa in tava peste blat, si cand am pus a doua foaie de blat (care era mai groasa) mi’a intrat in compozita de cocos …eu nu stiu unde mi’a fost greseala,de ce nu mi’a iesit gros aluatul de cocos? mi’e frica sa ma pun sa o mai fac o data..multumesc de raspuns

  10. buna ziua!!am facut si eu prajitura…. numai ca am marit un pic reteta ca am tavile mai marisoare…o intrebare ,ca sa stiu pe viitor..foile ies ca un biscuite?! sau am pus eu prea multa faina?
    P.S.
    imi place mult site-ul tau..ai multe retete super de prajituri si mancare…felicitari! un Craciun Fericit!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.